TUS 25 przebudowa na CNC
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Szyna jest taka sama niezależnie od naprężenia wstępnego czyli innymi słowy
niezależnie od wielkości kulek, na chłopski rozum profil gotycki pasował by do
takiej właściwości. Nie spotkałem się jeszcze, żeby w wózku był
inny typ profilu pod kulki niż na szynie więc wydaję mi się, że można sobie po prostu
zmienić kulki na trochę większe. Grunt to żeby nie przesadzić.
niezależnie od wielkości kulek, na chłopski rozum profil gotycki pasował by do
takiej właściwości. Nie spotkałem się jeszcze, żeby w wózku był
inny typ profilu pod kulki niż na szynie więc wydaję mi się, że można sobie po prostu
zmienić kulki na trochę większe. Grunt to żeby nie przesadzić.
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 78
Żeby nie było ze nic się nie dzieje 

Kupiłem i czekam na śrubę 15/05 THK na os X oczywiście używana (kpl z blokami i nakrętką wychodzi taniej niż za Chinkę),nadal poluje na śrubę do osi Z.Polecanej przez kolegów z forum średnicy 25 i skoku 05 jak na lekarstwo,za to sporo jest 20-tek czy taka średnica nie była by dobra do mojej maszyny
.Walcze tez z rezonansami silników link: https://www.cnc.info.pl/topics54/ustawi ... t52327.htm .Puki co temat niestety nie rozwiązany 

Kupiłem i czekam na śrubę 15/05 THK na os X oczywiście używana (kpl z blokami i nakrętką wychodzi taniej niż za Chinkę),nadal poluje na śrubę do osi Z.Polecanej przez kolegów z forum średnicy 25 i skoku 05 jak na lekarstwo,za to sporo jest 20-tek czy taka średnica nie była by dobra do mojej maszyny

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
Wiek mnie nie interesuje,blasterpl pisze:Myślę ze 2 letnia THK nie będzie gorszaod nowej chinki.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Jak patrze na te chińskie nakrętki podwójne to mnie trochę boli...IMPULS3 pisze: Ja mam chinkę ale z podwójną nakrętka, złożoną tak że czuć bardzo lekki oporek
Jak to jest połączone ( nakrętka nakrętka) ,że luz nie pływa?
Bo przecież musi być na sztywno zbazowane....
Ja myślałem ,że lepiej już będzie kupić 2 nakrętki z kołnierzem..
I pod jeden kołnierz dopasować luz szczelinomierzami a potem spod szlifierki podkładkę dać....
Z biegiem czasu wystarczy tylko ją wyciągnąć i puścić na szlifierce o wartość luzu...
-
Ale co kolegę boli?251mz pisze:Jak patrze na te chińskie nakrętki podwójne to mnie trochę boli...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Właśnie toIMPULS3 pisze:dodatkowo obie sa połączone takimi zrobionumi z blachy ''wpustami'

Zwykłą nakrętkę musisz ustalić w sumie tylko od czoła.
A podwójną ?
Ustalasz ją całą? blokujesz tą drugą bez kołnierza....
W całości martwią mnie te wpusty z blachy...
Wygląda na zdjęciu jak by miało się obkręcić.
A w rzeczywistości martwi mnie ,że przez te wpusty jedna nakrętka względem drugiej będzie miała luz kątowy....
A wtedy do luzu liniowego niedaleko:)
Następna sprawa to to ,że trzeba rozbierać jak pojawi się luz i kombinować.
A w tym co ja proponuję odkręcasz śruby mocujące nakrętkę , wyciągasz dystans , szlifujesz i ogień dalej...
Cała operacja 10min roboty.
To czy luz regulowany jest ściskaniem czy rozciąganiem w sumie nie ma żadnego znaczenia....
-
Nie, bo najpierw szlifujesz te podkładki tak aby dało sie skręcić te nakrętki tak aby były w osi te rowki na blaszki a następnie wcisnąć te ''blaszki'' i jak już je włożysz to one też niejako wchodzą ciasno a luz pojawi się dopiero jak się zużyje nakrętka-śruba. A to to mam nadzieję że nie po 2 dniach.251mz pisze:A w rzeczywistości martwi mnie ,że przez te wpusty jedna nakrętka względem drugiej będzie miała luz kątowy....
A wtedy do luzu liniowego niedaleko:)

Za kilka lat napisze recenzję o tych nakrętkach, mam nadzieję że nie wcześniej.

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 78
Święta racja,zobaczymy jak przyjdzie czy warto było w używkę wchodzić.Sprzedający twierdzi ze stan idealny,zobaczymy.IMPULS3 pisze: Wiek mnie nie interesuje,Bardziej setki luzu
Dziś robiłem przymiarkę śruby na os X,trzeba trochę pożezbić bo nakrętka się nie mieści(blokuje się od dołu i na szerokość).O ile na szerokość nie ma problemu bo rozfrezowalem kanał to od dołu jest problem.Trzeba będzie podnieść kilka mm cala śrubę