komputer do linuxcnc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
Panowie, to nie jest Windows !!!
Kernel czasu rzeczywistego polega na tym, że jest jedno przerwanie o najwyższym priorytecie, którego teoretycznie żaden inny proces nie może zakłócić.
Teoretycznie uruchamianie innych procesów nie ma wpływu na proces czasu rzeczywistego.
W praktyce wszystko zależy od tego co w procesorze i chipsetach namieszali producenci.
Tylko tyle, że to są rzeczy których zwykle w żaden sposób nie daje się wyłączyć.
Jeżeli procesor się przegrzewa i wyłącza żeby ostygnąć, to jest chyba rzeczą oczywistą, że nikt przy zdrowych zmysłach nie umieści w BIOS opcji żeby to wyłączyć.
To tylko przykład, ale dający pojęcie o naturze problemu.
.
Kernel czasu rzeczywistego polega na tym, że jest jedno przerwanie o najwyższym priorytecie, którego teoretycznie żaden inny proces nie może zakłócić.
Teoretycznie uruchamianie innych procesów nie ma wpływu na proces czasu rzeczywistego.
W praktyce wszystko zależy od tego co w procesorze i chipsetach namieszali producenci.
Tylko tyle, że to są rzeczy których zwykle w żaden sposób nie daje się wyłączyć.
Jeżeli procesor się przegrzewa i wyłącza żeby ostygnąć, to jest chyba rzeczą oczywistą, że nikt przy zdrowych zmysłach nie umieści w BIOS opcji żeby to wyłączyć.
To tylko przykład, ale dający pojęcie o naturze problemu.
.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
No wlasnie troche to taka rzezba z megagownianego jitera produkowac tylko gowniany.
Optiplex 270 za 100zl zalatwia temat.
Ew. "na bogato" ATOM
Plyta 250,
Ram 60,
Dysk 30,
Zasilacz 50.
Przy czym kazdy szanujacy sie "informatyk" wszystko oprocz plyty wyciagnie z szuflady
Tak wiec, z opcji co wylaczyc: proponuje wylaczyc kompa i kupic cos sprawdzonego zamiast tracic czas
Czasu nikt nam nie odda.
Optiplex 270 za 100zl zalatwia temat.
Ew. "na bogato" ATOM
Plyta 250,
Ram 60,
Dysk 30,
Zasilacz 50.
Przy czym kazdy szanujacy sie "informatyk" wszystko oprocz plyty wyciagnie z szuflady

Tak wiec, z opcji co wylaczyc: proponuje wylaczyc kompa i kupic cos sprawdzonego zamiast tracic czas

Czasu nikt nam nie odda.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
"bartwaw" dzięki za screeny,mój bios jest nieco inny niż twój ale poustawiałem jak u ciebie,na razie testuje.

Dobra dobra jak ktoś jeszcze nie kupił kompa to i owszem ale jak komputer już stoi na biurku to trzeba go maksymalnie "dostroić" i jak będzie działał dobrze to ok a jak nie to wtedy nowy zakup.Mnie cały zestaw(PC,Monitor,klawisze,mysz)kosztował 120zl wiec jest różnica w cenieG3d pisze:
Czasu nikt nam nie odda.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Blaster, daj znać czy coś pomogły zmiany w biosie
Pozdrawiam
Bartek
-----------------------------------
1% podatku dla mojej córci. Informacje jak jej pomóc oraz jej prywatny blog
http://www.igunia.pl
Bartek