Mam jeszcze taki mały pomysł czasami mam jakieś pliki gkdu i jego już nie można do CAM... a czasami zachodzi potrzeba zmiany frez z 10 na 12... niby można to zrobić ręczę no ale jak wszystko...
Tu się z Kolegą nie zgodzę - symulacja musi pokazywać to co będzie robione na maszynie a nie wirtualne próby. Popróbuje zapomnę zmienić w programie i klops...ElSor pisze:Jeszcze drobna uwaga do symulatora (chyba już wcześniej pisałem). Fajnie gdyby korzystał z magazynu narzędzi i generował realne bryły robione różnymi narzędziami. W zakładce "Symulacja 3D" jest jeszcze miejsce więc można tam dorzucić magazyn narzędzi w uproszczonej wersji, by widzieć czy mamy wszystko dobrze ustawione przed wciśnięciem START. Ew może to być tylko magazyn do symulacji, gdzie szybko zmieniamy narzędzia i symulujemy efekt a nie zmieniamy tego co wpisaliśmy w zakładce TOOLS.
Siedzę tak i coś dłubie w CAM-ie i tak mi przyszło że niegłupie by było jak by początek i koniec miarki były "namagnesowane" i przyciągały się do osi mierzonego konturu (lub jakkolwiek ale jednoznacznie).
Bo tak po prawdzie miarka ma 3 miejsca po przecinku ,ale co z tego jak właściwie nie wiadomo co się mierzy ,bo nie wiadomo co się złapało (kontur ,czy pustkę) .
I tu moje pytanie i prośba do Kolegi Cosimo czy by się taką opcję dało wprowadzić ??
Dałoby się. Nawet już jesti dodać, żeby z shiftem trzymała nachylenie 0', 45', 90'
Też będzie. W ogóle trochę zmienię zasady: w cam-ie w zakładce „Ścieżka” będzie wybierało się konkretne narzędzie z magazynku, tam też będą zapisane parametry narzędzia.Niech zatem symulacja korzysta z magazynu narzędzi...
Pewnie program wystaje Ci poza obszar roboczy maszyny i softlimit wywala.UPDATE.
Udało się to zrobić - trzeba było zrobić zworki w limit Z i działa.
Teraz w sterownikach (na sucho bez silników) na sterownikach w różnych częściach programu wyskakuje error - kombinuję dalej