PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Mały offtop. Zamieściłem dziś aktualizację:

Zmiany dotyczą głównie wbudowanego symulatora. Dodano możliwość zdefiniowania koloru dla każdego narzędzia. Kolory do symulacji ustalamy w magazynku narzędzi. Dzięki dodanemu menu na górnej belce możemy zmieniać tryby wyświetlania i kolorystykę symulacji „w locie”. Dodano możliwość automatycznego zatrzymania symulacji przy zmianie narzędzia – symulator przechodzi wtedy w stan pauzy, aby kontynuować „obróbkę” naciskamy klawisz „Ins (czyli „0”)” .
Widok w oknie symulacji możemy przesuwać na boki trzymając przyciśnięte oba klawisze myszy.
Zmieniono także metodę wyświetlania symulacji. Jej prędkość zależy teraz od tego jaka cześć materiału jest dotknięta narzędziem. Dlatego jeżeli na materiale będzie dużo nietkniętych obszarów wyświetlanie będzie dużo szybsze niż wtedy gdy użyta będzie cała powierzchnia materiału.
W programie głównym dodano możliwość ustawienia środka obrotu widoku na konkretny wektor. Normalnie środek obrotu zależnie od tego co wybierzemy, jest na środku stołu lub środku materiału. Trzymając przyciśnięty klawisz CTRL i klikając na wektor przenosimy środek obrotu widoku na konkretny wektor. Kombinacja ta nie działa w widoku cam-a.
Poprawiono kilka dostrzeżonych błędów.

Jak byś w swoim pliku miał zapisane jakieś łuki to byś je uświadczył na ekranie.W Piko jest lepiej, widok łuków projektu nie jest tak "kwadratowy" ale za to nie uświadczysz w g-kodzie na łukach I i J. Po prostu naszprycował łuki wieloma krótkimi liniami prostymi.
Źle Cie poinformowali – to nieprawda.Dowiedziałem się również, że Piko nie ma możliwości pracy na "ujemnych wartościach"
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
W takim razie cieszę się, że Piko czyta X- itd.
Chciałem się upewnić - jeśli X0 jest ustalone na środku materiału to Pikocnc odczyta ruch "w lewo" jako wartości ujemne i takie tez zostaną wyświetlone w g-kodzie programu ?
Mam również prośbę o odpowiedź na moje pytania z e-maila, również odnośnie ceny adaptera + oprogramowania.
Pozdrawiam.
Chciałem się upewnić - jeśli X0 jest ustalone na środku materiału to Pikocnc odczyta ruch "w lewo" jako wartości ujemne i takie tez zostaną wyświetlone w g-kodzie programu ?
Mam również prośbę o odpowiedź na moje pytania z e-maila, również odnośnie ceny adaptera + oprogramowania.
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Tak. Jeśli dasz X-100 to pojedzie 100mm w lewo (zakładając, że jesteś na pozycji X0). To samo zresztą dotyczy współrzędnych maszynowych - mogą być ujemne. Natomiast wizualizacja materiału zakłada, że materiał zaczyna się od 0,0 – ale to tylko wizualizacja jeździć można dowolnie. Hmm... w sumie można by dodać opcje, że 0,0 materiału byłoby wyświetlane w jego centrum lub innym rogu.Chciałem się upewnić - jeśli X0 jest ustalone na środku materiału to Pikocnc odczyta ruch "w lewo" jako wartości ujemne i takie tez zostaną wyświetlone w g-kodzie programu ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Od razu lepiej.
Mam prośbę o podpowiedź.
Narysowałem w AutoCad prosty projekt. Określiłem w programie (AutoCad) wartości osi Z. W sumie wpisałem tylko dwie wartości głębokości frezowania osi Z : -5 oraz -2.5.
Program piko wygenerował kod ale jedynie z Z-1. Co zrobić, żeby wygenerował kod uwzględniając określone już wartości dla osi Z ?
Pozdrawiam.
Mam prośbę o podpowiedź.
Narysowałem w AutoCad prosty projekt. Określiłem w programie (AutoCad) wartości osi Z. W sumie wpisałem tylko dwie wartości głębokości frezowania osi Z : -5 oraz -2.5.
Program piko wygenerował kod ale jedynie z Z-1. Co zrobić, żeby wygenerował kod uwzględniając określone już wartości dla osi Z ?
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 104
Ja chyba nie wiem o co chodzi... U mnie żadna wersja Piko, włącznie z najnowszą nie mieści się na ekranie komputera który jest do tego przeznaczony.bh91 pisze:Ja tak miałem - korzystałem ze starego monitora 4:3(okno piko się nie mieści na ekranie)Już rozwiązał - z ostatnią aktualizacją zmieniony jest rozstaw okienek aby nic nie wypadło za ekran.Producent pewnie rozwiąże ten problem, jak wiele innych wcześniej.
Aby całe funkcjonalne okno zmieściło się na ekranie, potrzeba moim zdaniem obecnie około 990x790 pikseli. A to wyraźnie więcej niż starsze laptopy, często używane do napędzania cnc, z ekranami 800x600. Nawet 1024x768 nie wystarczy! To również więcej niż dość współczesne miniaturowe laptopy z ekranem panoramicznym. Nawet jeśli zasłonić paski systemowe Windows.
Okno powinno moim zdaniem dać się zmniejszyć do 800x570 bez utraty widoczności ważnych elementów a najlepiej bez utraty jakichkolwiek elementów. Myślę że to jest do zrobienia, bo w oknie Piko sporo powierzchni się marnuje, poczynając od samych marginesów ramki. To ma sens, bo celowy zakup niezawodnego laptopa z ekranem o rozdzielczości wystarczającej do Piko, mocno przekracza koszt zakupu Piko. To raczej nie jest sytuacja normalna.
Mam 2 starsze niezawodne pecety, znakomicie sprawdzające się w zadaniach "technicznych" wszelakiego rodzaju. Niestety żaden z nich, z prozaicznej przyczyny kiepsko zaprojektowanego ekranu sterowania, nie jest wystarczający dla Piko. TYLKO dla Piko. I co mam zrobić?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 104
Zainstalowałem najnowsza wersję i faktycznie - przesadziłem z pretensjami.
Jest prawie dobrze. Prawie, to znaczy na szerokość jest już dobrze. Natomiast na wysokość, tylko pod warunkiem włączenia ukrywania paska zadań. Jeśli zostawić pasek na wierzchu, wtedy niewidoczne jest czerwone okno materiału w sekcji "Rejestrowanie ścieżki narzędzia". Ale to już nie jest problem. Jeszcze tylko okno "obroty wrzeciona" otwiera się częściowo poza ekranem.
Jest prawie dobrze. Prawie, to znaczy na szerokość jest już dobrze. Natomiast na wysokość, tylko pod warunkiem włączenia ukrywania paska zadań. Jeśli zostawić pasek na wierzchu, wtedy niewidoczne jest czerwone okno materiału w sekcji "Rejestrowanie ścieżki narzędzia". Ale to już nie jest problem. Jeszcze tylko okno "obroty wrzeciona" otwiera się częściowo poza ekranem.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam wszystkich!
Mam pytanie do użytkowników piko CNC. Planuję rozpocząć zabawę z CNC i tu wybór padł na wypalarkę plazmową.. od czegoś trzeba zacząć:) Pytanie do wszystkich którzy używają PikoCNC do sterowania właśnie tego typu urządzeniami. Czy program i sterownik sprostały waszym oczekiwaniom jeśli chodzi o użyteczność i wygodę pracy? Widzę, że program dla frezarek jest cały czas ulepszany natomiast ten dla wypalarek wygląda na lekko zapomniany. Czy jest to spowodowane tym, że wszystko działa czy może nikt jeszcze go nie zastosował w tych maszynach?
Będę wdzięczny za Wasze opinie:)
Pytanie do casimo: widziałem że sporo zmian zaszło w programie od czasu kiedy wyszła wersja na wypalarki (np. pikoCam, zmiana skrótów klawiszowych itp... ). Czy planujesz może zrobić upgrade wersji dla wypalarek tak aby obydwa programy podążały jednym torem?
Mam pytanie do użytkowników piko CNC. Planuję rozpocząć zabawę z CNC i tu wybór padł na wypalarkę plazmową.. od czegoś trzeba zacząć:) Pytanie do wszystkich którzy używają PikoCNC do sterowania właśnie tego typu urządzeniami. Czy program i sterownik sprostały waszym oczekiwaniom jeśli chodzi o użyteczność i wygodę pracy? Widzę, że program dla frezarek jest cały czas ulepszany natomiast ten dla wypalarek wygląda na lekko zapomniany. Czy jest to spowodowane tym, że wszystko działa czy może nikt jeszcze go nie zastosował w tych maszynach?
Będę wdzięczny za Wasze opinie:)
Pytanie do casimo: widziałem że sporo zmian zaszło w programie od czasu kiedy wyszła wersja na wypalarki (np. pikoCam, zmiana skrótów klawiszowych itp... ). Czy planujesz może zrobić upgrade wersji dla wypalarek tak aby obydwa programy podążały jednym torem?