pomoc w budowie wypalarki plazmowej

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: Alvar4 » 17 mar 2013, 16:54

Silnikami możesz się zacząć martwić jak nie będziesz mógł go dotknąć ręką bo będzie tak gorący.
wszystko wyjdzie w praniu jak maszyna się ruszy bo na postoju to sterownik może dawać 50% mocy (w zależności od sterownika). Jak uruchomisz maszynę to daj jej jakieś powtarzające się zadanie typu ruch po okręgu i co kilka minut sprawdzaj organoleptycznie temperaturę silników (nie językiem tylko dłonią :mrgreen: ).

Obrazek

chlop83
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: chlop83 » 17 mar 2013, 17:46

a mnie bardzo ciekawi jak się sprawdzą te listwy i sposób kasowania luzu listwa- zębatka....

Autor tematu
jo
Posty w temacie: 115
Kontakt:

Post napisał: jo » 17 mar 2013, 19:58

zawsze luz można skasować w Machu :mrgreen:
a odnośnie Macha będę miał teraz masę pytań

1) czy przy thc , dla Macha musi być podłączone wejście THC ON w Port&Pins, aby
Mach wiedział że thc przejmuje kontrole nad Z-tką ?

2)gdzie znaleźć pełnego manualna do programu Mach3 po polsku ?

3)czy trzeba zaznaczać jakąś opcję w machu przy podłączeniu wszystkich Home-ów na jednym pinie ?

chlop83

Post napisał: chlop83 » 17 mar 2013, 20:19

chodzi mi o luz międzyzębny.... czyli prawidłową współpracę zębów, hałas, trawałość itp...

Autor tematu
jo
Kontakt:

Post napisał: jo » 17 mar 2013, 20:54

kolanoręki , wstawił filmik na którym jego maszynka pracuje , moja pracuje tak głośno na sucho, (ręcznie ), nie wiem co będzie pod prądem,

co do trwałości zębatek , to w zasadzie wszystkie plotery gazowe które widziałem były na zębach , więc myślę że z 7 lat wytrzymają ,

luz starałem się kasować na "0" więc na pewno będą tyrkotać,
(choć w oś X udało mi się prawie całaą długość wyregulować bez luzu i bez tyrkotania )
następną maszynę budował bym na pasach bez-krańcowych

wracając do pytań

1) czy przy thc , dla Macha musi być podłączone wejście THC ON w Port&Pins, aby
Mach wiedział że thc przejmuje kontrole nad Z-tką ?

2)gdzie znaleźć pełnego manualna do programu Mach3 po polsku ?

3)czy trzeba zaznaczać jakąś opcję w machu przy podłączeniu wszystkich Home-ów na jednym pinie ?
4) gdzie uaktywnić w machu czujnik blachy /czujnik nrzędzia

chlop83

Post napisał: chlop83 » 17 mar 2013, 22:34

zależnie jak spasujesz te koła... liczy się korekcja odległości na + ,- bądź zero... co w takich warunkach możliwe nie jest. później równoległość wała będzie sie uginał choćby od obciążenia naskutek współpracy zębatka-liswta, pojedyncze i do tego wachliwe łożysko raczej nie jest tutaj zbyt szczęśliwe... ślady współpracy będzie widać po jakimś czasie pracy, czy 7 lat - jesli będziesz pracował dwie zmiany może być trudno, jesli maszyna stoi w garażu pewnie kolejne pokolenie będzie miało z niej pożytek...
kibicuję.... czekam na pierwsze cięcie...

Awatar użytkownika

kolanoreki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: kolanoreki » 18 mar 2013, 01:34

jo pisze:kolanoręki , wstawił filmik na którym jego maszynka pracuje , moja pracuje tak głośno na sucho, (ręcznie ), nie wiem co będzie pod prądem,
Witam Kolegę!
Na wstępie chciałbym pogratulować Koledze szybkich efektów pracy :wink: . W sprawie głośnego działania układu zębnik - listwa zębata, to zapewne za mocno są dociśnięte do siebie te elementy. Miałem podczas uruchomienia swojej maszynki podobny problem i kilka ładnych godzin spędziłem zanim znalazłem skuteczny sposób ustawienia listew, równolegle do posuwu. Jeśli Kolega ma jakikolwiek układ regulacji luzu międzyzębnego, to proponuję ustawienie listwy zrobić w następujący sposób:
Ustawić zębnik w środkowym położeniu regulacji i skręcić go mocno w tej pozycji. Następnie (przy zdjętym pasku napędowym) najeżdżamy osią zębnika na miejsce 1 śruby mocującej listwę zębatą do konstrukcji i obracamy dynamicznie kółkiem pasowym lewo prawo sprawdzając, cży nie chodzi w tym miejscu zbyt ciasno (wyczuwalne przejścia między zębami- luzujemy śrubę i stukamy delikatnie w listwę, aby ją odsunąć o ułamek mm) lub jeśli jest lekki luz, to pukamy w listwę od drugiej strony małym młotkiem, przez kawałek ertalonu czy drewna, dosuwając je do siebie. Po ustawieniu odpowiedniego, ledwie - wyczuwalnego luzu, dokręcamy śrubę na której wykonywaliśmy korektę i przechodzimy do kolejnej itd. itd. Trochę czasu to zajmuje, ale niestety listwy nie są dokładnie wykonane (różne odległości od czoła listwy do osi podziałowej zębów, więc ustawianie do powierzchni czołowej daje mierne efekty :cry: , no chyba, że ktoś zastosuje szlifowane listwy np. gudela (ale to cenowy kosmosik :???: ).
Nie są u mnie na kompie widoczne załączone żadne Kolegi zdjęcia w postach :sad: (czarne karteczki z krzyżem) , więc nie wiem jak Kolega zaplanował regulację zębnika.
Mam nadzieje, że takie podglądy fotek, to tylko jakiś chwilowy problem na forum :?: .
W każdym bądź razie trzymam kciuki za pomyślne zakończenie budowy i czekam na pierwsze palenia!
pzdr

PS - co do połaczeń i ustawień w Machu to może być pomocny pdf od chłopaków z cs-labu.

http://www.cs-lab.eu/upload/pdf/UM_CSMI ... rev1_2.pdf

Autor tematu
jo
Kontakt:

Post napisał: jo » 18 mar 2013, 21:38

dzięki za ten linkObrazek
przydal się

o ile do zdjęć jeszcze jakieś podeście i sprzęt mam, to do kręcenia filmów jestem lewy ,
ale myślę że coś widać

maszyna jeździ , terkota na listwach jak diabli, szybkości do 18m/min osiąga,
jednak ustawiłem prędkości przelotowe na 12m/min, zastanawiam się nad obniżeniem do 10m/min, :roll: , przyspieszenie 400, ok 200 kroków na mm

ustawiłem też silniki , dokładność na pełnym przelocie 2m ,
udało mi się ustawić do 1mm

z Machem zaczynam się zaprzyjaźniać mam jednak problem z Home-ami,

i tu pytanko czy Homy maja być w na początku układy współrzędnych czy można je ustawić w dowolnym narożniku, ?

Home na Zetce jest przy podniesionym palniku , tam też jest 0 ,
Z idzie na minusie ?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, 14:08 przez jo, łącznie zmieniany 4 razy.

Autor tematu
jo
Kontakt:

Post napisał: jo » 19 mar 2013, 21:48

pierwszy rysunek

mam dwa problemy

1 , jak zrobić żeby oś x jadąc do bazy odliczała w dół i jechała w lewo
na razie mam tak że jedzie w prawo , nalicza w górę ,
jak przestawię w ports@pins, activ low , lub w bazowaniu rewers , to jedzie w lewo,do 0 a nalicza w górę zamiast w dół

2 silnik osi Y (ten na przekładni pasowej ) wprowadza do maszyny duże wibracje ,
przy pewnych prędkościach, czasami oś wpada w taki rezonans, dodanie kroków i obniżenie mocy nic nie dało, może to być błąd podłączenia ?
ps
obniżenie mocy do 2A na silniku który powinien mieć ok 5A , pomogło, jakieś pomysły ,
silniki dość głośno pracuje , kroki są wyczuwalne dłonią
(rozdzielczość 112 k/mm), jakieś pomysły ? :roll:
czy takie objawy może dawać obrócona jedna z 4 cewek?

Autor tematu
jo
Kontakt:

Post napisał: jo » 20 mar 2013, 21:49

ok , wybrnąłem z tych krańcówek , bazuje się super
poprawiłem listwy , zapanowała cisza :grin:

znalazłem kilka błędów ,

wałek fi 20 podparty na 3 łożyskach wygina się przy nawrotach powodując rezonans,
dokładam jeszcze 2 łożyska powinno pomóc

na osi Z prowadnice rozstawione są za blisko,przy nawrotach osi Y , prowadnik przewodów kołysze się przenosząc wibracje na Z-tkę, jedną prowadnicę powinienem przełożyć na pionową
płaszczyznę profila (bramy) , jednak na razie tego nie ruszam , dołożę tylko takie małe ogumowane łożysko toczące się po bramie, profil jest prościutki więc na razie musi wystarczyć

pozostał jeszcze problem tego silnika ,

silnik osi Y (ten na przekładni pasowej ) wprowadza do maszyny duże wibracje ,
obniżenie mocy do 2A na silniku który powinien mieć ok 5A , pomogło, jakieś pomysły ,
silniki dość głośno pracuje , kroki są wyczuwalne dłonią
(rozdzielczość 112 k/mm), jakieś pomysły ?
czy takie objawy może dawać obrócona jedna z 4 cewek?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”