Druga maszynka - ploter z ruchomą bramą
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 11
Mam pytanie o osiągi maszyny.
Założenia:
Materiał PA6/PA9
frez 6mm
Pytania:
Jakie maksymalne parametry udało Ci się wyciągnąć?
Jakie maksymalne zagłębienie?
Jaki maksymalny posuw?
Przy jakich Obrotach?
Założenia:
Materiał PA6/PA9
frez 6mm
Pytania:
Jakie maksymalne parametry udało Ci się wyciągnąć?
Jakie maksymalne zagłębienie?
Jaki maksymalny posuw?
Przy jakich Obrotach?
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 104
Nie mam freza 6tki do alu 
Nie szukalem tak maksymalnych jakie moge brac bo frezy kosztują a ja nie bardzo mam ochote je łamać. Moge dac kilka przykladow, frezy z weglikow
8mm 1p 6000rpm 3m/min 1mm calą szerokością
10mm 2p 6000rpm 3m/min 1mm calą szerokością
8mm 1p 6000rpm 1m/min 3mm całą szerokością (nie gonilem posuwu zeby wymiar nie polecial)
Testow ile maszyna tak na prawde w aluminium potrafi nie robiłem, większosc moich robot jednak opiera sie na dokładności, a tu ganianie po 3m nie jest wskazane.

Nie szukalem tak maksymalnych jakie moge brac bo frezy kosztują a ja nie bardzo mam ochote je łamać. Moge dac kilka przykladow, frezy z weglikow
8mm 1p 6000rpm 3m/min 1mm calą szerokością
10mm 2p 6000rpm 3m/min 1mm calą szerokością
8mm 1p 6000rpm 1m/min 3mm całą szerokością (nie gonilem posuwu zeby wymiar nie polecial)
Testow ile maszyna tak na prawde w aluminium potrafi nie robiłem, większosc moich robot jednak opiera sie na dokładności, a tu ganianie po 3m nie jest wskazane.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 11
Dudi1203, a jak myślisz poszła by 5-6m/min, 6mm frez, przy zagłębieniu 1mm i dokładności oczekiwanej 0,1-0,2mm?
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 104
Jakby troche pogonil obroty w góre to tak. Ja nie moge, bo ograniczają mnie łożyska we wrzecionie. Powyżej 6000 zaczynają sie przegrzewać (zaciskają się i wirnik cięzko chodzi). Przydałoby się ze 12tys. Może kiedyś zamontuje hybrydówki w tym wrzecionie to powalcze o wyższe obroty, ale na razie finansowania nie ma.
Chyba, że wypali projekt forumowych wrzecion, ale trzeba więcej współpracy przy projekcie, bez tego upadnie.
Chyba, że wypali projekt forumowych wrzecion, ale trzeba więcej współpracy przy projekcie, bez tego upadnie.