Router z profili aluminiowych 1000x800x350

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ursus_arctos » 09 wrz 2013, 22:45

Potwierdzam - elektronika na maszynie to proszenie się o problemy. Na skutek drgań może się coś odlutować i poleci dym... Albo wiór wpadnie otworem wentylacyjnym i coś zewrze - i też poleci dym.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
pool82
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 57

Post napisał: pool82 » 10 wrz 2013, 08:37

Dudi1203 pisze:Falownik w tym miejscu to pomyłka. Jestem zdania ze na maszynie elektroniki tylko niezbędne minimum a wszystko inne 2m dalej. Tu są wióry, chłodziwo i drgania. Wszystko niezbyt sprzyja elektronice.
Sam się wzbraniałem od mocowania falownika w tamtym miejscu. Raczej chłodziwa (na razie) nie zamierzam używać, ale fakt, że pył i wióry niesprzyjają elektronice. Na razie nie mam koncepcji umiejcowienia w inne miejsce, a to z powodu, że całą elektronikę mam upchaną z tyłu na belce - podpatrzone z rozwiązania Bakprinta. Tam ewentualnie bedzie narażone na drgania - ale można dać elementy antywibracyjne, no i pył - osłony na wentylatorach.
Chyba, że odradzacie mimo wszystko i wpakować to w oddzielną skrzynkę 2m dalej.
Dudi1203 pisze:Estop rowniez najmniej mowiac - w dziwnym miejscu. Akurat tak, zeby zetka go zasłoniła, tudzież w ręke walneła.
Na razie EStopa nie przestawiałem ze starej wersji, jeszcze zmieni swoją pozycję - ale dziękuję za uwagę.

Przede wszystkim zmieniła się budowa stołu, został on wzmocniony. Nie jest wykonany z samej płyty ale posiada konstrukcję która ma dać większa sztywność, ale i niestety większa masę.
Mam 3x 2Nm 2,8A silniki krokowe. I tak nie boję się o napęd Z-etki i osi Y (naped na belce), tak o napęd stołu zaczynam się martwić. Sam stół będzie ważył ok 50 kg + masa elementów obrabianych. Teraz pytanie do znawców :) Zaopatrzyć się w silniejszy silnik np.: 3Nm 3A tak jak tu: link
Silnik ma nieco wyższe napięcie, a wyczytałem gdzieś, że im niższe tym silnik bardziej dynamiczny.
Ograniczeniem jest 3A jaki dysponuje sterownik od Zelpra. Czy nie martwić się i najwyżej rampy będą mniej strome?
Nie staraj się wszystkiego zrozumieć, bo wszystko stanie się niezrozumiałe :D

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ursus_arctos » 10 wrz 2013, 10:04

Przytoczę swoje dawne obliczenia: metrowa śruba 16x5 + wirnik silnika mają większą energię kinetyczną ruchu obrotowego, niż napędzany nimi 100kg ciężar energię ruchu postępowego.
Wniosek dla tej maszyny: rozpędzenie stołu nie będzie jakoś zasadniczo trudniejsze, niż pozostałych osi. IMO lepiej dać takie same silniki w X i Y, to przynajmniej prędkości maksymalne będą jednakowe.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pool82

Post napisał: pool82 » 10 wrz 2013, 10:29

No i to lubię :) Krótko i na temat :)
Zostawiam silniki tak jak jest, jak bedzie brakowało momentu to będę wówczas myślał nad zmianą.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pool82

Post napisał: pool82 » 07 paź 2013, 18:00

Jestem na etapie doboru krańcówek
Pytanie do właścicieli sterowników ZELRP:
Jakie krańcówki użyć do bazowania i bezpieczeństwa?
Na pewno 3 wejścia sterownika zarezerwowane są na niezależne 3 czujniki baz. I tutaj mogę użyć PNP NC czy PNP NO?
I te bazy mogą robić również za krańcówki bezpieczeństwa? Czy lepiej użyć 6 niezależnych krańcówek?
Krańcówki wpinam szeregowo pod jedno wejście czyli PNP NC i chyba to jest dla mnie logiczne.

No i tu mam kandydata link

Obrazek

Będzie ok?

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Dudi1203 » 07 paź 2013, 18:11

Krancowki generalnie robi sie tak, zeby w stanie "niewciśniętym" płynął przez nią prąd, a najazd powodował odłączenie tegoż prądu.
Dlaczego sie tak robi? Otoż jest to takjakby "samozabezpieczenie" maszyny. W razie awari krancowki nie ruszysz maszyną. W sytuacji, gdyby bylo odwrotnie, moglbyś włączyć maszyne i najechać na niedziałającą krańcówkę, mogąc coś uszkodzić.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pool82

Post napisał: pool82 » 07 paź 2013, 18:20

Ok, dlatego NC (normal close) dla krańcówek jak najbardziej w porządku.
Tylko nie wiem czy te NC mogę tak samo podłączyć do czujników bazowania osi dla sterownika ZELRP, stąd moje pytanie. Poniżej opis podłączenia, którego za cholerę nie rozumiem :)

Obrazek

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: skrzat » 07 paź 2013, 20:01

Możesz
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

Awatar użytkownika

Autor tematu
pool82

Post napisał: pool82 » 08 paź 2013, 10:49

Dobra a co z podłączeniem czujników jako bazujące i bezpieczeństwa w jednym?
Da radę to zrobić pod Mach 3 tak, żeby podczas najeżdzania na czujniki zerować położenie osi i żeby nie zatrzymywać awaryjnie maszyny, a jednoczesnie żeby podczas normalnej pracy w razie najechania na ten czujnik zatrzymało maszynę?
Ostatnio zmieniony 08 paź 2013, 12:15 przez pool82, łącznie zmieniany 2 razy.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kak » 08 paź 2013, 11:09

Tak właśnie się ustawia w Machu. Bo wszystkie krańcówki robią to samo. Dają sygnał po najechaniu na którąkolwiek. Jak wciśniesz klawisz Home, to oś Z rusza najpierw i wszystko jedno która krańcówka zostanie wciśnięta - zbazuje to oś Z. Dlatego też mam wszystkie podłączone szeregowo do jednego wejścia.
Jak nie wciśniesz Home, to wszystkie kontakty są kontaktami bezpieczeństwa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”