Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 37

Post napisał: 251mz » 27 cze 2013, 22:37

Dudi1203 pisze:251mz napisał/a:
Prąd jaki możemy pobrać zostanie taki sam...

Twierdzisz, że zmniejszając napięcie zasilania prąd zasilający trafo pozostanie ten sam? Jak to sie ma do prawa Ohma?
Przemnóż sobie jeszcze raz :)
Prąd zostaje taki sam , zmniejszamy napięcie...
Co się zmienia? MOC maleje...

Tagi:

mlekocccp
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: mlekocccp » 27 cze 2013, 22:45

Gaspar no właśnie byłem ciekaw gdzie ta baza do statywu, a to będzie krzyżak xz, zapomniałem, że podstawa statywu jest magnetyczna:) z liniałem też dobry pomysł.
Jeśli byś mógł to też zrób fotki z ustawiania, albo filmik:)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 16

Post napisał: skrzat » 27 cze 2013, 23:14

251mz pisze:To jaki prąd możemy odebrać od trafa zależne jest od grubości drutu...
Prąd można odebrać taki na jaki pozwala rdzeń transformatora! Grubość przewodu ma takie znaczenie, że im większy zastosowany przekrój tym mniej transformator będzie się grzał. Transformatory przemysłowe mają spory zapas parametrów i jestem przekonany, że można wycisnąć z niego o wiele więcej niż 900VA - co można sprawdzić kontrolując temperaturę przy obciążeniu. Za bardzo się grzeje - zmniejszamy pobierany prąd.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

bh91
Posty w temacie: 3

Post napisał: bh91 » 28 cze 2013, 00:39

Gaspar! Jak będziesz składał elektronikę zadbaj o jeden szczegół związany z PikoCNC.

mi się przydarzyło we wtorek. Mierzę materiał - dziwny dźwięk - patrze - a Zetka mi wgina blat i odskakuje i spowrotem - wciskam grzyba i... NIC! - dopiero bezpośrednie odpięcie od gniazda zatrzymało ten destruktywny proces.

Co się stało? Spaliła sie przetworniczka odpowiedzialna za wejścia do Piko - w tym i E-stop. Nie działały krańcówki też. Da się układ ominąć, ale docelowo powinien być. Wiesiuchowi przydarzyła się podobna awaria.

Toteż proponuję zrobić e stop niezależny tylko od Piko. Z takimi silnikami to wyjedziesz za dom maszyną :lol:

Przy okazji dopytam - oś Z, na niej wrzeciono 2.2kW z frezem najechało na krawędź stołu (płyta alu 10mm) - stół się widocznie odginał (sprężynował)
Na co zwrócić uwagę po takim dzwońcu? Śruby proste, prowadnice z wózkami (hiwin15) zdają się być ok - ale nie wiem jak to sprężynowanie na nie wpłynęło.
Martwię sie o wrzeciono - otwór kontrolny miał minimalnie wieksze wymiary, ale to muszę sprawdzić czujnikiem (a nie mam). Podczas tego naciskania frez się nie złamał.
I jak sprawdzić czy oś Z z wrzecionem i uchwytem jest idealnie prostopadła do stołu?

A no i czeka mnie planowanie :D

dolar12
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Post napisał: dolar12 » 28 cze 2013, 11:59

Gaspar mam nadzieje że się nie obrazisz jak zapytam w twoim "wątku" ale nie chce zakładać nowego tematu.
Mianowicie chodzi mi o zasilanie serwomotorów (3x100V), czy jest sens stosować do zasilania autotransformator 3 fazowy ?? ( w kształcie E+I) niby napięcie wyjściowe i moc takiego autotransformatora będzie zgodna z tym co potrzebuje ALE ponoć ten układ będzie niestabilny. Pytałem się paru znajomych elektryków i co osoba to inne zdanie ma na ten temat i już ogłupiałem :???:

Może koledzy z forum mają większe doświadczenie i wiedzę na ten temat.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

skrzat
Posty w temacie: 16

Post napisał: skrzat » 28 cze 2013, 13:50

dolar12 pisze:ALE ponoć ten układ będzie niestabilny
Założę się, że prąd który masz w gniazdku przeszedł przez przynajmniej jeden taki autotransformator. Inna sprawa, że autotransformator nie zapewnia separacji galwanicznej więc niestety ale odpada.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: ezbig » 28 cze 2013, 14:54

skrzat pisze:
dolar12 pisze:ALE ponoć ten układ będzie niestabilny
Założę się, że prąd który masz w gniazdku przeszedł przez przynajmniej jeden taki autotransformator. Inna sprawa, że autotransformator nie zapewnia separacji galwanicznej więc niestety ale odpada.
Będzie tak stabilny jak napięcie w sieci. Nie słyszałem, aby w energetyce używali autotransformatorów do zmniejszania napięcia dla odbiorców. W tym przypadku brak separacji galwanicznej aż tak nam nie przeszkadza. 230 czy 100V równie niebezpieczne. Ważne jest dobre uziemienie i brak separacji nie straszny.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 197
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 28 cze 2013, 21:54

bh91 pisze:oteż proponuję zrobić e stop niezależny tylko od Piko. Z takimi silnikami to wyjedziesz za dom maszyną :lol:
To dla mnie sprawa oczywista :) E-stopa nie użyłem jeszcze nigdy w swojej karierze (bueheh), ale jak już ma być to ma odcinać wszystko.
bh91 pisze:Podczas tego naciskania frez się nie złamał
Heh nie wiem co powiedzieć :) Masz pancerny frez hehe.
Dziw, ze silnik nie zaterkotał. Może za mocne silniki?
dolar12 pisze:Gaspar mam nadzieje że się nie obrazisz jak zapytam w twoim "wątku"
No co Ty. Bardzo mnie cieszy, że o tym trafo tak dużo piszą koledzy bo przeryłem forum i nigdzie nie znalazłem podobnych pytań.

###

Ze spraw związanych z maszyną, to dałem trochę ciała z pasami wewnątrz belki. Tak to jest jak się projektuje przełożenia pasów bez programu/kartki a tylko na czuja. Teraz muszę rozwiązać trochę inaczej napęd. Problem polega na tym, że idą do mnie dwa pasy 2500mm HTD 8M20, których niestety nie użyję a oddać nie ma jak bo były na zamówienie :cry: . Potrzebuję jednego o długości około 4700mm a to dla tego, że nie wiem jak to się stało ale zapomniałem przesunąć jedne koło zębate napędzanej nakrętki o pewną odległość do przodu w stosunku do drugiej strony tak by trzy pasy się zmieściły na jednym kole i teraz jest klops, bo nie da się tego przerobić. Rozwiązaniem jest jeden pas zębaty, ale najdłuższy jaki spotkałem ma 4500mm i nie wiem czy starczy.

Druga sprawa, to jednak zastosuję tylko jeden mocny silnik 1,3kW w tej maszynie do napędu najdłuższej osi. Dlaczego? Bo nie wykorzystam nawet połowy z mocy drugiego do napędu osi X a dodatkowo generuje on dwukrotnie większe obciążenie transformatora.
Mam na szczęście jeden zestaw serwa 0,75kW i to właśnie ono trafi na napęd osi X. Moment znamionowy 2,3Nm a maksymalny ponad 8Nm. Dodatkowo kręci dwa razy szybciej bo 3000 obr/min a nie 1500 jak te duże.

Może ktoś byłby zainteresowany kupnem tego serwa
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Krako
Posty w temacie: 78

Post napisał: Krako » 28 cze 2013, 22:08

Chciałbym już zobaczyć skończoną maszynę :grin:

bh91
Posty w temacie: 3

Post napisał: bh91 » 29 cze 2013, 00:47

Heh nie wiem co powiedzieć Masz pancerny frez hehe.
Dziw, ze silnik nie zaterkotał. Może za mocne silniki
6mm HSS - jeszcze frezował dziś bezproblemowo :wink:
Silniki chodzą - raczej obyło się dość delikatnie dla elementów. Silniki 2,9Nm (Chyba)

Przerabiam E-stop. Więcej takich zabaw nie chcę :cool:
Jest robota - jest pinonc :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”