Fajny masz silniczek. Jakie on ma parametry, bo ten co ja mam wydaje mi się o połowę za duży. Waży 380g. Przekładnia też jest spora. Mój model szybowca o rozpiętości skrzydeł 1,5m z całym wyposażeniem waży o 100g mniej.
Ta oś powinna być jak najlżejsza - oczywicie mowa o reprapie, nie frezarce
"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."
Dostałem parę dni temu Heatbed MK1. Płytka krzywa jest. Z jednej strony są napisy a z drugiej strony grzałka. Jak bym to zamontował literkami do góry, czyli normalnie, to cały środek by wisiał i nie dotykał szkła.
Nie można tego zamontować grzałką do góry?
A poza tym napisy są trochę wyższe niż powierzchnia, więc z tej strony nigdy nie będzie przylegało 100% do szkła.
Chciałem popatrzeć na Linux ale mam sterownik czteroosiowy unipolarny z silnikami 2 razy większymi niż te bipolarne które kupiłem do reprapa.
Oprócz tego mam 3x M542, czyli jednego brakuje. I tak źle i tak nie dobrze
Jakiś czas temu rozmawiałem z reprapowcem i powiedział że te 2 silniki Zetki połączył by w serię - daje to jakiś sens? Zawsze myślałem że równolegle się podłącza do tego samego sterownika.
Dzięki kol. syntetyczny za podsunięcie pomysłu. Popatrzyłem na różne slicery i znalazłem kilka, które potrafią. Co prawda nie wiele rozumiem jeszcze z tych ustawień ale działa.
Jeden wieczór poświęciłem na Linuxcnc, ale że zauważyłem napis Mach/Linuxcnc w slicerze, powróciłem do Macha. Jednak ptaszkuje mi się łatwiej niż pisze
Podłączyłem 4tą oś, żeby symulowała extruder i wygląda to prawidłowo.
Przyspieszenie jest prawie pełne na 4tej osi ale na innych zostawiłem trochę, żeby maszyna mi się nie roztelepała. Takie coś powinno na paskach jeździć.
I teraz nie wiem czy dokupić czwarty sterownik do Macha i coś do pomiaru temperatury, czy od razu reprapowską elektronikę z wszystkim. Ta najnowsza Printrboard fajnie wygląda i można zasilać do 20V. Wadą jest że wszystko na jednej PCB. Musiałbym mieć sprzęt do lutowania smd jakby coś padło.
jeżeli pieniędze nie grają roli. To radzę kupić przemysłowy regulator PID do temperatury. Wszystkie regulatory z histerezą się nie sprawdzą,a regulacja musi być precyzyjna.
[ Dodano: 2013-02-24, 18:50 ]
Chyba, że kolega zdecydowałby się na LinuxCNC, to mam regulator gadający po USB do temepratury i wywoływany komendami M6 itp. zgodny z tym
Dzięki. Ja uruchomiłem moją maszynke na Linuxie z rok temu, tak do testu, bo mi silniki się jąkały na szybszych obrotach na Machu, ale to nie to było.
Patrzyłem trochę na PID´y. Z tego co widzę to czubki czujnika to " śruba" fi 4,5mm.
Gdzie ja to wkręce w głowicę JHead ?
Trochę wycinałem przez pare wieczorów i skleiłem bramę do kupy. Musiałem sprawdzić czy to się rusza czy nie, bo już od wczoraj to za mną chodziło
Nawet szybko jeździ, mimo że mach zaczyna narzekać, że za duży posuw przy Kernelu 45Mhz. Przy wyższym kernelu testy się pogarszają.
Ale i tak jak przykręcę pół kilo extrudera do płyty, to mogę zapomnieć o takiej prędkości.