Problem przy obróbce aluminium.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

absynt_
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Re: Problem przy obróbce aluminium.

Post napisał: absynt_ » 16 gru 2012, 21:46

m0d3 pisze: bardzo czesto frezy się łamią ponieważ obklejają się aluminium.

Pozdrawiam
Mariusz
Używaj intensywnego chłodzenia. Jakakolwiek emulsja jest lepsza niż nic.

Tagi:

warchlak
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Kontakt:

Post napisał: warchlak » 16 gru 2012, 22:03

m0d3 pisze:Jaki wplyw maja drgania materialu przy tym sposobie mocowania? Czy slabej jakosci chlodzenie (woda) tez powoduje lamanie sie frezow?
Jak materiał drga to kiepsko struga- pewnie duży grat Ci się robi.
Samej wody się nie stosuje. Stosuje się chłodziwo- dla twardych materiałów głównie po to aby chłodzić, a dla aluminium po to aby smarować.

Autor tematu
m0d3
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7

Post napisał: m0d3 » 16 gru 2012, 22:13

marchru pisze:
m0d3 pisze:przezemnie
Co to za frezy, firma, model, jakie aluminium(czy to stop odlewniczy), jaka geometria detalu. Obrabiasz tylko samymi frezami?
Jakie wysięgi, jakie mocowanie, oprawki.
Czasem ważne jest aby wyłapać miejsce/moment, w którym narzedzie ulega uszkodzeniu - o ile takie istnieje.
Frezy orion z firmy Hahn Kolb.
Obrabiam tylko frezami, nie planuje, tylko profilowanie ewentualnie jakies male kieszenie, fasolki.
Małe wysięgi maksymalna grubosc materialu ktora obrabiam to 20mm, zwykle 5-15mm
mocowane do stolu na sruby montazowe. Aluminium slabej jakosci, co to jest dokladnie nie mam pojecia nie spotkalem sie jeszcze zeby plyta z aluminium z ktorej wycinam kawalek na detal miala jakis opis. Oprawki na koszyczek lub chwyt weldon (jesli dobrze kojarzę)

absynt_

Post napisał: absynt_ » 16 gru 2012, 22:34

warchlak pisze:
m0d3 pisze: Stosuje się chłodziwo- dla twardych materiałów głównie po to aby chłodzić, a dla aluminium po to aby smarować.
Do aluminium po to aby smarować i chłodzić!!!

warchlak
Kontakt:

Post napisał: warchlak » 16 gru 2012, 23:00

absynt_ pisze:Do aluminium po to aby smarować i chłodzić!!!
Bez dużego chłodzenia też da radę. Przecież do aluminium stosuje się też mgłę olejową.
Przy aluminium trzeba głównie smarować, żeby frez się nie oblepiał.

[ Dodano: 2012-12-16, 23:06 ]
A parametry najlepiej wstępnie dobrać z katalogu
http://www.hahn-kolb.com/pl/content/dow ... 3+text.pdf

[ Dodano: 2012-12-16, 23:52 ]
tuxcnc pisze:Aluminium chłodzi się alkoholem, ...
Na kilku maszynach, na których obrabiało się aluminium, widziałem naklejkę "nie używać alkoholu". Nie wiem, czy on szkodzi maszynie, czy to ze względów BHP.

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Dudi1203 » 17 gru 2012, 01:48

Poproś zeby kupili jakąś emulsję, szkoda maszyny na lanie jej wodą. Ostra struga pod narzędzie i różnica będzie kolosalna

frontside
Posty w temacie: 1

Post napisał: frontside » 17 gru 2012, 09:00

Alkocholjest ok w garaży jak polewasz atomizerem po płynie do okien - w maszynie to instalację całą (łącznie z wyciągiem) musiałbyś mieć w wykonaniu przeciwwybuchowym. Odprowadzenie par na zaewnątrz itd. - pomyślcie, że caś zaiskrzy w maszynie :).

conor87
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: conor87 » 17 gru 2012, 19:07

Obrabiam aluminium już baaardzo długi okres czasu. Obroty 8000obr/min dla freza fi10 czy fi12 jak najbardziej umożliwia dobrą obróbkę. Ja sam więcej nie wyciągam na mojej maszynie. Podstawa to tak jak pisali powyżej dobre chłodzenie i odprowadzanie wióra. Jeżeli narzędzie się zakleja to nie wolna stosować narzędzi 4 piórowych bo będzie dużo gorzej. Dwupiór ma większą przestrzeń pomiędzy zębami. Podczas obróbki nie wolno dopuścić do tego żeby drgał detal! Wtedy będzie pękało narzędzie. Kolejna sprawa to jakich pozostałych parametrów używasz? Bo piszesz, że głownie planujesz i dajesz ap=2mm??? Nie rozumiem. Napisz jakie dajesz ae przy profilowaniu. Na takie frezy ja daję np ae=0,5 i ap=10mm.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 17 gru 2012, 20:14

Bardzo obfite chłodzenie (mocna pompka) i to emulsją przeznaczoną do aluminium. Emulsja do stali na tzw. boroleju się nei sprawdzi. Postaraj się tak ciąć, żeby frez miał możliwość wyrzucenie wiórów, lepiej szybszy posuw, a mniejsze zagłębienie, niż praca w pełnym materiale. No i kombinuj z ustawieniem dysz do freza, tak by wióry wypłukiwało.

Czasem trzeba zmniejszyć obroty, bo chłodzenie nie dochodzi, aluminium pod wpływem tarcia się topi i zakleja frez. Za to nie zmniejszaj posuwu, bo sieczką najłatwiej zakleić rowki.

Autor tematu
m0d3
Posty w temacie: 7

Post napisał: m0d3 » 17 gru 2012, 21:31

conor87 pisze:Obrabiam aluminium już baaardzo długi okres czasu. Obroty 8000obr/min dla freza fi10 czy fi12 jak najbardziej umożliwia dobrą obróbkę. Ja sam więcej nie wyciągam na mojej maszynie. Podstawa to tak jak pisali powyżej dobre chłodzenie i odprowadzanie wióra. Jeżeli narzędzie się zakleja to nie wolna stosować narzędzi 4 piórowych bo będzie dużo gorzej. Dwupiór ma większą przestrzeń pomiędzy zębami. Podczas obróbki nie wolno dopuścić do tego żeby drgał detal! Wtedy będzie pękało narzędzie. Kolejna sprawa to jakich pozostałych parametrów używasz? Bo piszesz, że głownie planujesz i dajesz ap=2mm??? Nie rozumiem. Napisz jakie dajesz ae przy profilowaniu. Na takie frezy ja daję np ae=0,5 i ap=10mm.
Wydaje mi się że napisałem że głównie profiluję oraz obrabiam małe kieszenie i fasolki. Planowanie jest zbędne robię części do robotów przemysłowych.
Głupio mi ale nie wiem co to ae? naddatek na obróbkę wykańczającą?
ap - głębokość wejścia w materiał na przejście

Jakich parametrów używasz do mniejszych frezów 4mm-6mm?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”