Budowa WATERJETA 2x3m

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych
Awatar użytkownika

Autor tematu
kolanoreki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: kolanoreki » 21 mar 2013, 15:40

to da się kupić używany zespół bez plotera?
Jest ciężko znaleźć, ale się da :roll:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2013, 00:28 przez kolanoreki, łącznie zmieniany 1 raz.

HUD
Posty w temacie: 5

Post napisał: HUD » 21 mar 2013, 20:45

Tylko pytanie w jakim stanie ta używka ?
Ja ze swojego doświadczenia wiem że do pracy, tanio, używane, to same kłopoty i straty.
Pozdrawiam Krzysztof G.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: 251mz » 21 mar 2013, 21:39

HUD pisze:Ja ze swojego doświadczenia wiem że do pracy, tanio, używane, to same kłopoty i straty.
Dokładnie mam to samo zdanie .... niestety...

Używka może i by przeszła jeśli chciałbyś zrobić i ożenić szwabowi...
Ale jak dla siebie to bym nie cudował :D

HUD

Post napisał: HUD » 21 mar 2013, 21:55

Jest jeszcze jedna kwestia, warto się zastanowić czy w ogóle warto budować czy kupić używkę i wyremontować.
Policzmy: pompa 50 + stół, programy i reszta 50 + koszty nie przewidziane 20 = 120 tys
zakup nowej maszyny to ok 400 tys
używka za 150 tys jest się w stanie kupić, zaletą tego rozwiązania jest możliwość wszystkiego przetestowania, a przede wszystkim zaraz po zakupie zarabiania na tej maszynce.
Mariusz nie to że cię chce zniechęcić ale bardziej pokazać inne rozwiązania.

Ale jak zaczniesz budowę to będziesz miał we mnie najwierniejszego kibica, bo wszak od tego zaczęła się nasza przygoda wiele lat temu :lol:
Pozdrawiam Krzysztof G.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kolanoreki
Kontakt:

Post napisał: kolanoreki » 22 mar 2013, 00:02

HUD pisze:używka za 150 tys jest się w stanie kupić, zaletą tego rozwiązania jest możliwość wszystkiego przetestowania
Witaj Krzychu
Niestety szukaliśmy kompletnej maszyny używki i w gabarycie 2x3m, nigdzie za takie pieniądze nie ma szans wyrwać czegoś sensownego.
Kolejna sprawa dowiadywałem się o leasing i niestety jeśli młoda firma nie działa dłużej niż 1rok i nie wykaże zadowalających obrotów, to z leasingu .....cztery litery, a już kwota 400 tyś to kosmos finansowy dla początkujących - i to w naszym w kraju zniechęca :sad: .

Jeśli jednak w najbliższym czasie nie uda się namierzyć samej pompy, to maszynka będzie pracowała jako plazma (nowy kpl. sprzęt). Zarobi trochę, bo zleceń jest i wówczas można pomyśleć ewentualnie o zakupie nowej pompy (koszt ok.150-180tyś zł). Więc w sumie i tak wyjdzie taniej poczekać, w dobrej cenie ok.200- 220 tyś otrzymać hybrydę plazma + waterjet o obszarze 2x3m, gdzie u markowych producentów można dostać za taką kaskę jedynie maleństwo np. 1x 1,5m

Przy budowie poprzedniego dużego plotera plazmowego (6x1.5), również sporo osób odradzało jego samodzielne wykonanie. Dostawałem sporo maili z negatywnymi i zniechęcającymi opiniami na ten temat :shock: , a jednak człek uparty parł do przodu i udało się :!: Maszyna zarabia na siebie w firmie za 1/3 ceny rynkowej. Uważam, ze warto w tych kwestiach przełamywać stereotypy :mrgreen:

Zawsze można również rozejrzeć się za podzespołami na dalekim wschodzie :wink: .
Dobrym przykładem jest chociażby laser FIBER (agregat) - w amerykańskiej firmie 1-2kW to koszt ponad 100 tyś euro, gdzie za 10-25tyś pln można ściągnąć nowy z Tajwanu (z kpl. światłowodów oraz głowicą tnącą) i nawet jeśli pochodzi chociaż 1rok, to i tak zarobi na siebie z nawiązką.
Jedni Koledzy do swoich maszyn kupują firmowe elektrowrzeciona za kilkanaście tyś zł, inni inwestują w tajwanszczyznę i również na nich pracują uzyskując dobre efekty, nie narzekając przy tym :wink:. Małymi kroczkami rozkręcają swoje firmy uzyskując coraz lepsze efekty finansowe, pozwalające w późniejszym okresie na ich rozwój, np. zakup markowych maszyn.
Wszystko zależy od chęci, motywacji i uporu w dążeniu do obranego celu!
Zatem podwijamy rękawy i działamy!!!

[ Dodano: 2013-03-22, 00:24 ]
HUD pisze:Ja ze swojego doświadczenia wiem że do pracy, tanio, używane, to same kłopoty i straty.
Aczkolwiek wiesz również Krzychu z własnego doświadczenia, że zakup maszyny przemysłowej do remontu, jej naprawa (jeśli oczywiście wie się - jak :wink: )pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo pieniędzy, niż zakup nowej za ogromne EURO, od razu pracującej :!: . Nic w życiu nie ma "bez problemu" :mrgreen:

HUD

Post napisał: HUD » 22 mar 2013, 18:32

To prawda że zakup używanej i jej wyremontowanie ale gruntowne to na prawdę spory zysk.
Ale z tym laserem światłowodowym tajwańskim to mi ćwieka zabiłeś !!
Pozdrawiam Krzysztof G.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kolanoreki
Kontakt:

Post napisał: kolanoreki » 22 mar 2013, 19:54

Ale z tym laserem światłowodowym tajwańskim to mi ćwieka zabiłeś !!
Przydało się utrzymywanie kontaktów z firmami z zeszłorocznych targów w Poznaniu, gdzie było sporo przedstawicieli sektora maszyn z dalekiego wschodu :roll:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 22 mar 2013, 20:18

czy jest coś specyficznego przy sterowaniu ruchem WATERJETa?
czy jest jakieś "warunkowanie" ruchu?
czy są jakieś "specyficzności" jak w drążarkach lub plaźmie?

czy wystarczy po prostu podłączyć kinematykę mach3 lub linuxcnc i włączyć strumień i ciąć?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 23 mar 2013, 00:10

Są specyficzne elementy. Na przykład rozpoczęcie cięcia wymaga przebijania się strumieniem tak aby materiału nie uszkodzić (np. pęknięcia, rozwarstwienia).
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
kolanoreki
Kontakt:

Post napisał: kolanoreki » 23 mar 2013, 11:59

pitsa pisze:Są specyficzne elementy. Na przykład rozpoczęcie cięcia wymaga przebijania się strumieniem tak aby materiału nie uszkodzić (np. pęknięcia, rozwarstwienia).
Zazwyczaj stosuje się wtedy przy przebijaniu krótki ruch "posuwisto zwrotny" o wartości 1-3mm, aby odbita woda miała gdzie wrócić na powierzchnie, nie wyhamowując jednocześnie głównego strumienia i nie rozwarstwiając materiału, oraz reguluje się ciśnienie strumienia przy przebiciu zmniejszając jego wartość, a później powrót do właściwych parametrów cięcia danego materiału.
Te właściwości można ustawić w camie generującym g-kody. Reszta problemów wynikających z właściwości ciętych materiałów i ich pokonywanie, to już jest moim zdaniem doświadczenie operatora.
W większości przypadków - tak jak kolega Marek pisze -
markcomp77 pisze:wystarczy po prostu podłączyć kinematykę mach3 lub linuxcnc i włączyć strumień i ciąć

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”