Router z profili aluminiowych 1000x800x350
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 57
Sam się wzbraniałem od mocowania falownika w tamtym miejscu. Raczej chłodziwa (na razie) nie zamierzam używać, ale fakt, że pył i wióry niesprzyjają elektronice. Na razie nie mam koncepcji umiejcowienia w inne miejsce, a to z powodu, że całą elektronikę mam upchaną z tyłu na belce - podpatrzone z rozwiązania Bakprinta. Tam ewentualnie bedzie narażone na drgania - ale można dać elementy antywibracyjne, no i pył - osłony na wentylatorach.Dudi1203 pisze:Falownik w tym miejscu to pomyłka. Jestem zdania ze na maszynie elektroniki tylko niezbędne minimum a wszystko inne 2m dalej. Tu są wióry, chłodziwo i drgania. Wszystko niezbyt sprzyja elektronice.
Chyba, że odradzacie mimo wszystko i wpakować to w oddzielną skrzynkę 2m dalej.
Na razie EStopa nie przestawiałem ze starej wersji, jeszcze zmieni swoją pozycję - ale dziękuję za uwagę.Dudi1203 pisze:Estop rowniez najmniej mowiac - w dziwnym miejscu. Akurat tak, zeby zetka go zasłoniła, tudzież w ręke walneła.
Przede wszystkim zmieniła się budowa stołu, został on wzmocniony. Nie jest wykonany z samej płyty ale posiada konstrukcję która ma dać większa sztywność, ale i niestety większa masę.
Mam 3x 2Nm 2,8A silniki krokowe. I tak nie boję się o napęd Z-etki i osi Y (naped na belce), tak o napęd stołu zaczynam się martwić. Sam stół będzie ważył ok 50 kg + masa elementów obrabianych. Teraz pytanie do znawców

Silnik ma nieco wyższe napięcie, a wyczytałem gdzieś, że im niższe tym silnik bardziej dynamiczny.
Ograniczeniem jest 3A jaki dysponuje sterownik od Zelpra. Czy nie martwić się i najwyżej rampy będą mniej strome?
Nie staraj się wszystkiego zrozumieć, bo wszystko stanie się niezrozumiałe 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Przytoczę swoje dawne obliczenia: metrowa śruba 16x5 + wirnik silnika mają większą energię kinetyczną ruchu obrotowego, niż napędzany nimi 100kg ciężar energię ruchu postępowego.
Wniosek dla tej maszyny: rozpędzenie stołu nie będzie jakoś zasadniczo trudniejsze, niż pozostałych osi. IMO lepiej dać takie same silniki w X i Y, to przynajmniej prędkości maksymalne będą jednakowe.
Wniosek dla tej maszyny: rozpędzenie stołu nie będzie jakoś zasadniczo trudniejsze, niż pozostałych osi. IMO lepiej dać takie same silniki w X i Y, to przynajmniej prędkości maksymalne będą jednakowe.
-
Jestem na etapie doboru krańcówek
Pytanie do właścicieli sterowników ZELRP:
Jakie krańcówki użyć do bazowania i bezpieczeństwa?
Na pewno 3 wejścia sterownika zarezerwowane są na niezależne 3 czujniki baz. I tutaj mogę użyć PNP NC czy PNP NO?
I te bazy mogą robić również za krańcówki bezpieczeństwa? Czy lepiej użyć 6 niezależnych krańcówek?
Krańcówki wpinam szeregowo pod jedno wejście czyli PNP NC i chyba to jest dla mnie logiczne.
No i tu mam kandydata link

Będzie ok?
Pytanie do właścicieli sterowników ZELRP:
Jakie krańcówki użyć do bazowania i bezpieczeństwa?
Na pewno 3 wejścia sterownika zarezerwowane są na niezależne 3 czujniki baz. I tutaj mogę użyć PNP NC czy PNP NO?
I te bazy mogą robić również za krańcówki bezpieczeństwa? Czy lepiej użyć 6 niezależnych krańcówek?
Krańcówki wpinam szeregowo pod jedno wejście czyli PNP NC i chyba to jest dla mnie logiczne.
No i tu mam kandydata link

Będzie ok?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Krancowki generalnie robi sie tak, zeby w stanie "niewciśniętym" płynął przez nią prąd, a najazd powodował odłączenie tegoż prądu.
Dlaczego sie tak robi? Otoż jest to takjakby "samozabezpieczenie" maszyny. W razie awari krancowki nie ruszysz maszyną. W sytuacji, gdyby bylo odwrotnie, moglbyś włączyć maszyne i najechać na niedziałającą krańcówkę, mogąc coś uszkodzić.
Dlaczego sie tak robi? Otoż jest to takjakby "samozabezpieczenie" maszyny. W razie awari krancowki nie ruszysz maszyną. W sytuacji, gdyby bylo odwrotnie, moglbyś włączyć maszyne i najechać na niedziałającą krańcówkę, mogąc coś uszkodzić.
-
Ok, dlatego NC (normal close) dla krańcówek jak najbardziej w porządku.
Tylko nie wiem czy te NC mogę tak samo podłączyć do czujników bazowania osi dla sterownika ZELRP, stąd moje pytanie. Poniżej opis podłączenia, którego za cholerę nie rozumiem

Tylko nie wiem czy te NC mogę tak samo podłączyć do czujników bazowania osi dla sterownika ZELRP, stąd moje pytanie. Poniżej opis podłączenia, którego za cholerę nie rozumiem

-
Dobra a co z podłączeniem czujników jako bazujące i bezpieczeństwa w jednym?
Da radę to zrobić pod Mach 3 tak, żeby podczas najeżdzania na czujniki zerować położenie osi i żeby nie zatrzymywać awaryjnie maszyny, a jednoczesnie żeby podczas normalnej pracy w razie najechania na ten czujnik zatrzymało maszynę?
Da radę to zrobić pod Mach 3 tak, żeby podczas najeżdzania na czujniki zerować położenie osi i żeby nie zatrzymywać awaryjnie maszyny, a jednoczesnie żeby podczas normalnej pracy w razie najechania na ten czujnik zatrzymało maszynę?
Ostatnio zmieniony 08 paź 2013, 12:15 przez pool82, łącznie zmieniany 2 razy.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tak właśnie się ustawia w Machu. Bo wszystkie krańcówki robią to samo. Dają sygnał po najechaniu na którąkolwiek. Jak wciśniesz klawisz Home, to oś Z rusza najpierw i wszystko jedno która krańcówka zostanie wciśnięta - zbazuje to oś Z. Dlatego też mam wszystkie podłączone szeregowo do jednego wejścia.
Jak nie wciśniesz Home, to wszystkie kontakty są kontaktami bezpieczeństwa.
Jak nie wciśniesz Home, to wszystkie kontakty są kontaktami bezpieczeństwa.