Dobre pytanie - trzeba zaczac od poczatku lancucha.Ciowiec pisze:Może to wina tulejki...a na stożku mierzyłeś ?
Tulejka moze spokojnie dawac takie bicie.
q
Od dłuższego czasu bawię się w wykonanie swojego elektrowrzeciona z automatyczną wymianą narzędzia, kupiłem i rozebrałem na części silnik Perske wykonałem wszystkie rysunki. Na chwilę obecną mam wykonaną piastę pod łożyska od strony napędowej narzędzia, udało mi się okazyjnie na EB kupić oryginalny zacisk do stożka 40 za śmieszną kasę bo 12Euro a Berg chciał 200Euro. W moim projekcie zastosuję mały siłownik hydrauliczny o wysuwie około 11-14mm co zupełnie mi wystarczy z pracy udało mi się załatwić sprężynę która będzie w trakcie pracy cały czas napinać oprawkę żeby nie wypadła. Siłowniczek ma dodatkowo wbudowaną mikro krańcówkę która będzie pokazywała czy narzędzie jest zaciągnięte lub wypuszczone. Udało mi się również wytoczyć wałek z wirnika i w tym momencie utknąłem bo nie mogę znaleźć chętnego do wykonania nowego wałka bo jak wyżej na rysunku widać nie jest tak proste wykonać te otwory pod ten zacisk. Dodatkowo pasuje żeby to było utwardzone bo inaczej zaraz się wygniecie i będą luzy na narzędziu, może ktoś z kolegów zna chętnego do wykonania takiego wałka?Zanixi pisze:Fakt, jeżeli chwytak i otwór pod niego będzie zrobiony wg normy - to mi już wsio ryba. Wtedy każdy będzie mógł zrobić wg własnego sumienia i portfela co tam woli i będzie ok. I to proponuję zrobić - unormować w tej chwili ten chwytak i otwór pod niego tak by można było założyć chwytak kupny. Nie będzie trzeba więcej nad tym dumać i będzie ok.
Wystarczająco wymiarów by zrobić odp. otwór: