dysponujesz sznurem?Alvar4 pisze: Na Allegro stoi jedna amatorska zrobiona z lastryka jak się nie mylę.
Przymiarki do granitu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Lastryko to beton.Alvar4 pisze: Na Allegro stoi jedna amatorska zrobiona z lastryka jak się nie mylę.
Akurat beton uważam za świetny materiał na frezarkę CNC, bo jest tani i łatwo się formuje.
Wiadomo że stali czy żeliwa nie zastąpi, ale dyktę wyśmienicie.
Natomiast problemy z granitem są na każdym kroku, a ostateczny efekt mocno niepewny.
Jeszcze jakby ktoś to tanio obrobił, to bym nic nie mówił, ale jeśli wywiercenie paru dziurek ma kosztować tysiąc złotych, to cała zabawa traci sens.
.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 145
Też myślałem o betonie, ale wyszło mi, że mniej roboty będzie z granitem. Dostanę gotowe klocki, w których muszę tylko wywiercić otwory i poskładać całość do kupy. Do tego mam gwarancję stabilności wymiarowej - jak już posklejam i poskręcam, to wymiary będą takie same za 10 lat, co najwyżej trzeba będzie w międzyczasie śruby od prowadnic poluzować i ponownie ustawić prostopadłość.
Do betonu musiałbym zrobić formę, zbrojenie stół wibracyjny do odlewania itd. Do tego beton trochę płynie pod obciążeniem, zwłaszcza przez pierwszych kilka miesięcy, wymaga sezonowania, jest kruchy itd. Pomijając wymienione wady betonu, nie sądzę, aby udało mi się zrobić formę, zbrojenie i wibrowanie za 800zł - a tyle będzie mnie kosztować granit + wiertła.
Do betonu musiałbym zrobić formę, zbrojenie stół wibracyjny do odlewania itd. Do tego beton trochę płynie pod obciążeniem, zwłaszcza przez pierwszych kilka miesięcy, wymaga sezonowania, jest kruchy itd. Pomijając wymienione wady betonu, nie sądzę, aby udało mi się zrobić formę, zbrojenie i wibrowanie za 800zł - a tyle będzie mnie kosztować granit + wiertła.
-
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Jeżeli chodzi koledze o wklejanie insertów metalowych to Epidian 601 + utw.PAC+aceton jako kompozycja do zagruntowania otworów i insertów, a do wypełnienia wolnej przestrzeni kompozycja Epidian 601 + IDA + dużo napełniacza z pyłu granitowego (żywice i utwardzacz napełniamy przed ich zieszaniem). Napełniony Epidian 5 może być zbyt lepki do osadzenia insertów na właściwej pozycji.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Szkoda, że tylko "kamień" jest solidny w tej maszynie. Reszta komponentów raczej do drewniaka bardziej pasujeAlvar4 pisze:Zapodaje sznurowadło do aukcji z "kamienną" frezarką:
http://allegro.pl/frezarka-cnc-i3299590122.html

-