mach 3- tokarka
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 14
Kolego w machu tez jest vb do pisania makr, tez mozna sobie podrasowac kreator
a z tym ze macha trzeba sie uczyc miesiac to nie prawda bo jego sie uczy dluzej tak samo jsk linuxa
A zwlaszcza jak dodasz do tego jakiegos cama i cada to juz masz 9 miesiecy aby byc konkretni zaprawionym w bojach i nie mowie tu o waleczkach dla pokazu tylko o wszystkim co ci przyniesie klient
Taka jest prawda i nie zaprzecza , zeby sie nauczyc ustawiania magazynow ogulnej swobody to musi potrwac
Zwruc uwage ze 90 % ludzi tu bawi sie linuxem czy machem a 99% ludzi woli prosic o gotowe wypowiedzi
a ni szukac i sie uczyc
Ludziom mozesz mowic ze mach jest do kitu ale mi nie musisz bo mam z nim do czynienis sredni po 15 godzin dziennie
a z tym ze macha trzeba sie uczyc miesiac to nie prawda bo jego sie uczy dluzej tak samo jsk linuxa
A zwlaszcza jak dodasz do tego jakiegos cama i cada to juz masz 9 miesiecy aby byc konkretni zaprawionym w bojach i nie mowie tu o waleczkach dla pokazu tylko o wszystkim co ci przyniesie klient
Taka jest prawda i nie zaprzecza , zeby sie nauczyc ustawiania magazynow ogulnej swobody to musi potrwac
Zwruc uwage ze 90 % ludzi tu bawi sie linuxem czy machem a 99% ludzi woli prosic o gotowe wypowiedzi
a ni szukac i sie uczyc
Ludziom mozesz mowic ze mach jest do kitu ale mi nie musisz bo mam z nim do czynienis sredni po 15 godzin dziennie
Mach3 + CSMIO =

Tagi:
-
Tez jestem ciekaw bo np na cnc zone jest duzo przykladow jak i konkretnych macr
wydaje mi sie tez ze mach wybieraja ludzie ktuzy nie chca sie bawic w linuxa a tym bardziej nie maja pijecia
co to makro i z tad puzniej opinnie ze w machu niema macr
a moze i kudzie nie chca sie dzielic
Z drugiej strony po co w machu poza zmieniarkami i dlugościa narzedzia pisac macra, niema poco bo tam juz wszystko jest
A kreatorow gcodow ludzie nie pisza bo jada z camow i niemaja czasu bo maszynki musza zarabiac
Tak naprawde ludzue ktuzy sobie chwala macha na nim zarabiaja maja to forum gdzies
bo po co wlasnie czytac takie tematy jak wiedza o mach swoje i tyle
wydaje mi sie tez ze mach wybieraja ludzie ktuzy nie chca sie bawic w linuxa a tym bardziej nie maja pijecia
co to makro i z tad puzniej opinnie ze w machu niema macr
a moze i kudzie nie chca sie dzielic
Z drugiej strony po co w machu poza zmieniarkami i dlugościa narzedzia pisac macra, niema poco bo tam juz wszystko jest
A kreatorow gcodow ludzie nie pisza bo jada z camow i niemaja czasu bo maszynki musza zarabiac
Tak naprawde ludzue ktuzy sobie chwala macha na nim zarabiaja maja to forum gdzies
bo po co wlasnie czytac takie tematy jak wiedza o mach swoje i tyle
Mach3 + CSMIO =

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
dziabi - ja naprawdę nie toczę żadnej wojny. Kolega zapytał o toczenie CNC z Macha. I przez kilka dni czekał na jakąś merytoryczną odpowiedź fachowców od tegoż softu. Tak naprawdę nie doczekał się jej do dziś. Chyba, że za takową uważasz zalecenie, żeby se kupił Macha, CAD-a i CAM-a za kilkadziesiąt tysi, a one same za niego robote zrobią.
O ile na frezarce CAM faktycznie jest niezbędny, zwłaszcza do rozmaitych zadań artystycznych typu płaskorzeźba ze zdjęcia, o tyle na tokarce to zapotrzebowanie jest niewielkie.
Odpowiednikiem VB dla Macha w LinuxCNC jest język skryptowy Python. Mach nie ma żadnej implementacji języka skryptowego na poziomie wprowadzania G-code. Żeby zrobić macro w VB, czy Pythonie, trzeba je napisać włącznie z zaprojektowaniem całego interfejsu graficznego. LinuxCNC pozwala pisać macra, dla których interfejs graficzny jest gotowy, programista skupia się wyłącznie na tworzeniu macrem G-codu.
W VB pisałem swój pierwszy program - przetwarzał kilka tysięcy pozycji cennika hurtowni komputerowej Action z pliku CSV na gotowe do wystawienia uploaderem Allegro aukcje, i zatowarowywał sklep internetowy. Z wielką ulgą porzuciłem VB dla PHP.
Gdybym musiał, używałbym Macha, i pisał pod niego. Ale na szczęście nie muszę
O ile na frezarce CAM faktycznie jest niezbędny, zwłaszcza do rozmaitych zadań artystycznych typu płaskorzeźba ze zdjęcia, o tyle na tokarce to zapotrzebowanie jest niewielkie.
Odpowiednikiem VB dla Macha w LinuxCNC jest język skryptowy Python. Mach nie ma żadnej implementacji języka skryptowego na poziomie wprowadzania G-code. Żeby zrobić macro w VB, czy Pythonie, trzeba je napisać włącznie z zaprojektowaniem całego interfejsu graficznego. LinuxCNC pozwala pisać macra, dla których interfejs graficzny jest gotowy, programista skupia się wyłącznie na tworzeniu macrem G-codu.
W VB pisałem swój pierwszy program - przetwarzał kilka tysięcy pozycji cennika hurtowni komputerowej Action z pliku CSV na gotowe do wystawienia uploaderem Allegro aukcje, i zatowarowywał sklep internetowy. Z wielką ulgą porzuciłem VB dla PHP.
Gdybym musiał, używałbym Macha, i pisał pod niego. Ale na szczęście nie muszę

-
szalenie się mylisz kolego bo jeżeli dostajesz do wykonania rdzeń formy na mieszki a forma jest już gotowa to bez kama nie dasz rady, jeśli dostajesz do wykonania np rolkę w której skład wchodzi :MlKl pisze:O ile na frezarce CAM faktycznie jest niezbędny, zwłaszcza do rozmaitych zadań artystycznych typu płaskorzeźba ze zdjęcia, o tyle na tokarce to zapotrzebowanie jest niewielkie.
-wałek
-zabezpieczenia
-łożyska
-zewnętrzna obudowa rolki
i chcesz aby wszystko pasowało idealnie i wałek miał wszelkie załamania krawędzi jaki i obudowa to ja na camie zrobię to w 30 minut a ty już nie
jak ci się uda to nie będzie to tak ładne i estetyczne
używanie cama ciągnie za sobą to że wszystko masz ładnie zapisane i udokumentowane i późniejsze poprawki trwają pojedyncze minuty
chcę ci powiedzieć że zależy co się robi na maszynie np kolega jedzie z palca na frezarce i nie myśli o kamie
nie wiem czy chodzi ci o tworzenie nowych g codów czy o dostęp z poziomu macr do tworzenia całych wygenerowanych plików z g codami , bo jeśli to drugie to jest dostęp do tegoMlKl pisze:Mach nie ma żadnej implementacji języka skryptowego na poziomie wprowadzania G-code
w machu można tworzyć własne m cody które są odpowiednikami g codów i można w nich zawierac naprawdę potężne cykle
kolego niema się o co kłócić każdy chwali to co lubi i ma , ja nie mówię że linucx jest be bo jak pisałem w wersji lpt bije macha w wersji lpt lecz ma za to bardziej przyjazny interfejs według mnie
[ Dodano: 2012-12-03, 17:47 ]
a co do odpowiedzi na pytanie kolegi to chętnie bym odpowiedział ale niemam czasu aby ciągle tu zaglądać
pozdrawiam

Mach3 + CSMIO =

-
- Kontakt:
Jeżeli detal nie zawiera krzywych Breziera, czyli da się wykonać przez kombinację G1, G2 i G3, to go zaprogramuję szybciej, i równie dokładnie, co ty w camie.
Rozmawiamy tutaj o początkującym adepcie tokarstwa CNC u jego maszynie - samoróbce. A ty wstawiasz gadkę o zaletach profesjonalnego zestawu, na który trzeba wydać dwadzieścia razy tyle, niż ma do dyspozycji pytający.
On się pytał konkretnie, czego ma użyć, żeby sobie zaprogramować ścieżkę dla tokarki. I do tej pory nie dostał odpowiedzi, jak to ma zrobić w Machu za darmo.
W przypadku Linuxa i LinuxCNC odpada bariera wejścia - oba są darmowe. Trochę więcej wysiłku, włożonego w zainstalowanie i zapoznanie się z nowym systemem operacyjnym, jest zrekompensowane dużo lepszą pomocą odnośnie posługiwania się tym, i pracy na maszynie.
Nie przekonuj nas więcej, że Mach ze sterownikami po lanie od CSLAB wraz z dedykowanym CAM-em jest dobry, bo temu nikt specjalnie nie zaprzecza. Porównujmy porównywalne - czyli gołego Macha w wersji demo, i LinuxCNC. A tutaj LinuxCNC wygrywa w każdej konkurencji.
Gdyby mnie było stać, kupiłbym sobie wypasione centrum obróbcze CNC, i nie kombinował tokarki ze złomu. Gdybym do jej obsługi musiał kupić system operacyjny za kilkaset złotych, program do jej obsługi za kolejne kilkaset złotych i CAM-a za parę tysi, to bym tego wcale nie zaczynał. Mając pewność, że obsłużę swoją maszynę równie dobrze softem na GNU GPL, zrobiłem i używam swojej tokarki juz od kilku miesięcy.
Rozmawiamy tutaj o początkującym adepcie tokarstwa CNC u jego maszynie - samoróbce. A ty wstawiasz gadkę o zaletach profesjonalnego zestawu, na który trzeba wydać dwadzieścia razy tyle, niż ma do dyspozycji pytający.
On się pytał konkretnie, czego ma użyć, żeby sobie zaprogramować ścieżkę dla tokarki. I do tej pory nie dostał odpowiedzi, jak to ma zrobić w Machu za darmo.
W przypadku Linuxa i LinuxCNC odpada bariera wejścia - oba są darmowe. Trochę więcej wysiłku, włożonego w zainstalowanie i zapoznanie się z nowym systemem operacyjnym, jest zrekompensowane dużo lepszą pomocą odnośnie posługiwania się tym, i pracy na maszynie.
Nie przekonuj nas więcej, że Mach ze sterownikami po lanie od CSLAB wraz z dedykowanym CAM-em jest dobry, bo temu nikt specjalnie nie zaprzecza. Porównujmy porównywalne - czyli gołego Macha w wersji demo, i LinuxCNC. A tutaj LinuxCNC wygrywa w każdej konkurencji.
Gdyby mnie było stać, kupiłbym sobie wypasione centrum obróbcze CNC, i nie kombinował tokarki ze złomu. Gdybym do jej obsługi musiał kupić system operacyjny za kilkaset złotych, program do jej obsługi za kolejne kilkaset złotych i CAM-a za parę tysi, to bym tego wcale nie zaczynał. Mając pewność, że obsłużę swoją maszynę równie dobrze softem na GNU GPL, zrobiłem i używam swojej tokarki juz od kilku miesięcy.
-
no właśnie przypomniałem sobie że nie odpowiedziałem tobie
mastercama 5 a uczyłem się na 4 ale to jedno i to samo
jakbyś coś chciał odnośnie programów to pisz na pw
Miki w 99 % zgadzam się z tobą a ten 1 % to niedogadanie się
ktoś kto ma 2 czy 3 tysie przecież nie kupi csmio tak samo super cama
wiadomo będzie kombinował
ale zawsze polecam ludziom aby nie stawali w miejscu tylko brneli dalej tzn może jakaś wersja edukacyjna
cama , nauczy się polubi może znajdzie pracę na tokarkę z tym camem
A dlaczego bo to że w nazwie jest AMATORSKIE to nie znaczy że nigdy nie wyrośnie na profesjonalistę
ale jeśli ktoś kto ma fundusz i ma ciężką maszynę zawsze usłyszy od mnie odpowiedz
CSMI-S + MACH3 a dlaczego ? przeczytaj specyfikacje
ps chętnie bym się z tobą spotkał przy piwku i pogadał na żywo bo przez forum powstaje wiele niedomówień i zbędnych postów
mastercama 5 a uczyłem się na 4 ale to jedno i to samo
jakbyś coś chciał odnośnie programów to pisz na pw
Miki w 99 % zgadzam się z tobą a ten 1 % to niedogadanie się
ktoś kto ma 2 czy 3 tysie przecież nie kupi csmio tak samo super cama
wiadomo będzie kombinował
ale zawsze polecam ludziom aby nie stawali w miejscu tylko brneli dalej tzn może jakaś wersja edukacyjna

A dlaczego bo to że w nazwie jest AMATORSKIE to nie znaczy że nigdy nie wyrośnie na profesjonalistę
ale jeśli ktoś kto ma fundusz i ma ciężką maszynę zawsze usłyszy od mnie odpowiedz
CSMI-S + MACH3 a dlaczego ? przeczytaj specyfikacje
ps chętnie bym się z tobą spotkał przy piwku i pogadał na żywo bo przez forum powstaje wiele niedomówień i zbędnych postów
Ostatnio zmieniony 03 gru 2012, 20:09 przez dziabi3, łącznie zmieniany 1 raz.
Mach3 + CSMIO =

-
- Kontakt:
To jeszcze niech adepci lukną sobie na ceny tego polecanego softu 
http://pl.scribd.com/doc/39035249/MasterCAM-Price-List

http://pl.scribd.com/doc/39035249/MasterCAM-Price-List