Myślałem o takim układzie jak na rys. z paskiem GT3 5MGT / 25mm.
Jednak do tej pory zniechęcały mnie nienajlepsze opinie o takim rozwiązaniu.
I teraz dzięki Koledze qqaz jestem w rozterce.

no może z tym narzekaniem nie tak strasznie ,ale zgoda, ten kierunek choć niektórym mikrony na rozum padły, ale to chyba skutek niedoświadczenia i wyrywkowej wiedzy, to co wcześniej mówiłem o wierze zamiany rozdzielczości na dokładnośćupadły_mnich pisze: najpierw narzeka na dążenie do superdokładności na forum
tu już nadintrpretacja - listwy sa jakie są nic nie mówiłem o ich nieprzydatności. Porównałem tylko stopień trudności w ich użyciu przy chęci zachowaniaupadły_mnich pisze:listwy zębate mimo niskiej ceny są do d...py , bo luzy itp.
bo kupiłem wyrób relatywnie korzystnie wobec koniecznościupadły_mnich pisze: dociera koła zębate
jasne, aleupadły_mnich pisze: prezentuje w miarę skomplikowany (bo można prościej
a przy takim zawieszeniu koła zębatego i wymuszeniu pozycji wobec zębatki uniezależniamy się od pozostałych błędów o których mówiłem. Mimo wojowniczej atmosfery całkowicie popieram stanowisko kol. bartuss1 i uważam że taki węzeł jast bliski ideału współpracy a jednocześnie bez większych problemów możliwy do wykonania w każdych warunkach.bartuss1 pisze:w którym jest zachowana pewna ciśle określona odległość głowy zęba koła od stopy zeba listwy - inaczej rzecz biorąc bierzemy pod uwagę pokrywanie się średnicy podziałowej koła i linii podziałowej listwy.
upadły_mnich pisze: Proszę mnie poprawić (jak poprzednio) bo nie wiem czy kolega jest za dokładnością czy za ceną?
qqaz pisze:Oby tylko robić wybór świadomie bo nic nie zastąpi zdrowego rozsądku
a ja tam kupiłem bo nie chciałem sie plątać po zakładach, aby zlecić wykonanie czegoś, co jest, a o innym sprawdzonym żródle nie wiem. Oczywiscie są inne strony w internecie ale dla mnie są taką samą niepewnością jak zakup który zrobiłem, bo był to pierwszy zakup zębatki. - do tej pory nie potrzebowałem.upadły_mnich pisze: Nie jest z akcesoria.info.
a w mojej troszke pracy ( tylko opis grożnie wygląda - po frezarce zawsze trzeba gratować pytanie tylko kto to zrobi i kto zapłaci i jaki zakres tej pracy. Tylko kol. bartuss1 ciska pioruny bo nie zastanowił się o jakim poziomie kosmetyki na tych listwach mówiłem. A za tą cenę nic lepszego się nie spodziewałem.upadły_mnich pisze: Stwierdzam, że nie trzeba w niej korygować wysokości zębów.
eee... pisałem o zmniejszeniu dynamiki, szybkości pracy o 20%, nie dokładności, proszę czytać ze zrozumieniem. Wręcz odwrotnie dokładność została utrzymana - to jest meritum tego akapitu.upadły_mnich pisze:A teraz kolega pisze jak to kosztem dokładności oszczędził 90%
jakie tam pioruny, maszyny projektuje sie biorąc pod uwage pewne wytyczne - srednice koła, moduł zeba. odleglosc osi itp.qqaz pisze:Tylko kol. bartuss1 ciska pioruny bo nie zastanowił się o jakim poziomie kosmetyki na tych listwach mówiłem. A za tą cenę nic lepszego się nie spodziewałem.