podpisałem do /etc/linuxcnc/rtai.conf moduł smi. Tu pojawia się pytanie: w zależności od werscji emc, czy linuxcnc ładuje system plik rtai.conf przy włączaniu cnc, albo z lokalizacji:
/etc/linuxcnc/
albo
/etc/emc2/.
U mnie na kompie istnieją obie te lokalizacje i w obydwu jest plik trai.conf.
Doświadczalnie sprawdziłem, że bierze z lokalizacji linuxcnc więc po co jest też pod emc2?
to SMI bo przeczytałem, że to RT killer i należy wyłączyć jak się ma chipset z listy. U mnie po wpisaniu w terminalu lspci -vv wyskoczyło pełno informacji i wśród nich wyłowiłem 'ICH7 version 01'. Przyjąłem więc, że moja płyta jest tą, w której trzeba wyłączyć smi, a pod linkiem:
http://unitaig.jalling.dk/index.php?id=115
znalazłem info, że moduł wyłączający SMI jest już w kompilacji linuxcnc itylko trzeba go włączyć w rtai.conf.
Wszystko pięknie, ale jakoś nie zauważyłem skoku jakościowego w kwesti jittera:(
Po włączeniu glxgears, firefoxa z mnóstwem okienek i włączeniu filmu fullhd jitter po jakimś czasie podskoczył do okolic 25 000.
co do D525 i atoma...hmmm. Wpisałem w allegro płyta D252' i podobne i... jak nei ma na allegro to znaczy, że nie istnieje?:P Dysk z karty SD mi się podoba. Zrobię tak jak piszesz syntetyczny.