Wiertarka stołowa WSD 16, potrzebuję DTR
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam.
Sprężyna pasuje i działa super. Zabuliłem 30 zł ale to i tak niewiele w stosunku do tego co chcą na Allegro. Dowiedziałem się też że wiertarka to chyba WSD 10 albo jakiś jeszcze inny model (nie posiada stożka morse'a) Ale mam inny problem mianowicie wyłamanych kilka zębów na kolumnie podnoszenia głowicy. Kolumna jest żeliwna z naciętymi zębami. Ma ktoś może jakiś pomysł? Myślałem o przerobieniu na hydraulikę lub zfrezowaniu zębów i przykręceniu listwy zębatej. Może ktoś miał już taki problem. Pozdrawiam
Sprężyna pasuje i działa super. Zabuliłem 30 zł ale to i tak niewiele w stosunku do tego co chcą na Allegro. Dowiedziałem się też że wiertarka to chyba WSD 10 albo jakiś jeszcze inny model (nie posiada stożka morse'a) Ale mam inny problem mianowicie wyłamanych kilka zębów na kolumnie podnoszenia głowicy. Kolumna jest żeliwna z naciętymi zębami. Ma ktoś może jakiś pomysł? Myślałem o przerobieniu na hydraulikę lub zfrezowaniu zębów i przykręceniu listwy zębatej. Może ktoś miał już taki problem. Pozdrawiam
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Sorry za odkopanie starego tematu ale również mam problem z WSD 16.
Nie podnosi wrzeciona czyli sprężyna ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.
Do tego złapała lekkie luzy - wiecie czym może to być spowodowane - łożyska czy coś jeszcze?
Posiada ktoś DTR do tej wiertarki - wersję elektroniczą bądź papierową/skany?
Z góry dzięki.
Nie podnosi wrzeciona czyli sprężyna ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.
Do tego złapała lekkie luzy - wiecie czym może to być spowodowane - łożyska czy coś jeszcze?
Posiada ktoś DTR do tej wiertarki - wersję elektroniczą bądź papierową/skany?
Z góry dzięki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To co prawda do WS-15, ale koledzy mówili, że mechanicznie podobna. Jak jest -nie wiem. Może się przyda
https://www.cnc.info.pl//files/ws15_dtr_110.pdf
WSD-16
http://alegratka.pl/ogloszenie/wsd-16-s ... 83145.html
http://metale24.pl/Oferty/?search=wsd&page=2
https://www.cnc.info.pl//files/ws15_dtr_110.pdf
WSD-16

http://metale24.pl/Oferty/?search=wsd&page=2
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
jak masz dzwignie od wusuwania pinoli to na koncu masz śrube. łeb nie pod klucz ale okrągły moletkowany. odkrecasz i mozesz zdjąc ta dzwignie. potem odkrecasz 3 sruby które dokręcaja tuleje do korpusu. sciagasz ta tuleje i polowke sprzegła z wystającego wałka (druga polowa zeszla z dzwignia). spręzyna jest mocowana do tej polowki sprzegła i tuleji przykrecanej 3 srubami.
-
RomanJ4
Dzięki. Szczególnie za dwa linki na samej dole!
Z opisu wnioskuję że to chyba nic wielkiego - na tygodniu do tego zajrzę.
Mimo tego DTR chętnie przejrzę.
Mam delikatny luz na pinoli bo wrzeciono chyba jest ok.
Jaka jest przyczyna tych luzów ewentualnie co do wymiany?
Dzięki. Szczególnie za dwa linki na samej dole!
Poszło PW.BYDGOST pisze:Ja mam wersję papierową DTR do WSD 16. Napisz do mnie to podziałamy.
Wielkie dzięki.mrozanski pisze:jak masz dzwignie od wusuwania pinoli to na koncu masz śrube. łeb nie pod klucz ale okrągły moletkowany. odkrecasz i mozesz zdjąc ta dzwignie. potem odkrecasz 3 sruby które dokręcaja tuleje do korpusu. sciagasz ta tuleje i polowke sprzegła z wystającego wałka (druga polowa zeszla z dzwignia). spręzyna jest mocowana do tej polowki sprzegła i tuleji przykrecanej 3 srubami.
Z opisu wnioskuję że to chyba nic wielkiego - na tygodniu do tego zajrzę.
Mimo tego DTR chętnie przejrzę.
Mam delikatny luz na pinoli bo wrzeciono chyba jest ok.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
tego luzu tak latwo nie usuniesz bo jest pomiedzy pinola a korpusem. zalezy jak duzy jest ten luz.mr_power pisze:Mam delikatny luz na pinoli bo wrzeciono chyba jest ok.
na forum są opisywane sposoby począwszy od wklejenia miedzy pinole a korpus blachy, przez szlif pinoli i wstawienie tuleji. mozna tez rozwiercic otwor w korpusie i wstawic nowa pinole.
-
Potwierdzam - przyjrzałem się temu bliżej i jest jak piszesz.jest pomiedzy pinola a korpusem
Na wrzecionie nie mam żadnego luzu. To pinola się kolibie.
Na szczęście jest go na tyle że mi nie przeszkadza.
Jestem 'perfekcjonistą' pomyślałem że jeśli to jakieś łożyska to bym od razu wymienił żeby wszystko było na tiptop ale skoro tak to nie będę tam póki co ingerował.
W przyszłości w wolnej chwili przetoczę korpus dam tuleję i zrobię szlif pinoli żeby było na sztywno.
BYDGOST
Kolego wysłałem pw w sprawie DTR ale albo nie doszło albo nie odebrałeś.