PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 23 sty 2013, 08:33

Świetna sprawa jeszcze raz napiszę :)

Mam jeszcze taki mały pomysł czasami mam jakieś pliki gkdu i jego już nie można do CAM... a czasami zachodzi potrzeba zmiany frez z 10 na 12... niby można to zrobić ręczę no ale jak wszystko...

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Tagi:

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 43

Post napisał: sajgon » 27 sty 2013, 22:27

Witam :grin:
Dawno tu nie marudziłem ,więc sobie pozwolę.

Siedzę tak i coś dłubie w CAM-ie i tak mi przyszło że niegłupie by było jak by początek i koniec miarki były "namagnesowane" i przyciągały się do osi mierzonego konturu (lub jakkolwiek ale jednoznacznie).
Bo tak po prawdzie miarka ma 3 miejsca po przecinku ,ale co z tego jak właściwie nie wiadomo co się mierzy ,bo nie wiadomo co się złapało (kontur ,czy pustkę) .

I tu moje pytanie i prośba do Kolegi Cosimo czy by się taką opcję dało wprowadzić ??
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 28 sty 2013, 09:04

i dodać, żeby z shiftem trzymała nachylenie 0', 45', 90' :)

ElSor
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17

Post napisał: ElSor » 28 sty 2013, 12:52

A ja miałbym jeszcze inną propozycję zmiany.
Mianowicie, gdy w PicoCAMie edytujemy parametry grupy (dajmy na to głębokość) to za każdym razem trzeba kliknąć na kratkę i postawić ptaszka przy wartości głębokości. Wygodniej byłoby gdyby po wpisaniu wartości i zatwierdzeniu ENTERem ptaszek sam się ustawiał.
2ga sprawa:
Również w PicoCAMie w opcjach grupy jest przycisk ZASTOSUJ i opcja "na kolor", przydała by się jeszcze opcja "na wszystkie grupy" (tak wiem, można zaznaczyć wszystkie grupy ale kolory też można wszystkie te same zaznaczyć).
Poza powyższymi uwagami nie widzę żadnych braków po wykonaniu 2ch projektów. Oczywiście popieram uwagi kolegów, którzy dodali swoje propozycje powyżej. Jeszcze kilka zrealizowanych pomysłów i PicoCAM będzie można spokojnie nazwać MicroCAM ... MiniCAM ... aż będzie CAM, do którego zbędne będa AutoCADy i inne programy :mrgreen:

Jeszcze drobna uwaga do symulatora (chyba już wcześniej pisałem). Fajnie gdyby korzystał z magazynu narzędzi i generował realne bryły robione różnymi narzędziami. W zakładce "Symulacja 3D" jest jeszcze miejsce więc można tam dorzucić magazyn narzędzi w uproszczonej wersji, by widzieć czy mamy wszystko dobrze ustawione przed wciśnięciem START. Ew może to być tylko magazyn do symulacji, gdzie szybko zmieniamy narzędzia i symulujemy efekt a nie zmieniamy tego co wpisaliśmy w zakładce TOOLS.

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 28 sty 2013, 13:55

ElSor pisze:Jeszcze drobna uwaga do symulatora (chyba już wcześniej pisałem). Fajnie gdyby korzystał z magazynu narzędzi i generował realne bryły robione różnymi narzędziami. W zakładce "Symulacja 3D" jest jeszcze miejsce więc można tam dorzucić magazyn narzędzi w uproszczonej wersji, by widzieć czy mamy wszystko dobrze ustawione przed wciśnięciem START. Ew może to być tylko magazyn do symulacji, gdzie szybko zmieniamy narzędzia i symulujemy efekt a nie zmieniamy tego co wpisaliśmy w zakładce TOOLS.
Tu się z Kolegą nie zgodzę - symulacja musi pokazywać to co będzie robione na maszynie a nie wirtualne próby. Popróbuje zapomnę zmienić w programie i klops...
W miarę doświadczenia wystarczy raz góra dwa razy coś po symulacji zmienić.

ElSor
Posty w temacie: 17

Post napisał: ElSor » 28 sty 2013, 14:24

Tu się z Kolegą nie zgodzę - symulacja musi pokazywać to co będzie robione na maszynie a nie wirtualne próby.
Masz rację. Niech zatem symulacja korzysta z magazynu narzędzi, które dodatkowo będą wyświetlone w zakładce "symulacja 3D".

bh91
Posty w temacie: 104

Post napisał: bh91 » 29 sty 2013, 09:22

Hej Panowie!
Spiąłem Piko na próbę z całą elektroniką - Piko się uruchomiło, na monitorze widać krańcówki że działają.

Natomiast po wybraniu mierzenia materiału i zwarcia krańcówki za to odpowiedzialnej niby podnosi się o zadaną wysokość ale wyskakuje STOP - trzeba reset klikać.

To samo jest po puszczeniu programu - staje na 2 - 3 lini kodu

Co robię źle?

Druga sprawa tyczy się sterownika M545 - z piko mam 5 przewodów - com, +5v, Ena Dir Clk.

Rozumiem, że +5v z piko łączę z wyjściami ENA+ DIR+ i CLK+; Sygnały ENA, DIR i CLK z piko łączę z takimi nasterowniki (ENA -, Dir +, CLK +

Zostaje mi GND - gdzie to wpiąć? :>

UPDATE.
Udało się to zrobić - trzeba było zrobić zworki w limit Z i działa.
Teraz w sterownikach (na sucho bez silników) na sterownikach w różnych częściach programu wyskakuje error - kombinuję dalej :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 30 sty 2013, 08:16

Siedzę tak i coś dłubie w CAM-ie i tak mi przyszło że niegłupie by było jak by początek i koniec miarki były "namagnesowane" i przyciągały się do osi mierzonego konturu (lub jakkolwiek ale jednoznacznie).
Bo tak po prawdzie miarka ma 3 miejsca po przecinku ,ale co z tego jak właściwie nie wiadomo co się mierzy ,bo nie wiadomo co się złapało (kontur ,czy pustkę) .
I tu moje pytanie i prośba do Kolegi Cosimo czy by się taką opcję dało wprowadzić ??
i dodać, żeby z shiftem trzymała nachylenie 0', 45', 90'
Dałoby się. Nawet już jest ;-).
Niech zatem symulacja korzysta z magazynu narzędzi...
Też będzie. W ogóle trochę zmienię zasady: w cam-ie w zakładce „Ścieżka” będzie wybierało się konkretne narzędzie z magazynku, tam też będą zapisane parametry narzędzia.
UPDATE.
Udało się to zrobić - trzeba było zrobić zworki w limit Z i działa.
Teraz w sterownikach (na sucho bez silników) na sterownikach w różnych częściach programu wyskakuje error - kombinuję dalej
Pewnie program wystaje Ci poza obszar roboczy maszyny i softlimit wywala.

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 30 sty 2013, 17:16

To jak już tak wszystkie życzenia spełniasz :) to może jakieś lepsze przesuwanie ekranu ścieżki :)

Np wciskam shift i guzik myszy a ekran się przesuwa w stronę w którą ciągnę mysz :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 30 sty 2013, 19:51

A ja mam monitor o rozdzielczości FullHD i mam 1080piksli w pionie.
Korzystając na nim z PikoCAM chciałbym móc rozszerzyć okienko CAMa, tak, aby miejsce na listę konturów i grup mi się zrobiło dłuższe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”