Mój pierwszy ploter 400x300x250(350)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 88
No ja w sumie zmian nie przewiduje. Wszystko będzie na swoim miejscu od początku do końca.
Drugi problem to taki, jeśli na krzyżaku wszystkie wózki zbazuje, bo taki mam zamiar, to zrobienie baz dla obu szyn będzie musiało być liczone na setki, rozstaw znaczy się. Wszystko będzie robione osobno i nie przeze mnie więc robię dla jednej.
Chyba że bazy dla szyn i wkładki dystansowe dla wózków.
Teraz tak pisząc pomyślałem sobie, że można zrobić to na kilka sposobów. Można użyć rolek igłowych w miejsce bazy bądź listew zaciskowych.
Jest trochę rozwiązań. Kombinacji też i trochę więcej pracy, ale......
Drugi problem to taki, jeśli na krzyżaku wszystkie wózki zbazuje, bo taki mam zamiar, to zrobienie baz dla obu szyn będzie musiało być liczone na setki, rozstaw znaczy się. Wszystko będzie robione osobno i nie przeze mnie więc robię dla jednej.
Chyba że bazy dla szyn i wkładki dystansowe dla wózków.
Teraz tak pisząc pomyślałem sobie, że można zrobić to na kilka sposobów. Można użyć rolek igłowych w miejsce bazy bądź listew zaciskowych.
Jest trochę rozwiązań. Kombinacji też i trochę więcej pracy, ale......

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 29
Bazy dla obu szyn i jednego rzedu wozkow lub odwrotnie, bazy dla obu rzedow wozkow i jednej szyny. Nie mozesz docisnąć wszystkiego, bo to sie nie zgra. Nie ma szans.
Osobiscie jedną szyne wpusciłem w pasowany rowek, ale zeby to dobrze wykonac trzeba kogos co sie z tym pobawi, w duzej firmie boje sie, ze mogą polecieć na masowke. Poza tym to koszt podniesie.
Osobiscie jedną szyne wpusciłem w pasowany rowek, ale zeby to dobrze wykonac trzeba kogos co sie z tym pobawi, w duzej firmie boje sie, ze mogą polecieć na masowke. Poza tym to koszt podniesie.
-
Czyli tak jak myślałem. Kolega Dudi1203 mnie utwierdził. Dzięki
Jak byś radził, baze na dwie szyny czy na wózki?? Coś mi się wydaje że szyny są bardziej narażone na przesunięcie pod obciążeniem, czy nie ma różnicy?? Rowka nie będę robił, tylko bazę.
Trochę się boję. Paranoje mam lekką i nikomu nie ufam
(serca to w to za dużo nie włożą pewnie
)
Co do ceny to też mi powiedzieli że na takie jednorazowe zlecenie to tanio nie będzie.
Ile tak w ogóle takie usługi się ceni. Nigdy nie miałem z tym styczności i nie mam jakiejś podstawy aby ocenić czy drogo czy tanio.
Wiem jedno, jak wcześniej dałem profil zamknięty do wyfrezowania rowków pod prowadnice, "Pan frezer" policzył mi 80zł za dwa rowki 20 x 800. Po robocie powiedział mi że musiał przesunąć obrabiany materiał bo mu maszyny nie starczyło, coś nie bardzo. Jakość była taka że paznokcie mi wpadały w rowki po frezie jak się palcem przejechało.
Teraz mam uraz
Jak byś radził, baze na dwie szyny czy na wózki?? Coś mi się wydaje że szyny są bardziej narażone na przesunięcie pod obciążeniem, czy nie ma różnicy?? Rowka nie będę robił, tylko bazę.
Tego się właśnie obawiam. Niby wrzucą to na CNC ale później doszlifowanie itp...ale zeby to dobrze wykonac trzeba kogos co sie z tym pobawi, w duzej firmie boje sie, ze mogą polecieć na masowke. Poza tym to koszt podniesie.
Trochę się boję. Paranoje mam lekką i nikomu nie ufam

Co do ceny to też mi powiedzieli że na takie jednorazowe zlecenie to tanio nie będzie.
Ile tak w ogóle takie usługi się ceni. Nigdy nie miałem z tym styczności i nie mam jakiejś podstawy aby ocenić czy drogo czy tanio.
Wiem jedno, jak wcześniej dałem profil zamknięty do wyfrezowania rowków pod prowadnice, "Pan frezer" policzył mi 80zł za dwa rowki 20 x 800. Po robocie powiedział mi że musiał przesunąć obrabiany materiał bo mu maszyny nie starczyło, coś nie bardzo. Jakość była taka że paznokcie mi wpadały w rowki po frezie jak się palcem przejechało.

Teraz mam uraz

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Ja robiłem bazę na jedną szynę i bazy na wszystkie wózki na krzyżaku.
Drugą szynę ustawiałem przesuwając krzyżak...
Druga sprawa to łatwiej jest zebrać płaskownik tak by zostawić "ząbek" to którego to dociągasz podczas montażu bokiem prowadnicę. Rowek pod prowadnice musi być faktycznie robiony w setkach.
Drugą szynę ustawiałem przesuwając krzyżak...
Druga sprawa to łatwiej jest zebrać płaskownik tak by zostawić "ząbek" to którego to dociągasz podczas montażu bokiem prowadnicę. Rowek pod prowadnice musi być faktycznie robiony w setkach.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
O właśnie. Kolega gaspar mi przypomniał. Przecież tak jest chyba najprościej drugą szynę ustawić.
Przez te wszystkie kombinacje i planowanie zapominam o wcześniejszych przemyśleniach.
Muszę to zacząć zapisywać, bo widać pamięci brak
Zabazujemy wózki a jak będzie trzeba to szyny na igiełki i docisk. Znaczy drugą szynę
[ Dodano: 2013-11-06, 22:58 ]
Jak to z cenami za obróbkę wygląda?? Można na forum tak o cenach??
Przez te wszystkie kombinacje i planowanie zapominam o wcześniejszych przemyśleniach.
Muszę to zacząć zapisywać, bo widać pamięci brak

Zabazujemy wózki a jak będzie trzeba to szyny na igiełki i docisk. Znaczy drugą szynę
[ Dodano: 2013-11-06, 22:58 ]
Jak to z cenami za obróbkę wygląda?? Można na forum tak o cenach??
-
-
Dzięki za chęci, ale bardziej mi chodziło o to czy nie przesadzona trochę cena.
Jestem w stanie tyle wyłożyć na ten zabieg, a jeśli da się to może coś u nich wynegocjuję jakąś małą obniżkę. Nie chciałbym jednak spalić wszystkiego. Powiem np "Panie za 5 stówek pójdzie to??" i powiedzą mi dziękujemy, dowidzenia
Jestem w stanie tyle wyłożyć na ten zabieg, a jeśli da się to może coś u nich wynegocjuję jakąś małą obniżkę. Nie chciałbym jednak spalić wszystkiego. Powiem np "Panie za 5 stówek pójdzie to??" i powiedzą mi dziękujemy, dowidzenia