dlaczego nie listwy zębate?

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: qqaz » 15 mar 2007, 21:33

pukury pisze:10 razy moduł = 31,4mm ( około ) . więc na jeden krok przypada 31.4mm przez 200 = 0.0157mm . oczywiście wątpliwe jest to że koło ma 10 zębów to że moduł wynosi 1
Nie jest watpliwe bo miec może 10 zębów o module 1. A skok rzezywiście wyniesie 10zębów*moduł1*Pi(3,14)=31,4mm/200 kroków
Graniczna liczba zebów to 7 ( około bez korekcji) a moduł jest wielkością normatywną ale nie zakreśloną co do wartości. My dwaj możemy sę umówić że wykonane będzie koło zębate o module m=1,34łokcia ( tez wartość) i wtedy bedzie miało średnicę podziałową Dp=m*z ( z -liczba zębów).

Tagi:

czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: czort » 15 mar 2007, 21:56

Witam
A jak by zamiast koła zębatego zastosować ślimak ? (rozwiązanie praktykowane w jakichś ZSRR-ańskich strugarkach wzdłużnych ) ślimak jest ustawiony pod pewnym kątem do osi zębatki no i zębatka ma zęby skośne a nie proste. W książce ( pt: „Obrabiarki do skrawania metali” ) pisze „Zaletą tego rodzaju napędu jest spokojny i bez drgań ruch stołu łatwe usuwanie luzu oraz nieznaczne tylko osłabienie przekroju łoża „ (ta ostatnia zaleta raczej frezarek amatorskich się nie ima ale tak było w książce wiedz napisałem  ) O wadach nic nie napisali ale jako pierwszą i chyba najważniejszą wadę można podać :
Problem i koszty wykonania
Jeżeli ktoś ma warsztat własny a tam frezarkę uniwersalną to może się porwać na taką zębatkę ale czy to dokładnie wyjdzie to ja nie wiem.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pukury » 15 mar 2007, 22:11

witam !! chodziło mi o to że zęby przy module 1 są dość malutkie i raczej długo nie pożyją w ciężkich warunkach , a raczej uszczelnić to się za bardzo nie da . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 mar 2007, 22:14

Od teorii do czynów - oto maszyna firmy BZT (pokazującej się już u nas na Allegro). Oś X na zębatce przez przekłądnię planetarną. Całość na konstrukcyjnych profilach aluminiowych. I co panowie - można, czy nie?
Załączniki
BZT_PFG_2000small.jpg
BZT_PFG_2000small.jpg (39.35 KiB) Przejrzano 2134 razy
BZT-014284small.jpg
BZT-014284small.jpg (52.03 KiB) Przejrzano 2121 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 15 mar 2007, 22:46

Skoro jest zdjecie to zrobili a ładna , niebieska. Tylko...
Czy naped bramy, zębaty zrealizowany jest na dwóch silnikach lewym i prawym przy każdej nodze. Bo nie widać wałka łaczącego oba koła napedowe. I nie bardzo byłoby go jak poprowadzić pod blatem. Więc chyba dwa silniki. I co , krokowe? Może jeszcze zasilane z jednego sterownika aby zapewnić "synchronizację kroków na 100%" - znowu myślenie życzeniowe szybko zweryfikowane rozjechaniem nóg bramy. Takie siedmiomilowe buty tylko nie do pary i piechura rozerwało. Podejrzewam jednak albo servo z wbudowanym enkoderem albo, najbardziej prawdopodobne, pod płytą mocującą napęd przykręcony jest enkoder wleczony po zębatce. A silnik prądu stałego. No i ta przekładnia tak na oko dwustopniowa. A co z jej luzem kątowym odkładającym się na kole o średnicy około 50mm - jaką daje to niedokładność pozycjonowania? Upieram się przy swoim 0,25mm
ALe ogólnie to taki napęd w bramie ? Coś nie jest pokazane.

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Wodzu » 15 mar 2007, 22:54

Ze zdjec wnioskuje ze penie niezle sobie za to policza :mrgreen:
Wykonane z profili aluminiowych (moze raczej systemu profili aluminiowych) i obite dechami. Nap pierwszym zdjeciu widac ze brame czyms cieli, mam nadzieje ze Waterjetem, a jezeli jakims palnikiem to nie daj boze zeby to nie bylo wyzarzone.
Po za tym jakos tak minimalistycznie wykonana jest ta bram w porownaniu do gabarytow maszyny. Ciekwawi mnie za ile ja chca sprzedac :mrgreen:
I jeszcze jedno to widze ze dali bardzo mala listewke zebata, a kilometrow to ma do zrobienia :cry:
Wzialbym maszynke Piotra Juba mimo ze mnijesza, ale ta nie budzi jakos mojego zaufania.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 15 mar 2007, 23:07

No nie wytrzymam i musze dodać
Jest wiele ofert różnych konstruktorów i ich firm oferujących wyrób doskonały. Ale jakie zadziwiajace podobieństwo do konstrukcj z MDF'u poczynione przez niejednego pasjonata. Wystarczy obejrzeć galerię
Wodzu pisze: a jezeli jakims palnikiem to nie daj boze zeby to nie bylo wyzarzone.
tu żadne wyżarzanie nie pomoże i jest obojetne czy zrobili czy nie.
Niedaleko mnie jest firma prowadzona przez podobnych geniuszy i chylę głowe przed ich umiejętnościami wciskania kitu klientom. Nawet cyganka wysiada. A ja nie umiem, widać jestem niezdolny. Szkoda.

[ Dodano: 2007-03-15, 23:15 ]
Panie Piotrze taki przykład? Jeszcze młódź rzuci się aby nasladować. Szkodnictwo!!!
Ostatnio zmieniony 16 mar 2007, 02:49 przez qqaz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 mar 2007, 23:29

Panowie, odreagowujecie coś, czy co? - każda maszyna jest do czegoś innego. Ta, nawet jeśli wg kol. qqaz ma tylko 0,25 mm to i tak do większości zastosowań np. reklamiarskich z powodzeniem wystarczy. A to, że nie nadaje się do precyzyjnych prac w metalach - to oczywiste. Po co więc bić pianę o tym, że krokowe lub nie, albo że wyżarzane lub nie. Tematem jest "dlaczego nie listwy zębate". A dlaczego nie?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 15 mar 2007, 23:51

Eeee żeby od razu odreagowywać. Nie twierdziłem nigdy że listwy są złe, tylko że fascynacja rozdzielczością przesłania realne mozliwości w stosowaniu określonej pary roboczej. Prosze spojrzeć tam gdzie kwitowałem Bartuss1'a - przy akceptacji luzów listwa jest łatwym przeniesieniem napędu. I ostatni post na forum - buduje frezarkę coś 2x3xbardzao dużo mb i na listwach. i oczekiwania aby było nie wiecej niż 0,1mm a listwy surowe prosto z freza cięte na ciągnionym. Ciekaw jestem czy frezarka do miękkich materiałów np brąz, mosiądz, PA2. No i pewnie na bazie jakiegoś znanego systemu profili alu
A tak przy okazji jak to z tym napędem w przedstawionej bramie ? Dwa krokowe na jednym sterowniku?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2007, 23:53 przez qqaz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 15 mar 2007, 23:51

Ano znam ta firme i wiem co prezentuja. Udzielaja sie nawet na niemieckim forum, na ktorym ich mniejsza seria zostala odpowiednio oceniona :). Z opisu na ich stronie wynika ze na Y maja po dwie sztuki krokowcoow 6A lub serw 400W.

Tutaj ich strona
http://www.bzt-cnc.de/html/portalfrase_ ... _serv.html

Kolega Wodzu interesowal sie cenami ?? Prosze oto link:

http://www.bzt-cnc.de/html/preisliste.html

Najbardziej podoba mi sie galeria zastosowan. :)

http://www.bzt-cnc.de/html/anwendungen.html

Ta babeczka podobno zrobiona na tej maszynie

http://www.bzt-cnc.de/html/portalfrase_pf_600_c.html

:twisted:
Ta ostatnia seria jest opisywana jako "najstabilniejsza maszyna w tym przedziale cenowym w Niemczech"

A co do listew zebatych ten oto smieszny czlowieczek:
http://www.zanner.sbg.at/
opatentowal bezluzowe kola i listwy zebate. Opis na stronie.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”