imak szybkozmienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: ARGUS » 06 lip 2011, 14:40

pogromca duchów pisze:Nieładnie odpowiadać pytaniem na pytanie ....Dlaczego jakiś obrażony szczyl ..... ten bezmyślnie wyciął mój poprzedni wpis... Mnie wisi i powiewa ....Odradzając ich zakup bo niszczą delikatną tokarkę nie robię nic złego. Zwłaszcza że na forum znalazłem tego potwierdzenie.
Dalej kolega nie odpowiedział na pytanie po co zrobil posów elektryczny.
Dalej nie ma żadnego potwierdzenia że go kolega wogóle coś zrobił - zadnych zdjeć .
Kolega moje błedy ortograficzne wytyka ale sam nie znając człowieka wyzywa go
i znieważa.

PANOWIE - OLEJMY "TROLA"
"karmienie" nic nie wnosi do tego forum a gośc po prostu popuścił wodze fantazji - czego to on nie wykonał oraz wodze hamstwa i braku elementarnych zasad kultury

[ Dodano: 2011-07-06, 14:41 ]
clipper7 pisze:Widzisz, kol. ARGUS, mówiłem Ci, że facio Cię nie polubi. Jest dobry. Zrobił półkulę (z małą pomocą sklepu i znajomego z większą tokarką), a Ty co ? Mizernie przy nim wypadasz :cry:
I tokarka malutka, oj malutka. Całe szczęście, że swego czasu zrobiłeś na niej osie do zawiasów, czyli to, do czego stworzona jest każda prawdziwa tokarka.
Jeszcze zdążyłem parę prętów pocienkować :lol:

Tagi:

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Zanixi » 06 lip 2011, 15:25

Nieładnie odpowiadać pytaniem na pytanie ale to zrobię. Dlaczego jakiś obrażony szczyl z płaczem poleciał do moderatora na skargę i ten bezmyślnie wyciął mój poprzedni wpis?
Za to to już ban powinien polecieć... Nie dość że ów osobnik obraża moderatora, to jeszcze mnie...
Tak, to ja jestem tym 'obrażonym szczylem'. Nie znasz gościu granic, wyżywać to się w domu albo w cztery oczy a nie na forum.

Ostrzegam tylko że jest duże prawdopodobieństwo poważnego uszkodzenia tokarki takim uchwytem. Wczoraj poczytałem trochę forum i jest tego potwierdzenie.
Jestem ciekaw, gdzie to widziałeś tą zniszczoną tokarkę przez ten imak? Pokaż proszę (tylko nie zamknij się znów w sobie, nie można tak wszystkiego kisić...)

pogromca duchów
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: pogromca duchów » 06 lip 2011, 16:34

Nie wiedziałem kto poleciał do moderatora na skargę. Dobrze że masz tyle odwagi żeby się do tego przyznać. Twoje zachowanie daje dużo do myślenia. Na razie masz u mnie prywatnego bana. Chwilę wcześniej odpisałem Ci w innym temacie. I na razie na więcej nie licz.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: clipper7 » 06 lip 2011, 16:36

jaoperator pisze: ja jestem tylko wykonawcą Przez ten cały czas nie dostałem żadnej złej opinii Każdy wie że jak imak mu nie spasuje to może oddać bez żadnego problemu Nikt jeszcze nie zdecydował się na zwrot wręcz przeciwnie wracają po kolejne kostki do zestawów
Kol.jaoperator, nie przejmuj się! Ja mam Twój imak jeszcze z czasów, kiedy nie miałem frezarki, i wszystko, co mogę o nim powiedzieć, to to, że jest OK i do dziś jestem z niego zadowolony. To porządnie i solidnie wykonany przyrząd, tokarki mi jakoś nie uszkodził :lol:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

gelorad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 19

Post napisał: gelorad » 06 lip 2011, 19:08

Ej Chopy, aleście się dali wkręcić Trolowi :). No proszę, już prywatne bany rozdaje.
Ciekawe czy założy prywatną stronę na której opublikuje "listę osób ktore mogą go pocałować w d**". Poważnie! :) Znałem takiego wszechwiedzącego gościa z innego forum. Jak na razie wszystko pasuje LOL

To jak Panie Pogromco? Dasz mi bana? :mrgreen:

sebafm
Posty w temacie: 4

Post napisał: sebafm » 06 lip 2011, 21:03

Kurcze dobrze że odkopaliscie temat . Przypomniało mi sie że musze taki imak zdobyć :razz:

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 06 lip 2011, 21:38

I znów się zamknął w sobie... To niezdrowe.

Ktoś inny może widział gdzieś zdjęcie tej zniszczonej tokarki? Jestem ciekaw a jakoś mi to chyba umyka.

Aha, od 'prywatnych banów' jest w prawym górnym rogu mojej wypowiedzi taki mały przycisk z napisem 'ignoruj'.

Kazik_Wichura
Posty w temacie: 2

Post napisał: Kazik_Wichura » 06 lip 2011, 22:37

@jarekk
Dzięki za odpowiedź, widziałem właśnie na tej stronce, wychodzą taniej niż kupienie w Polsce. Ale te robione przez jaoperator wychodzą jeszcze taniej.

@jaoperator
mój imak ma wymiary 60 x 60 x 44,5, ogólnie nie śpieszy mi się z nim strasznie, ale pytam na przyszłość, bo spodobały mi się zabawy z moim maleństwem

pozdrawiam
Kazik

iszczyg
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: iszczyg » 07 lip 2011, 07:14

jaoperator pisze:Fajnie ISZCZYG że uchwyt się sprawuje mam tylko pytanie którego noża używasz tego 150.19-20-3 czy tego 150.19-20-2
150.19-20-2

pozdrowienia

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: RomanJ4 » 07 lip 2011, 23:51

A ja u siebie (co prawda nie Nutool) założyłem taki Obrazek
Aby nie tracić możliwości przywrócenia oryginalnego imaka, odwróciłem szufladkę
ObrazekObrazek
i wstawiłem oś imaka szybkomocującego z drugiej strony
Obrazek w takiej odległości od krawędzi, że mogę opuścić kostkę z nożem poniżej górnej powierzchni szufladki
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
co jest bardzo wygodne gdy chce założyć nóż o trzonku który w normalnym imaku wystawałby dużo ponad oś wrzeciona
Przykładowo: w normalnym imaku maksymalny trzonek do osi to 12x12, a w szybkomocujacym mogę 16x16, a nawet 20x20 (miesci sie w kostce) po zdjęciu zamocowania śruby regulacyjnej kostki (nie pozwala aż tak nisko opuścić).
Całość sprawuje się bez zarzutu, wbrew temu co tu napisano, a oszczędność czasu duża.
Wiec jak któryś z kolegów ma możliwość założenia któregokolwiek z rodzajów imaka szybkomocującego- na pewno nie będzie żałował.
Poza tym możliwość regulacji wysokości osi narzędzia w tym imaku daje wiele możliwości, w tym nawet wiercić bez konika (z użyciem specjalnej kostki do tulei Morse'a i uchwytu wiertarskiego lub bezpośrednio)
Obrazek
a nawet bez uchwytu wiertarskiego (bezpośrednio, jak ten wytaczak od wytaczadła)Obrazek

szlifowania ObrazekObrazek
oraz wiele, wiele innych, które z zastosowaniem klasycznego byłyby trudne do zrealizowania właśnie przez stałą wysokość do osi.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”