dziwne zjawisko frezowania
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
-
- Posty w temacie: 10
A jaki był kierunek skrawania? Bo mnie to wieje obróbką współbieżną - na mało sztywnej maszynie daje efekt skosu, otworów mniejszych, niż nominalne itd. Znam to doskonale ze swojego drewniaka. Na mało sztywnej maszynie należy jednak raczej konwencjonalnie frezować. No i jakaś obróbka wykańczająca też by się przydała...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
Dałem formatkę alu pod spód i efekt niestety taki sam. Kierunek jest od lewej strony do dołu (i tu krawędź elementu jest dobra a stożek jest od strony materiału) potem jedzie w prawo i do góry i tu jest odwrotnie (stożek na elemencie, a prostopadła krawędź na materiale). Ale coś oś Z gubi kroki, bo pierwszy otwór wybrało dobrze, drugi mniejszy już nie i cięcie też nie zagłębiło się na daną głębokość. Może za słaby silnik mam na Z (57H56 3008B 4,2A 1,26N 8 przewodów podłączony szeregowo bez przekładni) Sterownik silników Mixpol SLIM3. Może zwiększyć prąd na sterowniku osi Z ?. Co dziwne ciecie w osi X jest bez stożków. Zdjęcie trochę nie ostre wyszło, ale widać te stożki po lewych stronach.
- Załączniki
-
- DSC08149.rar
- (2.27 MiB) Pobrany 337 razy
KW
-
- Posty w temacie: 18
Jak dla mnie to ewidentnie za bardzo forsujesz swoją maszynę. Zmniejsz skok na warstwę. Frez jest jednopiórowy może dajesz zbyt małe obroty i przy frezowaniu współbieżnym frez odsuwa się piórem od materiału. Stąd mogą być te schodki po jednej stronie.
Wrzucaj zdjęcia normalnie (klikając w link pod polem wprowadzania treści: "Kliknij tutaj aby wgrać zdjęcia i wstawić w treść posta") bo tylko utrudniasz życie. Pakując obrazek jpg nic nie zyskujesz, a często taki spakowany obrazek jpg zajmuje więcej niż oryginał. Rozumiem takie postępowanie, jak chcesz w jednym pliku 10 obrazków przesłać (objętości nie zmniejszysz, ale masz tylko jeden plik) - dla jednego obrazka niema to najmniejszego sensu - 0% kompresji.
Wrzucaj zdjęcia normalnie (klikając w link pod polem wprowadzania treści: "Kliknij tutaj aby wgrać zdjęcia i wstawić w treść posta") bo tylko utrudniasz życie. Pakując obrazek jpg nic nie zyskujesz, a często taki spakowany obrazek jpg zajmuje więcej niż oryginał. Rozumiem takie postępowanie, jak chcesz w jednym pliku 10 obrazków przesłać (objętości nie zmniejszysz, ale masz tylko jeden plik) - dla jednego obrazka niema to najmniejszego sensu - 0% kompresji.
-
- Posty w temacie: 10
Mnie ślepota banerowa dosyć długo nie pozwalała znaleźć linku do wstawiania zdjęć. Wyglądał jak reklama
Ale popieram, JPG nie da się skompresować w żadnym znaczącym stopniu. Ale do rzeczy.
Gdyby problem dotyczył kierunku frezowania, to przy frezowaniu dookoła schodki byłyby albo na materiale, albo na detalu - ale po obu stronach tak samo.

Jeżeli frez jeździ "dookoła" elementu i po jednej stronie jest odwrotnie, niż op drugiej, to albo maszyna gubi kroki w osi X, albo jest jakiś poślizg - niedokręcone sprzęgło, wysuwająca się z obudowy nakrętka albo coś w tym stylu. Albo wrzeciono nie jest pionowo - tyle, że wtedy skos występowałby również wewnątrz otworów, a chyba nie występuje.Kierunek jest od lewej strony do dołu (i tu krawędź elementu jest dobra a stożek jest od strony materiału) potem jedzie w prawo i do góry i tu jest odwrotnie (stożek na elemencie, a prostopadła krawędź na materiale).
Gdyby problem dotyczył kierunku frezowania, to przy frezowaniu dookoła schodki byłyby albo na materiale, albo na detalu - ale po obu stronach tak samo.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
Dzisiaj kolejny raz rozbiorę maszynę i jeszcze raz poodkręcam wszystkie osie. Ale wczoraj w nocy przy kolejnej próbie. Złapałem za kółko przymocowane do osi Z. Silnik zabuczał, oś jakby zgubiła krok zatrzymała się i spalił się sterownik. Dzisiaj spróbuje pojechać do producenta go naprawić. Jeżeli chodzi o pakowanie zdjęć, nie umiałem wystawić jpg innaczej niż przez spakowanie. Człowiek się uczy całe życie. Teraz po waszym "opr" widzę ten napis tłustym drukiem. Przepraszam.
KW