Przyznaję ci całkowitą rację, ale wózek na którym jest teraz maszyna to tymczasowy wózek montażowy, który służy do montażu (żeby było łatwiej w pracowni to bydle przesunąć, opcjonalnie odwrócić). Rama frezarki będzie stała na wibroizolatorach i mocnym stoliku z blatem 50mm ( klejony z litej dechy).piromarek pisze:Cześć.
Patrząc na masę tego Twojego urządzenia i na moje doświadczenia z kółkami gumowymi w połączeniu z cienkimi profilami stołu.
Nie obawiasz się, że Ci to wszystko powędruje przez warsztat jak zaczniesz szybkie zwroty posuwami robić ?
Na pewno hamulce na kółkach i same kółka nie zabezpieczają przed chybotami. Mam taki patent, tyle że w stole roboczym i na szczęście jest to stół tymczasowy, bo szału już dostaję a i nie jeden brzeszczot wyszczerbiłem przez to gimbanie.
Wiem , że już wszystko pospawane i trochę musztarda po obiedzie.
Nie wiem czy nie będzie się Tobie też trochę odkształcał ten stolik, wpadając w drgania.
Zawsze jednak można dołożyć poprzeczki ukośnie np.
Można również opuszczane stopy wahliwe dospawać, jak wyjdzie w praniu problem.
Pod frezarkę zrobiłem trochę odwrotnie. Stopy na stałe i koła odejmowane/dokładane - tylko do transportu.
pozdrawiam
RAPTOR 800x400 Relacja z Budowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu - Edison

BUDOWA FREZARKI - Raptor 800x400x250

Tagi:
-
- Kontakt:
Tutaj masz fotkę mojego stolika:
Stolik jest z profila 50x50 i jest tak gęsto zazbrojony, że przy wysokości 50-60cm stolik jest strasznie sztywny do tego jak wzmocni go lity blat 50mm to będzie nie do ruszena.
Co do profila 100x100x3, radzę uważać bo nie da się iść w górę z rozmiarami, a nie podnieść ścianki, to tak jak zrobić profil 300x300 z blachy 1,5mm, będzie duże, ale sztywne wogóle.
[ Dodano: 2013-12-19, 22:57 ]
Zawiadamiam, że Prace muszą zwolnić do 1 tyg stycznia, bo przy zabawie z falownikiem (zresetowanie do fabrycznych) poszedł biały dym z wrzeciona, zamówiłem już w Anglii za 200GBP ( w Polsce taniej niż 1400 nie znalazłem). Wkurzyłem się nie miłosiernie no ale co zrobić? ZYCIE!
PS. Możliwe że falownik sieje zakłuceniami tak że jak rusza to mi obraz na kablu VGA zakłuca czy szykać gdzieś pominiętego ekranu?czy może wywalić z szafy komputer i falownik i wszystko osobno?

Stolik jest z profila 50x50 i jest tak gęsto zazbrojony, że przy wysokości 50-60cm stolik jest strasznie sztywny do tego jak wzmocni go lity blat 50mm to będzie nie do ruszena.
Co do profila 100x100x3, radzę uważać bo nie da się iść w górę z rozmiarami, a nie podnieść ścianki, to tak jak zrobić profil 300x300 z blachy 1,5mm, będzie duże, ale sztywne wogóle.
[ Dodano: 2013-12-19, 22:57 ]
Zawiadamiam, że Prace muszą zwolnić do 1 tyg stycznia, bo przy zabawie z falownikiem (zresetowanie do fabrycznych) poszedł biały dym z wrzeciona, zamówiłem już w Anglii za 200GBP ( w Polsce taniej niż 1400 nie znalazłem). Wkurzyłem się nie miłosiernie no ale co zrobić? ZYCIE!
PS. Możliwe że falownik sieje zakłuceniami tak że jak rusza to mi obraz na kablu VGA zakłuca czy szykać gdzieś pominiętego ekranu?czy może wywalić z szafy komputer i falownik i wszystko osobno?

-
- Kontakt:
Po świętach wracam do pracy. Udało mi się od sąsiada odebrać nierdzewną osłonę na śrubę osi Y:

[ Dodano: 2013-12-21, 01:09 ]
A tutaj filmik pokazujący pracę osi X i Z, niestety stołu jeszcze nie ma, to temat na nowy rok.
[youtube][/youtube]

[ Dodano: 2013-12-21, 01:09 ]
A tutaj filmik pokazujący pracę osi X i Z, niestety stołu jeszcze nie ma, to temat na nowy rok.
[youtube][/youtube]

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Zawsze mnie zastanawiało ,że ludzie chronią śrubę a po szynach chłodziwo i wióry się leją....witox4 pisze: Po świętach wracam do pracy. Udało mi się od sąsiada odebrać nierdzewną osłonę na śrubę osi Y:
Ja mam w planach zrobienie wanny która będzie jeździła wraz ze stołem...
Wtedy będzie można lać chłodziwem do oporu a wózki i śruba będą czyste....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Jak masz zamiar ganiać do 3m/min to może i się sprawdzi, przy większych prędkościach i agresywnych nawrotach to zbierającego się chłodziwa nie zatrzyma tutaj żadna wanna251mz pisze:Ja mam w planach zrobienie wanny która będzie jeździła wraz ze stołem...

A tak przy okazji, to jak Kol. witox4 ma zaślepki włożone w te hiwiny to co tym wózkom może się stać

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Tak to równie dobrze można powiedzieć ,że nakrętka kulowa też ma plastik uszczelniający więc co może się stać...gaspar pisze:A tak przy okazji, to jak Kol. witox4 ma zaślepki włożone w te hiwiny to co tym wózkom może się stać
Nie przesadzaj chłodziwo ładnie od razu spływa nie buja się w wanniegaspar pisze: Jak masz zamiar ganiać do 3m/min to może i się sprawdzi, przy większych prędkościach i agresywnych nawrotach to zbierającego się chłodziwa nie zatrzyma tutaj żadna wanna

Nie zamierzam mieć wanny bez odpływu

Nie wiem jak innym

W ogóle bez całościowych osłon pola roboczego bardzo by mnie maszyna wnerwiała strasznie nie lubię syfu w miejscu pracy a i maszyny lubię mieć czyste...
Jak miałem pierwszą plazmę to była bajka - stół wody i osłona wodna wokoło palnika...
Czysto i w miarę cicho

Za to jak przy drugiej miałem stół z wyciągiem a brak było przez 2 tygodnie wentylatora to mnie szlag chciał trafić:D
-
- Kontakt:
Dokładnie, uważam że zgarniacze są wystarczające do usuwania syfu z szyn. Planuję podłączyć frezarkę do istniejącego już odciągu pyłu w stolarni, powinno dużo pomóc.gaspar pisze:Jak masz zamiar ganiać do 3m/min to może i się sprawdzi, przy większych prędkościach i agresywnych nawrotach to zbierającego się chłodziwa nie zatrzyma tutaj żadna wanna251mz pisze:Ja mam w planach zrobienie wanny która będzie jeździła wraz ze stołem...
A tak przy okazji, to jak Kol. witox4 ma zaślepki włożone w te hiwiny to co tym wózkom może się stać
[ Dodano: 2013-12-22, 12:43 ]
No chińczyka szkoda, bo to nie mała kwota. Uważacie, że Elciak to dużo lepszy sprzęt niż chinol i kiedy można wykorzystać potencjał lepszych wrzecion, podajcie jakieś przykłady.syntetyczny pisze:Szkoda tego chińczyka. Elte przynajmniej, albo coś poważniejszego tutaj byłoby odpowiedniejsze.
[ Dodano: 2013-12-22, 12:48 ]
Popieram pedantyczne podejście do maszyny, często za niechlujstwo i brak porządku płaci się zużyciem maszyn, albo wypadkiem. Czasami ciężko jest zachować czystość przy pracy, ale sprzątanie po robicie to podstawa, niestety jeszcze pracuję nad sobą, żeby robić harmonogram obsługi i regularne, kontrolne przeglądy zamiast czekać aż coś trafi ***251mz pisze:
W ogóle bez całościowych osłon pola roboczego bardzo by mnie maszyna wnerwiała strasznie nie lubię syfu w miejscu pracy a i maszyny lubię mieć czyste...