Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 197
- Kontakt:
Kamar z ogromną chęcią powitałbym Cie w moich skromnych progach, ale 11.08 wyjeżdżam za groszem na północ naszego kontynentu...kamar pisze: Pod koniec sierpnia będę wracał z Międzyzdrojów to chętnie bym wpadł na inspekcję ?
Brakuje mi już kasy na rozruch własnej firmy. Wszak w maju odszedłem z ciepłego etatu by spróbować sił na swoim, a że nie lubię półśrodków i prowizorycznych rozwiązań to potrzeba mi zatowarowania zaplecza i nie chodzi tu już o samą maszynę, która de facto też już pochłonęła całą kasę jaką miałem...
Generalnie nastąpiły znaczące zmiany w projekcie:
1) Wrzeciono główne - kupię nowe o mocy ok 7-8 kW, mam już dość ratowania silników z odzysku. Drugie wrzeciono po staremu zostaje - 1,6kW na ISO30.
2) Sterowanie - Mach3 i CSMIO IP/S
Reszta jak dotychczas.
Wyjeżdżam na około pół roku, więc pewnie po zimie wrócę do tematu i już szybko go doprowadzę do końca. Trochę szkoda, bo cała oś Z przyjdzie do mnie w momencie kiedy będę zagranicą.
Szkoda, że tak wyszło ale mam nadzieję, że finał będzie ciekawszy a szkoda skończyć maszynę tak na pół gwizdka.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 30
gaspar pisze: Na początku sierpnia może wrócę bardziej zmotywowany do pracy...
Kolega buduje napięcie jak u Hitchcocka. Czekaliśmy miesiąc na dalsze prace a tu kolejne zaskoczenie i pół roku...gaspar pisze: Wyjeżdżam na około pół roku, więc pewnie po zimie wrócę do tematu .
Będziemy tęsknić

Powodzenia.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 197
- Kontakt:
A z pewnością - każda wizyta Kolegów z forum mile wskazanakamar pisze: Jeszcze będzie okazja

Ja również, z tym że internet będę miał więc z forum nie znikamTomciowoj pisze:Będziemy tęsknić

Daleko nie maszbartoszsz pisze:Mam nadzieję że kiedyś ją zobaczę w akcji

DziękiJaszuk88 pisze:Owocnej pracy i szczęśliwego powrotu.

Wiesz ile za to wrzeciono sobie liczy? Bo ja tak ;P Nie moja liga... Raczej myślałem o czymś połowę tańszym - jakieś HSD 7kW ale na ER32, nie potrzebuję automatycznej zmieniary. Co do gmara to mamy już nie jeden interes za sobą251mz pisze:On dysponuje prawie nowym elektrowrzecionem 7,5kW z automatyczną wymianą....

Takie HSD 7kW moment znamionowy ma przy 14000 więc przy mi potrzebnych 8-10tyś sporo go jeszcze będzie.
A z ciekawostek, to nie mogłem się oprzeć i kupiłem jeszcze jeden korpus robota piovan star jak w mojej frezarce - będzie gdzieś w przyszłości z niego tokarkaCNC, której budowę zarzuciłem. Dodatkowo idzie do mnie kolejna przekładnia falowa THK 1:160 (taka jak tutaj w czwartej osi) więc będzie zmieniarka w tokarce. Przekładnia jest samohamowna więc będzie łatwo ją zaadoptować do projektu - ale to przyszłość, aktualnie kolejny "przydasiek".
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
- Kontakt:
Jako, że pozbyłem się z garażu ramy robota Piovan Star, to jest się gdzie ruszyć i nawet trochę posprzątałem
(Daleko Gaspar nie miał
)
Dlatego Bartoszsz - jak będziesz gdzieś w pobliżu w tygodniu popołudniową porą na Pogodnie, to daj znać. Również chętnie zapraszam na zwiedzanie.
A Ciebie Gaspar chętnie zaproszę ze sprężarką. Sprawdzałem wydajność tej mojej sprężareczki, do aerografu może przydatna, do mgły olejowej da radę znakomicie, ale z pistoletem do malowania, to porażka.

Dlatego Bartoszsz - jak będziesz gdzieś w pobliżu w tygodniu popołudniową porą na Pogodnie, to daj znać. Również chętnie zapraszam na zwiedzanie.
A Ciebie Gaspar chętnie zaproszę ze sprężarką. Sprawdzałem wydajność tej mojej sprężareczki, do aerografu może przydatna, do mgły olejowej da radę znakomicie, ale z pistoletem do malowania, to porażka.