Budowa sterownika 4A 48V 1/64 na THB6064AH + zasilacz
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 36
Budowa sterownika 4A 48V 1/64 na THB6064AH + zasilacz
Witam
Chce zbudować własny sterownik do silników krokowych min 5A. Myślałem o układzie A3986 ale jest on dość kłopotliwy leżeli chodzi o wykonanie płytki. Najlepiej gdyby był to sterownik tego typu co Toshiba TB6560AHQ układ który zawiera praktycznie wszystko w obudowie. Może TB6600HG ? Macie jakieś propozycje?
Chce zbudować własny sterownik do silników krokowych min 5A. Myślałem o układzie A3986 ale jest on dość kłopotliwy leżeli chodzi o wykonanie płytki. Najlepiej gdyby był to sterownik tego typu co Toshiba TB6560AHQ układ który zawiera praktycznie wszystko w obudowie. Może TB6600HG ? Macie jakieś propozycje?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, 22:37 przez Ryba2, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
układ TB6600HG jest bardzo świeży...
ciekawe jak będzie się sprawował?
ciekawe jak będzie się sprawował?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
ja tam nie widzę nic trudnego w płytce dla A3986
przynajmniej jeżeli chodzi o jego małą obudowę i lutowanie
korci mnie żeby samemu zrobić na A3986
ale brak czasu i nie bardzo sens ekonomiczny
na razie mnie powstrzymują, może kiedyś
ale opcja oddzielnego drivera i stopni mocy jest dość ciekawa
pozdrawiam
ja tam nie widzę nic trudnego w płytce dla A3986
przynajmniej jeżeli chodzi o jego małą obudowę i lutowanie
korci mnie żeby samemu zrobić na A3986
ale brak czasu i nie bardzo sens ekonomiczny
na razie mnie powstrzymują, może kiedyś
ale opcja oddzielnego drivera i stopni mocy jest dość ciekawa
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
szykuje się od ST wersja podobna do a3986....
nazywać się to ma L6480
nazywać się to ma L6480
to oczywiście wymaga jeszcze uC do setupowania i pewnej kontroli układu...The L6480, realized in analog mixed signal technology, is an advanced fully integrated solution suitable for driving two-phase bipolar stepper motors with microstepping. It integrates a dual full bridge gate driver for N-channel MOSFET power stages with embedded non-dissipative overcurrent protection. Thanks to a unique tage mode driving mode which compensates for BEMF, bus voltage and motor winding variations, the microstepping of a true 1/128-step resolution is achievede digital control core can generate user defined motion profiles with acceleration, deceleration, speed or target position easily programmed through a dedicated register set. All application commands and data registers, including those used to set analog values (i.e. current protection trip point, dadtime, PWM frequency, etc.) are sent through a standard 5-Mbit/s SPI. A very rich set of protections (thermal, low bus voltage, overcurrent and motor stall) make the L6480 “bullet proof”, as required by the most demanding motor control applications.
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tu masz gotowy projekt
http://www.cuteminds.com/index.php/en/a3986
W eaglu
w altiumie masz kreator więc niema problemu z bibliotekami
Pozdrawiam
http://www.cuteminds.com/index.php/en/a3986
W eaglu
w altiumie masz kreator więc niema problemu z bibliotekami
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
Literówka
znany też pod nazwa TB6564
Zabrałem się za skonstruowanie sterownika silników krokowych na układzie Toshiby THB6064AH. Sterownik w nocie katalogowej określa prąd szczytowy 4.5A i napięcie do 50V.
Chce uzyskać do 4A i napięcie 48V. Napięcie wynika z dostępności zasilaczy impulsowych 12/24/36/48V - większe napięcie = większa dynamika.
Zaczynałem od najbardziej podstawowego schematu, jednak stopniowo dodawałem nowe elementy (układ zasilania 5V, optoizolację, diody napięcia wstecznego) aż urósł z niego dość skomplikowany układ i chciałbym Was poprosić o sprawdzenie , uwagi i spostrzeżenia zanim zajmę się projektowaniem PCB.
Mam tez kilka pytań
- Czy LM317 HV to dobry wybór do zasilania logiki +5V czym ewentualnie go zamienić?
- Jakie diody dobrać do zabezpieczenia przez napięciem zwrotnym z silnika, jak rozumiem mają one działać w ten sposób że będą przebijać do masy powyżej 50V?
- Czy optoizolatory zastosowałem poprawnie i jaki układ zastosować dla sygnałów dir/ step - wybrałem HCPL2531 2 kanały po 2MB ?
Układ powstaje w ramach pracy dyplomowej jako składowa systemu sterowania numerycznego, postaną w sumie 4 sterowniki. Napisze pod niego własny soft ale chce żeby był kompatybilny również z programem MACH2, 3
Zrobiłem projekt zasilacza, ponieważ waham się czy brać tani chiński impulsowy który może mieć odchyły i spalić układy (przy napięciu 48V mają tolerancje +-10%)
Zasilacz z układem soft-start oraz sekcją zasilania logiki i wentylatorów 5 & 12V

znany też pod nazwa TB6564
Zabrałem się za skonstruowanie sterownika silników krokowych na układzie Toshiby THB6064AH. Sterownik w nocie katalogowej określa prąd szczytowy 4.5A i napięcie do 50V.
Chce uzyskać do 4A i napięcie 48V. Napięcie wynika z dostępności zasilaczy impulsowych 12/24/36/48V - większe napięcie = większa dynamika.
Zaczynałem od najbardziej podstawowego schematu, jednak stopniowo dodawałem nowe elementy (układ zasilania 5V, optoizolację, diody napięcia wstecznego) aż urósł z niego dość skomplikowany układ i chciałbym Was poprosić o sprawdzenie , uwagi i spostrzeżenia zanim zajmę się projektowaniem PCB.
Mam tez kilka pytań
- Czy LM317 HV to dobry wybór do zasilania logiki +5V czym ewentualnie go zamienić?
- Jakie diody dobrać do zabezpieczenia przez napięciem zwrotnym z silnika, jak rozumiem mają one działać w ten sposób że będą przebijać do masy powyżej 50V?
- Czy optoizolatory zastosowałem poprawnie i jaki układ zastosować dla sygnałów dir/ step - wybrałem HCPL2531 2 kanały po 2MB ?
Układ powstaje w ramach pracy dyplomowej jako składowa systemu sterowania numerycznego, postaną w sumie 4 sterowniki. Napisze pod niego własny soft ale chce żeby był kompatybilny również z programem MACH2, 3
Zrobiłem projekt zasilacza, ponieważ waham się czy brać tani chiński impulsowy który może mieć odchyły i spalić układy (przy napięciu 48V mają tolerancje +-10%)
Zasilacz z układem soft-start oraz sekcją zasilania logiki i wentylatorów 5 & 12V

- Załączniki
-
- THB6064AH.pdf
- datasheet
- (511.2 KiB) Pobrany 421 razy
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, 23:20 przez Ryba2, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Proponuję zastosować zasilacz 48V minimum 120W . Następnie potencjometrem schodzimy w dół do np. 44V. Ja z tym układem pracuję przy napięciu 44V, ale podejdę wyżej. do ok.46V. Prąd w pik 4.1A , gdy próbuję więcej to układ się wyłącza.Ryba2 pisze:Zaczynałem od najbardziej podstawowego schematu
Na zasilanie 5V stosuję LT3010-5. Obecnie testuję (1/40) i porównuję z M542. Stosuję zasilacze Mean Well i miałem tylko raz problem na ok 250 zasilaczy/5lat. Dając zasilacz impulsowy może kolega wyciągnać maxa z tego układu.
Zamiast diod UF5400 dałbym diody schottky, aby zadziałały wcześniej niż zewnętrzne.
Jak dawać diody na wyjściu to już 8szt a nie 4szt . Lm317 HV to dobry wybór. Ja w swoim układzie nie odwracam fazy sygnałów sterujach i też działa.
- Załączniki
-
- 2.jpg (48.43 KiB) Przejrzano 3434 razy