Frezarka do obróbki stali
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Chyba że kolega ezbig mieszka w Japonii
Albo nie doprecyzował, że chodzi o jedną fazę.
Mam servopacki Kollmoergena, wg dtr zasilanie 3x230, pozostawione przewody wskazywały na zasilenie z jednej fazy. W dokumentacjach znalazłem schemat z adnotacją, z której wynika, że można podpiąć jedną fazę pod dowolne zaciski.

Podłączyłem fazowy pod L1, neutralny pod L2 i chodzi bez problemu. Podobnie miałem z falownikami Omrona 3x230 V (kupione 5 szt 0,55kW za flaszkę bo nikt nie chciał kupić ze względu na napięcie zasilania). Po podpięciu jednej fazy pracują bez problemu.
Zapoznając się z dtr-ką moich serw widziałem zapis, że przy zasileniu z jednej fazy spadnie trochę moc ale ni jak nie mogę znaleźć tego pdf-a.
Zarówno falowniki jak i serwopacki mają przeważnie na wejsciu mostek prostowniczy, który robi z AC DC. Zasilając z jednej fazy zmniejszy nam się trochę napięcie na szynie DC, ale silnik jest na napięcie 200V więc serwopack i tak je obniża.
Chyba, że elektronika ma możliwość wykrywania braku fazy, to kicha.

Albo nie doprecyzował, że chodzi o jedną fazę.
Mam servopacki Kollmoergena, wg dtr zasilanie 3x230, pozostawione przewody wskazywały na zasilenie z jednej fazy. W dokumentacjach znalazłem schemat z adnotacją, z której wynika, że można podpiąć jedną fazę pod dowolne zaciski.

Podłączyłem fazowy pod L1, neutralny pod L2 i chodzi bez problemu. Podobnie miałem z falownikami Omrona 3x230 V (kupione 5 szt 0,55kW za flaszkę bo nikt nie chciał kupić ze względu na napięcie zasilania). Po podpięciu jednej fazy pracują bez problemu.
Zapoznając się z dtr-ką moich serw widziałem zapis, że przy zasileniu z jednej fazy spadnie trochę moc ale ni jak nie mogę znaleźć tego pdf-a.
Zarówno falowniki jak i serwopacki mają przeważnie na wejsciu mostek prostowniczy, który robi z AC DC. Zasilając z jednej fazy zmniejszy nam się trochę napięcie na szynie DC, ale silnik jest na napięcie 200V więc serwopack i tak je obniża.
Chyba, że elektronika ma możliwość wykrywania braku fazy, to kicha.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
tutaj ten patent nie działa za mocne serwa by zasilać z jednej fazy. Mają być 3 fazy z trafa i dopiero ruszy. Moc trafa bym określił na: 200V x 9,5A = 1900VA dla jednej sztuki. Mam takie same serwo i używam transformatora. na tablica.pl można upolować w normalnych pieniądzach. Ostatnio sprzedałem trzy trafa które po połączeniu zmniejszały napięcie z 230V każdej fazy o połowę i wspólnie dawały moc około 2,5kVA.
Zobacz u tego Kolesia bo widzę, że jakieś trafa 3f posiada.
Zobacz u tego Kolesia bo widzę, że jakieś trafa 3f posiada.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Posiadam taki serwopack Lenze szt.4 z silnikami 0,51kw.
typ. EVS9323-ES
napięcie zasilania Uznam. [V] 320 V - 0 % ≤Uznam. ≤ 528 V + 0 % ; 45 Hz - 0 % ... 65 Hz + 0
prąd zasilania z filtrem sieciowym Iznam. [A] 3,9
I w związku z tym mam pytanie, jaki autotransformator do zasilania użyć 4 szt zasilaczy.
typ. EVS9323-ES
napięcie zasilania Uznam. [V] 320 V - 0 % ≤Uznam. ≤ 528 V + 0 % ; 45 Hz - 0 % ... 65 Hz + 0
prąd zasilania z filtrem sieciowym Iznam. [A] 3,9
I w związku z tym mam pytanie, jaki autotransformator do zasilania użyć 4 szt zasilaczy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Zacny układ centralnego smarowania. No ale przy takich średnicach śrub na wszystko jest miejsce 

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 91
Mam tylko maly problem z podlaczeniem sie do kalamitek w wozkach
Zobaczymy czy jak dojda zlaczki zamiast nich to zadziala
[ Dodano: 2013-08-31, 00:00 ]
Mam jeszcze pytanko do bardziej doswiadczonych kolegow
Czy majac maszyne napedzana serwami jakie krancowki najlepiej zastosowac?
Zobaczymy czy jak dojda zlaczki zamiast nich to zadziala
[ Dodano: 2013-08-31, 00:00 ]
Mam jeszcze pytanko do bardziej doswiadczonych kolegow
Czy majac maszyne napedzana serwami jakie krancowki najlepiej zastosowac?
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij 
Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM