Wlasnie odkrylem ta opcje i przyznam ze jest tylko troche lepiej bo wolal bym moc zaznaczyc na liscie kontorow te, ktore mnie interesujace i zrobic z wszystkimi zaznaczonymi za 1 razem to co mi sie podoba (przenoszenie, USUWANIE, ustawianie offsetow/ typu wewnetrzny lub zewnetrzny i innych opcji). Podobnie z grupami - zalozmy, ze mam 20 grup, i potrzebuje dla 5ciu z nich wybrac takie same parametry obrobki, dla kolejnych 5ciu inne parametry niz dla 1wszych 5ciu, dla kolejnych jeszcze inne ... obecnie musze sie sporo nakilkac zeby to osiagnac a tak wystarczy na liscie zaznaczyc 1wsza grupe, przytrzymac SHIFT i zaznaczyc 5ta, wpisac parametry obrobki i zaakceptowac dla zaznaczonych, zaznaczyc kolejne 5 grup i to samo dla nich ... czyz nie jest szybciej i przyjemniej ?cosimo pisze:Nie prościej kopiować z przytrzymanym ALT-em? Wybierasz grupę docelową i klikasz po kolei na kontury do przeniesienia. Zaznaczanie wielu konturów nic tutaj nie wniesie (poza galimatiasem w innych kwestiach).
PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 17
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Dla operatora na pewno
dla programisty już inaczej...
Jeśli masz teraz kilka grup które mają być tak samo ustawione do obróbki to warto zwyczajnie je połączyć... no ale czasami klikania sporo.
Używaj też guzików S i L trochę przyśpieszają bo parametrów nie musisz ponownie wpisywać.

Jeśli masz teraz kilka grup które mają być tak samo ustawione do obróbki to warto zwyczajnie je połączyć... no ale czasami klikania sporo.
Używaj też guzików S i L trochę przyśpieszają bo parametrów nie musisz ponownie wpisywać.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Jest przyjemniej! Będzie multi-select w następnej aktualizacjiprzytrzymac SHIFT i zaznaczyc 5ta, wpisac parametry obrobki i zaakceptowac dla zaznaczonych, zaznaczyc kolejne 5 grup i to samo dla nich ... czyz nie jest szybciej i przyjemniej ?

Likwiduję także parametr „liczba przejść” będzie się podawać wartość zagłębienia dla warstwy w mm. Dodaje także nowy parametr „głębokość startowa” gdyż nie zawsze obrabia się od „z=0” materiału ale już niżej.
Może być?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
Pewnie, że może. Same pozytywne zmiany 

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam
Jeżeli można podłączę się do wątku dotyczącego pracy ze sterownikiem. Poszukuję odpowiedzi na pytanie dotyczące opcji wykuwania. W dokumentacji oraz w programie nie znalazłem sposobu pracy sterownika w tym trybie a rozumiem że w takim trybie pracuje bo w ustawieniach w zakładce I/O widnieje okienko Wykuwanie w którym można ustawić czas długość impulsu. Pytanie. Jakiego impulsu, na którym wyjściu, i kiedy jest ono wysterowywane bo w gkodach po konwersji obrazu do gkodów nie ma sterowania żadnym z wyjść ?.
Pozdrawiam
Jeżeli można podłączę się do wątku dotyczącego pracy ze sterownikiem. Poszukuję odpowiedzi na pytanie dotyczące opcji wykuwania. W dokumentacji oraz w programie nie znalazłem sposobu pracy sterownika w tym trybie a rozumiem że w takim trybie pracuje bo w ustawieniach w zakładce I/O widnieje okienko Wykuwanie w którym można ustawić czas długość impulsu. Pytanie. Jakiego impulsu, na którym wyjściu, i kiedy jest ono wysterowywane bo w gkodach po konwersji obrazu do gkodów nie ma sterowania żadnym z wyjść ?.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Impulsy są generowane na wyjściu OUT1, z tym, że w ostatnim firmware (mam nadzieje, że dostałeś) zrobiłem że można podłączyć typowy sterownik STEP DIR. Tak więc na OUT1 mamy DIR a na OUT2 STEP. Podział kroku w serowniku silnika kujki musi być na 1. Długość impulsu w ustawieniach jest cały czas aktualna. W g-kodach nie ma żadnych M-kodów sterujących gdyż w tym trybie impulsy wykuwania wykonywane są automatycznie przez kontroler na początku każdego ruchu G1 .Wykuwanie w którym można ustawić czas długość impulsu. Pytanie. Jakiego impulsu, na którym wyjściu, i kiedy jest ono wysterowywane bo w gkodach po konwersji obrazu do gkodów nie ma sterowania żadnym z wyjść ?.