Ja fartowi pomogłem i po pierwszym nieudanym zakupie i zwrocie wiertarki udałem się na zakup z czujnikiem i dopiero 6 wiertarka miała w miarę małe bicie na wrzecionie. Reszta to tragedia. Ja usztywniłem wiertarkę przez podparcie wałkiem precyzyjnym od dołu stołu zamontowanym w prowizorycznej oprawie, a do podstawy zamocowałem tuleje z mosiądzu w oprawie alu co znacznie usztywniło stół (choć nadal sama podstawa się ugina - tak cienki jest żeliwny odlew). Minusem jest to, że musiałem wiercić otwór w stole ponieważ wałek idzie do dołu jak stół przesówamy w dół i odwrotnie. Oprócz tego straciłem możliwość kątowego ustawienia stołu co akurat nie jest mi do niczego potrzebne. W miejscu przesuwu listwy zębatej dwa mosiężne ślizgi, dzięki którym tak nie majta wiertarką na boki podczas wiercenia. Do tego stół krzyżowy i mamy już taką prawie wiertarkę koordynacyjnąKrako pisze:No ja przeważnie mam farta...
#2 Maszynka pasiak 800x400
-
m.j.
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
Tagi:
-
Krako
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 37
m.j., Ja zamówiłem na allegro i na stożku ma bicie okło 0.01
Więc raczej fart
spol, Jakieś 380mm Może trochę mniej żeby łożyska nie dojeżdżały na styk do końca.
Dużo w zecie wyszło bo nie miałem jak precyzyjnie dociąć wałków.
Zienek,
Myślę że na początku złoże bez planowania, co najwyżej drugą belkę maszyna sama sobie splanuje - będzie to też zależeć jakie odchyłki wyjdą bez zabielania. Bo ramka będzie od razu oferowana.
No blacha #10 z stali s235 trochę mięsa jest
Więc raczej fart
spol, Jakieś 380mm Może trochę mniej żeby łożyska nie dojeżdżały na styk do końca.
Zienek,
Myślę że na początku złoże bez planowania, co najwyżej drugą belkę maszyna sama sobie splanuje - będzie to też zależeć jakie odchyłki wyjdą bez zabielania. Bo ramka będzie od razu oferowana.
No blacha #10 z stali s235 trochę mięsa jest
www.facebook.com/KrakauerBudowaMaszyn