q
Frezarka do aluminium 510x380
-
251mz
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Niestety Adam ma rację...adam Fx pisze:""Rozbieranie silnika jest możliwe tylko fabrycznie gdyż silnik krokowy po rozebraniu traci część momentu na skutek osłabienia obwodu magnetycznego"" było o tym na forum warto poczytaćja nie ryzykowałem zabezpieczyłem i obcinałem kątówką
Sprawdzone na własnej skórze...
Już dawno dawno temu miałem Markowe silniki 3Nm....
Zakupione do pierwszej plazmy...
Podczas montażu w jednym przyciął mi się przewód przy samym korpusie
Ściągnąłem tylko tylny dekielek , mimo to wiadomo ,że na jednym kulkowym łożysku
silnik coś tam się buja... i czuć było że lekko dotykał stojanu...
Kabelek przylutowałem i silnik oczywiście hulał.
Lecz po pomiarach momentu bramy nie miałem złudzeń...
Silnik który był rozbierany stracił około 1/4 momentu trzymającego
-
ursus_arctos
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
-
Darsis
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Cena totalnie z kosmosu, za 5000 brutto to z 8-10 takich do pieca wsadzisz i cieplnie obrobisz. W formie "na dorzute, jedną szukę" to w granicach maksymalnie 1500 netto, a i tak to będzie średnio atrakcyjna cena. W razie jak w okolicy 300 km--ADEK-- pisze: Kuźnia stalowa wola wyceniła mi to na bagatela 13 500 złotych słownie: trzynaście tysięcy pięćset złotych zero groszy
-
--ADEK--
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 24
Witam ponownie po długiej nieobecności - żyję i mam nadzieje, że maszyna też niedługo ożyje 
Teraz w szybkim skrócie co działo się z maszyną przez ostatnie 2 lata
Na początku nabrała koloru

dostała szufladę na wióry

i elektronike

wózki, nakrętki

śruby, prowadnice

i osłonę

tutaj temat trochę przystanął bo nie mogłem znaleźć wykonawcy na elementy aluminiowe, aż zupełnym przypadkiem (dzięki bogu) wykonawca się znalazł i tak dziś prace z kopyta ruszyły do przodu
zarobione śruby

zrobione alu

przymiarki Osi Y

i Oś Z

I oś YZ w Komplecie

Teraz zamówione alu na stół - z ofrezowaniem tego kłopotu nie będzie a jutro montujemy dalej - tym razem trzeba będzie zabrać się za drobniejszą robotę - krańcówki okablowanie, węże
Krytyka mile widziana
Pozdro
Teraz w szybkim skrócie co działo się z maszyną przez ostatnie 2 lata
Na początku nabrała koloru

dostała szufladę na wióry

i elektronike

wózki, nakrętki

śruby, prowadnice

i osłonę

tutaj temat trochę przystanął bo nie mogłem znaleźć wykonawcy na elementy aluminiowe, aż zupełnym przypadkiem (dzięki bogu) wykonawca się znalazł i tak dziś prace z kopyta ruszyły do przodu
zarobione śruby

zrobione alu

przymiarki Osi Y

i Oś Z

I oś YZ w Komplecie

Teraz zamówione alu na stół - z ofrezowaniem tego kłopotu nie będzie a jutro montujemy dalej - tym razem trzeba będzie zabrać się za drobniejszą robotę - krańcówki okablowanie, węże
Krytyka mile widziana
Pozdro
-
CinekX0
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Wygląda całkiem ładnie
Minusa daję za niebieski kolor!
Co się wszyscy na to uparli hehe
A tak na poważnie...
Maszyna swoje pewnie waży, znasz dokładną wagę?
Zastanawia mnie w tym momencie podstawa - stolik, który zrobiłeś.
Wydaje mi się on dosyć delikatny a co za tym idzie lekki!
Ja rozumiem, są zastrzały wzmocnienia... ale na oko kładziesz na górę jakieś 500kg i punkt ciężkości jest wysoko - mnie to martwi
O ile dobrze widzę ma jakieś wibroizolatory na nogach?
Czy frezarka jest tylko 'położona' na tym stole czy jest to jakoś skręcone?
Pozdrawiam,
Marcin
Minusa daję za niebieski kolor!
A tak na poważnie...
Maszyna swoje pewnie waży, znasz dokładną wagę?
Zastanawia mnie w tym momencie podstawa - stolik, który zrobiłeś.
Wydaje mi się on dosyć delikatny a co za tym idzie lekki!
Ja rozumiem, są zastrzały wzmocnienia... ale na oko kładziesz na górę jakieś 500kg i punkt ciężkości jest wysoko - mnie to martwi
O ile dobrze widzę ma jakieś wibroizolatory na nogach?
Czy frezarka jest tylko 'położona' na tym stole czy jest to jakoś skręcone?
Pozdrawiam,
Marcin
-
--ADEK--
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 24
Co do stojaka też nie jestem do końca przekonany, ale zobaczymy. Cała podstawa jest zrobiona z profilu 50x50x5 więc lekka też całkiem nie jest. są gumowe izolatory na nogach, między frezarką a podstawą jeż są gumowe przekładki.
Co do koloru niebieskiego to po prostu pasuje do innych maszyn i regałów w firmie ale mniejsza o kolor.
Dziś cały dzień zleciał na pierdołach. mocowania przewodów rurki kabelki, prowadnica przewodów, siłownik do przeciwwagi, krańcówki itd.
EDIT 29.08.2015
Dziś podpinanie elektroniki i spinanie kabli i przewodów, mały porządek i pierwsze testy
Po długim namyśle zdecydowałem się na początku zastosować krańcówki bazowania mechaniczne oto wyniki dzisiejszych testów
a póżniej szybko napisany pierwszy program w G-codach po 2 minutowym kursie na wikipedii
początkowe przejazdy F=2000, później F=3000
sugestie i krytyka zawsze mile widziane
[/youtube]
Co do koloru niebieskiego to po prostu pasuje do innych maszyn i regałów w firmie ale mniejsza o kolor.
Dziś cały dzień zleciał na pierdołach. mocowania przewodów rurki kabelki, prowadnica przewodów, siłownik do przeciwwagi, krańcówki itd.
EDIT 29.08.2015
Dziś podpinanie elektroniki i spinanie kabli i przewodów, mały porządek i pierwsze testy
Po długim namyśle zdecydowałem się na początku zastosować krańcówki bazowania mechaniczne oto wyniki dzisiejszych testów
a póżniej szybko napisany pierwszy program w G-codach po 2 minutowym kursie na wikipedii
początkowe przejazdy F=2000, później F=3000
sugestie i krytyka zawsze mile widziane
[/youtube]
-
iamnot.romeo
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki