RAPTOR 800x400 Relacja z Budowy

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
witox4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: witox4 » 19 gru 2013, 12:39

piromarek pisze:Cześć.

Patrząc na masę tego Twojego urządzenia i na moje doświadczenia z kółkami gumowymi w połączeniu z cienkimi profilami stołu.
Nie obawiasz się, że Ci to wszystko powędruje przez warsztat jak zaczniesz szybkie zwroty posuwami robić ?

Na pewno hamulce na kółkach i same kółka nie zabezpieczają przed chybotami. Mam taki patent, tyle że w stole roboczym i na szczęście jest to stół tymczasowy, bo szału już dostaję a i nie jeden brzeszczot wyszczerbiłem przez to gimbanie.

Wiem , że już wszystko pospawane i trochę musztarda po obiedzie.
Nie wiem czy nie będzie się Tobie też trochę odkształcał ten stolik, wpadając w drgania.
Zawsze jednak można dołożyć poprzeczki ukośnie np.
Można również opuszczane stopy wahliwe dospawać, jak wyjdzie w praniu problem.
Pod frezarkę zrobiłem trochę odwrotnie. Stopy na stałe i koła odejmowane/dokładane - tylko do transportu.

pozdrawiam
Przyznaję ci całkowitą rację, ale wózek na którym jest teraz maszyna to tymczasowy wózek montażowy, który służy do montażu (żeby było łatwiej w pracowni to bydle przesunąć, opcjonalnie odwrócić). Rama frezarki będzie stała na wibroizolatorach i mocnym stoliku z blatem 50mm ( klejony z litej dechy).

Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu - Edison
:-)
BUDOWA FREZARKI - Raptor 800x400x250

Tagi:

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: piromarek » 19 gru 2013, 12:56

No tak.
Nie myślałeś, coby zamiast drewna, pospawać coś podobnego jak masz, tyle że np. z profili zamkniętych 100x100x3.
Nie jest to tanie, ale podobna do Twojej stoi u kolegi na własnie takim stoliku i jest beton.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
witox4
Kontakt:

Post napisał: witox4 » 19 gru 2013, 13:14

Tutaj masz fotkę mojego stolika:

Obrazek

Stolik jest z profila 50x50 i jest tak gęsto zazbrojony, że przy wysokości 50-60cm stolik jest strasznie sztywny do tego jak wzmocni go lity blat 50mm to będzie nie do ruszena.

Co do profila 100x100x3, radzę uważać bo nie da się iść w górę z rozmiarami, a nie podnieść ścianki, to tak jak zrobić profil 300x300 z blachy 1,5mm, będzie duże, ale sztywne wogóle.

[ Dodano: 2013-12-19, 22:57 ]
Zawiadamiam, że Prace muszą zwolnić do 1 tyg stycznia, bo przy zabawie z falownikiem (zresetowanie do fabrycznych) poszedł biały dym z wrzeciona, zamówiłem już w Anglii za 200GBP ( w Polsce taniej niż 1400 nie znalazłem). Wkurzyłem się nie miłosiernie no ale co zrobić? ZYCIE!

PS. Możliwe że falownik sieje zakłuceniami tak że jak rusza to mi obraz na kablu VGA zakłuca czy szykać gdzieś pominiętego ekranu?czy może wywalić z szafy komputer i falownik i wszystko osobno?

Awatar użytkownika

Autor tematu
witox4
Kontakt:

Post napisał: witox4 » 21 gru 2013, 00:46

Po świętach wracam do pracy. Udało mi się od sąsiada odebrać nierdzewną osłonę na śrubę osi Y:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2013-12-21, 01:09 ]
A tutaj filmik pokazujący pracę osi X i Z, niestety stołu jeszcze nie ma, to temat na nowy rok.

[youtube][/youtube]

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 21 gru 2013, 11:49

Szkoda tego chińczyka. Elte przynajmniej, albo coś poważniejszego tutaj byłoby odpowiedniejsze.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: 251mz » 21 gru 2013, 11:49

witox4 pisze: Po świętach wracam do pracy. Udało mi się od sąsiada odebrać nierdzewną osłonę na śrubę osi Y:
Zawsze mnie zastanawiało ,że ludzie chronią śrubę a po szynach chłodziwo i wióry się leją....
Ja mam w planach zrobienie wanny która będzie jeździła wraz ze stołem...
Wtedy będzie można lać chłodziwem do oporu a wózki i śruba będą czyste....

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 21 gru 2013, 13:41

251mz pisze:Ja mam w planach zrobienie wanny która będzie jeździła wraz ze stołem...
Jak masz zamiar ganiać do 3m/min to może i się sprawdzi, przy większych prędkościach i agresywnych nawrotach to zbierającego się chłodziwa nie zatrzyma tutaj żadna wanna ;)

A tak przy okazji, to jak Kol. witox4 ma zaślepki włożone w te hiwiny to co tym wózkom może się stać :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: 251mz » 21 gru 2013, 13:56

gaspar pisze:A tak przy okazji, to jak Kol. witox4 ma zaślepki włożone w te hiwiny to co tym wózkom może się stać :)
Tak to równie dobrze można powiedzieć ,że nakrętka kulowa też ma plastik uszczelniający więc co może się stać...
gaspar pisze: Jak masz zamiar ganiać do 3m/min to może i się sprawdzi, przy większych prędkościach i agresywnych nawrotach to zbierającego się chłodziwa nie zatrzyma tutaj żadna wanna ;)
Nie przesadzaj chłodziwo ładnie od razu spływa nie buja się w wannie :D
Nie zamierzam mieć wanny bez odpływu ;)

Nie wiem jak innym ;) Ale mnie 3metry to wystarczy :D

W ogóle bez całościowych osłon pola roboczego bardzo by mnie maszyna wnerwiała strasznie nie lubię syfu w miejscu pracy a i maszyny lubię mieć czyste...

Jak miałem pierwszą plazmę to była bajka - stół wody i osłona wodna wokoło palnika...
Czysto i w miarę cicho :)
Za to jak przy drugiej miałem stół z wyciągiem a brak było przez 2 tygodnie wentylatora to mnie szlag chciał trafić:D

Awatar użytkownika

Autor tematu
witox4
Kontakt:

Post napisał: witox4 » 22 gru 2013, 12:34

gaspar pisze:
251mz pisze:Ja mam w planach zrobienie wanny która będzie jeździła wraz ze stołem...
Jak masz zamiar ganiać do 3m/min to może i się sprawdzi, przy większych prędkościach i agresywnych nawrotach to zbierającego się chłodziwa nie zatrzyma tutaj żadna wanna ;)

A tak przy okazji, to jak Kol. witox4 ma zaślepki włożone w te hiwiny to co tym wózkom może się stać :)
Dokładnie, uważam że zgarniacze są wystarczające do usuwania syfu z szyn. Planuję podłączyć frezarkę do istniejącego już odciągu pyłu w stolarni, powinno dużo pomóc.

[ Dodano: 2013-12-22, 12:43 ]
syntetyczny pisze:Szkoda tego chińczyka. Elte przynajmniej, albo coś poważniejszego tutaj byłoby odpowiedniejsze.
No chińczyka szkoda, bo to nie mała kwota. Uważacie, że Elciak to dużo lepszy sprzęt niż chinol i kiedy można wykorzystać potencjał lepszych wrzecion, podajcie jakieś przykłady.

[ Dodano: 2013-12-22, 12:48 ]
251mz pisze:
W ogóle bez całościowych osłon pola roboczego bardzo by mnie maszyna wnerwiała strasznie nie lubię syfu w miejscu pracy a i maszyny lubię mieć czyste...
Popieram pedantyczne podejście do maszyny, często za niechlujstwo i brak porządku płaci się zużyciem maszyn, albo wypadkiem. Czasami ciężko jest zachować czystość przy pracy, ale sprzątanie po robicie to podstawa, niestety jeszcze pracuję nad sobą, żeby robić harmonogram obsługi i regularne, kontrolne przeglądy zamiast czekać aż coś trafi ***

tszatan
Posty w temacie: 1

Post napisał: tszatan » 22 gru 2013, 19:20

Możesz powiedzieć jakiej grubości masz oś "z"?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”