PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Dzięki za informację ale ponieważ do grawerowania zamierzam zrobić głowicę na elektromagnesie potrzebuję sygnału na wyzwolenie elektromagnesu. Jak rozumiem będzie to impuls OUT2. Zastanawia mnie jeszcze logika działania tego wykuwania. Jeżeli wystąpi kod G1 to na OUT2 wystawiany jest sygnał o czasie trwania zgodnie z ustawieniami w zakładce I/O a po tym czasie sygnał jest zabierany i wtedy wykonywane jest przemieszczenie? Jaka w takim razie jest logika ze sterowaniem sygnałami STEP DIR i skąd wiadomo czy sterownik steruje OUT1 i OUT2 w trybie impulsu czy w trybie STEP-DIR ?. Może przy opcji ustawiania czasu wykuwania również dorobić "ptaszek" z wyborem czy ma być w trybie STEP-DIR czy IMPULS. I jeszcze jedno. Gdzie są wyprowadzone OUT1 i OUT2.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Nie. Musisz wykorzystać sygnał DIR czyli z OUT1. Nie ma nigdzie przełącznika trybu impulsu lub trybu STEP DIR – w Twoim przypadku korzystasz tylko z sygnału DIR. Maszyna nie zatrzymuje się w po uderzeniu – wszystko zachodzi w locie. Głowica musi się wyrabiać. Wyjścia OUT1 i 2 są tam gdzie masz normalnie przekaźniki podłączone (O1 O2 na płytce)Jak rozumiem będzie to impuls OUT2. Zastanawia mnie jeszcze logika działania tego wykuwania. Jeżeli wystąpi kod G1 to na OUT2 wystawiany jest sygnał o czasie trwania zgodnie z ustawieniami w zakładce I/O a po tym czasie sygnał jest zabierany i wtedy wykonywane jest przemieszczenie? Jaka w takim razie jest logika ze sterowaniem sygnałami STEP DIR i skąd wiadomo czy sterownik steruje OUT1 i OUT2 w trybie impulsu czy w trybie STEP-DIR ?. Może przy opcji ustawiania czasu wykuwania również dorobić "ptaszek" z wyborem czy ma być w trybie STEP-DIR czy IMPULS. I jeszcze jedno. Gdzie są wyprowadzone OUT1 i OUT2.
-
Zamieściłem dziś nową wersję:
Proszę pytać jak coś nie jasne. I jeszcze jedno: proszę z pewną nieśmiałością podejść do tej wersji gdyż ilość przekopanego programu jest naprawdę duża i jakieś ryzyko błędu jest.

Zmiany są tak duże, że w zasadzie odechciewa mi się pisania o tymAktualizacja 1.2.0 z 21.01.2013
Wszystkie wprowadzone zmiany dotyczą wbudowanego CAM-a:
Dodano „multiselect” - można „na raz” zaznaczyć wiele obiektów na liście.
Dodano dla grupy parametr „Głębokość startowa”.
Zmieniono sposób zadawania ilości przejść. Teraz podajemy ile ma narzędzie schodzić w jednym przejściu a nie jak do tej pory ile ma być przejść.
Dodano „popupmenu” na liście obiektów.
Przebudowano interfejs.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
A można z jednej grupy np zaznaczyć 5 z 10 elementów i przenieść na zasadzie kopiuj/wklej do następnej nowej grupy w jednym cyklu... a nie pojedynczo? jeśli tak to jak?
Ładne ikonki choć wymagają nowego zapamiętania
Ładne ikonki choć wymagają nowego zapamiętania

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 43
Można ,możnamitek pisze:A można z jednej grupy np zaznaczyć 5 z 10 elementów i przenieść na zasadzie kopiuj/wklej do następnej nowej grupy w jednym cyklu... a nie pojedynczo? jeśli tak to jak?

Zaznaczasz dowolne kontury , klikasz "oznacz"
Klikasz "utwórz pustą grupę"
Klikasz "przenieś oznaczone"
hop i gotowe

Piękne zmiany , choć wczoraj dopiero koło godziny 00:00 olśniło mnie co autor chciał przekazać w tym nawiasie kwadratowym (obok "krok zagłębiania"). Kiedy pokapowałem ,stwierdziłem że jest to genialne w swej prostocie

Pozdrawiam , Michał. 

-
A można... Zaznaczasz co chcesz przenieść (mogą to być elementy w różnych grupach) następnie z menu wybierasz „Oznacz” pojawiają się zielone punkty przy pozycjach. Następnie klikasz na liście miejsce docelowe i z menu wybierasz albo „Przenieś oznaczone” albo „kopiuj oznaczone” - i jest.A można z jednej grupy np zaznaczyć 5 z 10 elementów i przenieść na zasadzie kopiuj/wklej do następnej nowej grupy w jednym cyklu... a nie pojedynczo? jeśli tak to jak?
Dla tych co się nie zorientowali: przy zaznaczaniu na liście można używać SHIFT i CTRL, przy zaznaczaniu na ekranie SHIFT. Zmieniłem kombinację dla ręcznego przesuwania elementów na ekranie było samo SHIFT teraz trzeba nacisnąć razem SHIFT+CTRL.
ps.
Q*** Sajgon był pierwszy

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Świetnie bo brakowało choć szkoda że myszką zwyczajnie nie można zaznaczyć a potem zwyczajnie przeciągnąć...
Krok zagłębiania
świetne a ja już 300 postów temu o tym mówiłem 
Krok zagłębiania

Ostatnio zmieniony 23 sty 2013, 08:30 przez mitek, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
Ja ostatnio z tym zagłębieniem to zauważyłem, że nawet jest ograniczone do 100 kroków
Musiałęm przeciąć pokaźny kawałek stali na moim ploterku i wierszowałem co 0,2mm. A blaszka miała 25mm. Więc wyszło ponad 120 zejść. Piko pozwoliło w jednym strzale zrobić tylko do 100. To akurat nie problem, bo wątpię by ktoś więcej potrzebował.

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie