Najważniejsze jest przetarcie papierkiem dla lepszego przylegania oraz dobre odtłuszczenie..noel20 pisze:251mz napisał/a:
Ja kleje aneorobami małe koła pasowe (fi 20) do osiek silników krokowych...
Ja swoje też właśnie tak założyłem, wszystkie trzy. Niedawno w prawdzie, ale mam nadzieję, że będzie chodzić długo jak u ciebie.
Frezarka 1650/650/250
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
No nie wiem, według mnie te tuleje do kosza.
kol. Malaxis używa ich o ile dobrze widzę do nakrętek napędzanych, a tutaj dochodzi jeszcze kasowanie na niej luzu suwliwie w lożyskach, więc jak je wkleisz to masz po kasowaniu. Chyba, że nie masz dwóch łożysk w swoich blokach. Takie tuleje zrobisz za nie tak duże pieniądże porządnie i to jest według mnie rozsądne wyjście. A tokarz który zrobił Ci to za pół darmo zmarnował swój i Twój czas...
Ja miałem swoje tuleje 3 setki w plusie i docierałem je papierem ściernym. Zamontowałem je w tokarce i ręcznie 1h roboty i są idealne...
kol. Malaxis używa ich o ile dobrze widzę do nakrętek napędzanych, a tutaj dochodzi jeszcze kasowanie na niej luzu suwliwie w lożyskach, więc jak je wkleisz to masz po kasowaniu. Chyba, że nie masz dwóch łożysk w swoich blokach. Takie tuleje zrobisz za nie tak duże pieniądże porządnie i to jest według mnie rozsądne wyjście. A tokarz który zrobił Ci to za pół darmo zmarnował swój i Twój czas...
Ja miałem swoje tuleje 3 setki w plusie i docierałem je papierem ściernym. Zamontowałem je w tokarce i ręcznie 1h roboty i są idealne...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 22
Moim zdaniem to trzeba uderzać po prostu do odpowiednich warsztatów/osób i nie patrzeć na "półdarmo" bo tokarz z zaścianka powie: "Panie, będzie w trabancie śmigało jak trza"
Tylko my nie robimy do trabantów....
(W ogóle jak mogłeś dopuścić odebranie czegoś takiego??!! Przecież to fuszerka.... chyba że mu narzuciłeś jakieś pasowania i nie wiedziałeś do końca czy są one ok?)
Ja się naciąłem na konstrukcji stołu... nigdy więcej!
Lepiej pytać po forum kto ma wolne przebiegi i od razu prosić bez faktury.
Dostałem w podobny sposób oś Z - wykonanie perfekcyjne! Szlifowanie i cud maryna! A chciałem samo frezowanie - a dostałem wszystko oszlfowane. Odchyłki mniejsze niz zakładałem.
A! No i jeszcze co do zaściankowego tokarza i frezera - jak uderzyłem czy przypadkiem nie mają jakichś kołków ustalających: "Panie! A skóndrzeż ja Ci coś takiego wezme?!" Noż ku***.... Nie wie koleś co to kołek ustalający?!
Mi śruby kulowe toczyli na AGH - ludzie znający się na rzeczy - a i nie mieli łatwo jak mówili. Mimo iż sie przyłożyli i przy każdym kolejnym czopie coraz to wymyślne sztuki wymyślali to i tak bicie (łożyskowanie w standardowych blokach Bk oraz BF):
-X - str. napędowa - 60um
-X - str. podtrzymująca - 28um
-Y - str. napędowa - 44um
-Y - str. podtrzymująca - 36um
Osi Z nie miałem jak zmierzyć - brak dojścia czujnikem. Czujnik z działką 2um.
Jak doświadczeni forumowicze oceniają te wyniki?
Uprzedzam że tokarze obrabiający nie wiedzieli co dostają do rąk

Jak sie robi konkretną maszynę to nei ma co oszczędzać... a po tych blaszkach wyciannych laserowo widzę że będzie konkret
Lepiej nie oszczędzać 
Tylko my nie robimy do trabantów....
(W ogóle jak mogłeś dopuścić odebranie czegoś takiego??!! Przecież to fuszerka.... chyba że mu narzuciłeś jakieś pasowania i nie wiedziałeś do końca czy są one ok?)
Ja się naciąłem na konstrukcji stołu... nigdy więcej!
Lepiej pytać po forum kto ma wolne przebiegi i od razu prosić bez faktury.
Dostałem w podobny sposób oś Z - wykonanie perfekcyjne! Szlifowanie i cud maryna! A chciałem samo frezowanie - a dostałem wszystko oszlfowane. Odchyłki mniejsze niz zakładałem.
A! No i jeszcze co do zaściankowego tokarza i frezera - jak uderzyłem czy przypadkiem nie mają jakichś kołków ustalających: "Panie! A skóndrzeż ja Ci coś takiego wezme?!" Noż ku***.... Nie wie koleś co to kołek ustalający?!
Mi śruby kulowe toczyli na AGH - ludzie znający się na rzeczy - a i nie mieli łatwo jak mówili. Mimo iż sie przyłożyli i przy każdym kolejnym czopie coraz to wymyślne sztuki wymyślali to i tak bicie (łożyskowanie w standardowych blokach Bk oraz BF):
-X - str. napędowa - 60um
-X - str. podtrzymująca - 28um
-Y - str. napędowa - 44um
-Y - str. podtrzymująca - 36um
Osi Z nie miałem jak zmierzyć - brak dojścia czujnikem. Czujnik z działką 2um.
Jak doświadczeni forumowicze oceniają te wyniki?

Jak sie robi konkretną maszynę to nei ma co oszczędzać... a po tych blaszkach wyciannych laserowo widzę że będzie konkret

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
Skrzydlaty, yyyyy, spore te bicia, większość tokarzy zatacza na okolo +/- 0,01mm czyli 10um.
Jak dobrze zrozumiałem to chodziło o precyzyjność czopa - no nie?
Jak dobrze zrozumiałem to chodziło o precyzyjność czopa - no nie?
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 143
Miałem wolne w poniedziałek więc zabrałem się za zrobienie podstawy pod ramę.
Profile które do tego użyłem to 80/80/4 oraz 80/40/4. Jak już zespawam całość
to może dorzucę jakieś wzmocnienia dodatkowe ale jeszcze zobaczę.
Mam zamiar zlecić wycięcie na laserze 8 blaszek które przykręcę do podstawy,
za pomocą liniału wypoziomuje i zakołkuje. Rama frezarki spocznie na tych
blaszkach boakurat od spodu mam prze-frezowane prostokąty z płaskownika 100/100/8.
Zastanawiam się teraz nad stopkami pod postawę wydaję mi się że najlepiej będzie użyć 8 sztuk,
po jednej pod każdym pionowym profilem.
Może by ktoś polecił jakieś?
O to efekt mojej pracy od 8:30 do ciszy nocnej

Profile które do tego użyłem to 80/80/4 oraz 80/40/4. Jak już zespawam całość
to może dorzucę jakieś wzmocnienia dodatkowe ale jeszcze zobaczę.
Mam zamiar zlecić wycięcie na laserze 8 blaszek które przykręcę do podstawy,
za pomocą liniału wypoziomuje i zakołkuje. Rama frezarki spocznie na tych
blaszkach boakurat od spodu mam prze-frezowane prostokąty z płaskownika 100/100/8.
Zastanawiam się teraz nad stopkami pod postawę wydaję mi się że najlepiej będzie użyć 8 sztuk,
po jednej pod każdym pionowym profilem.
Może by ktoś polecił jakieś?
O to efekt mojej pracy od 8:30 do ciszy nocnej

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 143
Chciałem zakupić stopki wibroizolujace ale ich cena szczerze mnie zaskoczyła,
cena z jedną o odpowiedniej nośności to około 50zł a potrzebuję takich 8
Może warto by było pokombinować i samemu sobie takie stopki zrobić?
Szukałem nawet materiału jaki można by użyć i dowiedziałem się że kauczuk NBR
byłby odpowiedni tylko problem w tym, że sprzedają go w cienkich arkuszach a mnie
przydał by się wałek ~ fi80
Jaki jeszcze materiał byłby się sprawdził jako część wibroizolatora?
cena z jedną o odpowiedniej nośności to około 50zł a potrzebuję takich 8

Może warto by było pokombinować i samemu sobie takie stopki zrobić?
Szukałem nawet materiału jaki można by użyć i dowiedziałem się że kauczuk NBR
byłby odpowiedni tylko problem w tym, że sprzedają go w cienkich arkuszach a mnie
przydał by się wałek ~ fi80
Jaki jeszcze materiał byłby się sprawdził jako część wibroizolatora?