dziwne zjawisko frezowania

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: cosimo » 23 lip 2013, 16:48

ezbig chyba ma rację, wygląda, że materiał jeździł po stole. Kiedyś też się tak przejechałem z podkładkami z tworzywa. Okazało się, że temperatura przy frezowaniu tak uplastyczniła podkładki iż wszystko zaczęło pływać.

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: oprawcafotografii » 23 lip 2013, 16:56

Patrzac na zdjecie to mi to wyglada na obrobke plastyczna a nie skrawanie ;)

q

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ursus_arctos » 23 lip 2013, 17:10

A jaki był kierunek skrawania? Bo mnie to wieje obróbką współbieżną - na mało sztywnej maszynie daje efekt skosu, otworów mniejszych, niż nominalne itd. Znam to doskonale ze swojego drewniaka. Na mało sztywnej maszynie należy jednak raczej konwencjonalnie frezować. No i jakaś obróbka wykańczająca też by się przydała...

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24

Post napisał: Dawar » 23 lip 2013, 20:42

Dałem formatkę alu pod spód i efekt niestety taki sam. Kierunek jest od lewej strony do dołu (i tu krawędź elementu jest dobra a stożek jest od strony materiału) potem jedzie w prawo i do góry i tu jest odwrotnie (stożek na elemencie, a prostopadła krawędź na materiale). Ale coś oś Z gubi kroki, bo pierwszy otwór wybrało dobrze, drugi mniejszy już nie i cięcie też nie zagłębiło się na daną głębokość. Może za słaby silnik mam na Z (57H56 3008B 4,2A 1,26N 8 przewodów podłączony szeregowo bez przekładni) Sterownik silników Mixpol SLIM3. Może zwiększyć prąd na sterowniku osi Z ?. Co dziwne ciecie w osi X jest bez stożków. Zdjęcie trochę nie ostre wyszło, ale widać te stożki po lewych stronach.
Załączniki
DSC08149.rar
(2.27 MiB) Pobrany 336 razy
KW

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: ezbig » 24 lip 2013, 00:48

Jak dla mnie to ewidentnie za bardzo forsujesz swoją maszynę. Zmniejsz skok na warstwę. Frez jest jednopiórowy może dajesz zbyt małe obroty i przy frezowaniu współbieżnym frez odsuwa się piórem od materiału. Stąd mogą być te schodki po jednej stronie.

Wrzucaj zdjęcia normalnie (klikając w link pod polem wprowadzania treści: "Kliknij tutaj aby wgrać zdjęcia i wstawić w treść posta") bo tylko utrudniasz życie. Pakując obrazek jpg nic nie zyskujesz, a często taki spakowany obrazek jpg zajmuje więcej niż oryginał. Rozumiem takie postępowanie, jak chcesz w jednym pliku 10 obrazków przesłać (objętości nie zmniejszysz, ale masz tylko jeden plik) - dla jednego obrazka niema to najmniejszego sensu - 0% kompresji.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ursus_arctos » 24 lip 2013, 09:48

Mnie ślepota banerowa dosyć długo nie pozwalała znaleźć linku do wstawiania zdjęć. Wyglądał jak reklama :mrgreen: Ale popieram, JPG nie da się skompresować w żadnym znaczącym stopniu. Ale do rzeczy.
Kierunek jest od lewej strony do dołu (i tu krawędź elementu jest dobra a stożek jest od strony materiału) potem jedzie w prawo i do góry i tu jest odwrotnie (stożek na elemencie, a prostopadła krawędź na materiale).
Jeżeli frez jeździ "dookoła" elementu i po jednej stronie jest odwrotnie, niż op drugiej, to albo maszyna gubi kroki w osi X, albo jest jakiś poślizg - niedokręcone sprzęgło, wysuwająca się z obudowy nakrętka albo coś w tym stylu. Albo wrzeciono nie jest pionowo - tyle, że wtedy skos występowałby również wewnątrz otworów, a chyba nie występuje.
Gdyby problem dotyczył kierunku frezowania, to przy frezowaniu dookoła schodki byłyby albo na materiale, albo na detalu - ale po obu stronach tak samo.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawar

Post napisał: Dawar » 24 lip 2013, 10:06

Dzisiaj kolejny raz rozbiorę maszynę i jeszcze raz poodkręcam wszystkie osie. Ale wczoraj w nocy przy kolejnej próbie. Złapałem za kółko przymocowane do osi Z. Silnik zabuczał, oś jakby zgubiła krok zatrzymała się i spalił się sterownik. Dzisiaj spróbuje pojechać do producenta go naprawić. Jeżeli chodzi o pakowanie zdjęć, nie umiałem wystawić jpg innaczej niż przez spakowanie. Człowiek się uczy całe życie. Teraz po waszym "opr" widzę ten napis tłustym drukiem. Przepraszam.
KW

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 24 lip 2013, 10:29

Dawar pisze:Silnik zabuczał, oś jakby zgubiła krok zatrzymała się i spalił się sterownik.
eeee że niby jak to :???:
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawar

Post napisał: Dawar » 24 lip 2013, 10:35

No tak to. Złapałem ręką zrobiło tr tr tr tr, zaśmierdziało i spaliło bezpiecznik w sterowniku. Teraz po wymianie bezpiecznik pali zaraz po włączeniu.
KW

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 24 lip 2013, 10:51

prawa Merfiego niestety :/ no to trochę lipa, zdarzały mi się akcje że silniki się gubiły i furkały ale nic się nie jarało przy tym
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”