Frezarka 1650/650/250
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 143
Masz rację, ogólnie to nawet otwory pod nakrętki nie muszą być precyzyjnie wywiercone
bo i tak będą przykręcane od czoła a siły będą przenosić tylko wzdłużne. Byle by tylko
dało się je włożyć.
W projekcie przewidziałem otwory pod śruby z zapasem 0,5mm na stronę ale
mógłbym użyć jeszcze trochę większych wierteł na wszelki wypadek.
bo i tak będą przykręcane od czoła a siły będą przenosić tylko wzdłużne. Byle by tylko
dało się je włożyć.
W projekcie przewidziałem otwory pod śruby z zapasem 0,5mm na stronę ale
mógłbym użyć jeszcze trochę większych wierteł na wszelki wypadek.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 22
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 22
No nie wiem czy myślimy o tym samym ale znajomy opowiadał mi o wynalazku który miał posuw większy niż zwykła wiertarka ze sporym wiertłem. Był tym zachwycony. Tylko teraz sobie przypominam że to na jakichś targach więc możliwe że jeszcze nie osiągalne dla zwykłego śmiertelnika. Swoją drogą zastanawiam się niby JAK? Fizycznie trochę nie możliwe... ale kto wie. Może ktoś coś wie na ten temat? Z drugiej strony słyszałem od jakiegoś dr'a z AGH że takie wiertarki są "szybkie i efektowne prawie jak tradycyjne wiertarki" ale już bez żadnej miary ilościowej. Więc nie wiem co oznacza to "prawie". Nie moja dziedzina, na własne oczy nie widziałem więc głowy za to nie dam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tak to wygląda: tyle że problemem może być znalezienie kogoś kto ma wiertarkę EDM i wierci coś większego poza otworami startowymi 0.5mm.
Inny przykład: .
Inny przykład: .
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 143
Grubość pomiędzy powierzchniami pod wózki po jednej przekątnej jest co do setki taka sama a po drugiej są 2 setki różnicy.
Nie wiem czy czasem nie popełniłem dużego błędu przy projektowaniu przełożeń...
https://www.cnc.info.pl/topics65/obroty ... t52336.htm
Nie wiem czy czasem nie popełniłem dużego błędu przy projektowaniu przełożeń...
https://www.cnc.info.pl/topics65/obroty ... t52336.htm