Zaczynam projekt PCB
Jeszcze jedno małe ale. Ja dałem na wejściu i wyjściu złącze i układ identycznie jak są w sterownikach np. M542 tzn 6 pin, przy czym sterowanie składa się z 4pin +2pin (co zapobiega to pomyłkowemu wetknięciu złącza pwr w sygnał.). Nie dał kolega diod 1n4148 (smd) na wejściach transoptorów ( nawet chińczycy je dają) chroniących transoptory przed odwrotną polaryzacją. Proszę sprawdzić czy nie lepiej dać 2 kondensatory 220uF low eser niż jeden 470uF. Na zasilaniu dałem przy nogach scalaka dałem 0.1uF +10uF ceramiczne + dalej 2 x po 220uF panasonic low eser 0.03ohm 1.65A 10x16Ryba2 pisze:Taki schemat został po uwzględnieniu uwag
Równolegle do diody nadawczej transoptora, katoda do anody, anota do katody. Jak pojawi się impuls ( np.esd) to nie przestrzeli kolaga diody LED . Mając tyle pinów nie łączył bym wszytkich (+) razem. Mam wtedy kolega większą swobodę w łączeniu z resztą elektroniki swojej roboty i cudzej. Zamiast 10pin można też dać 6pinRyba2 pisze:Sygnał dam złączem 10pin z wtyczką zaciskaną na taśmę, wyjście tak jak u chińczyka w M542.
Dioda na 5V w transoptorach szeregowo w kierunku przewodzenia? i na masie?
Jak dla siebie, to piny + zworki to dobre rozwiązanie, ale podłączenie kluczy tranzystorowych to może być problem ze względu na zakłócenia . Trzeba przewidzieć transoptory ( mogą być wolne) w obudowie SMD. Jeżeli chce kolega dynamicznie zmieniać krok aby uzyskać duże obroty lub mieć dużą precyzję pozycjonowania to popieram, ale koniecznie transoptory. ( czasami daje się rs485 ale wyjdzie drożej i więcej miejsca potrzeba).Ryba2 pisze:Zastanawiałem się nad podciągnięciem jeszcze sygnałów do zażądania podziałem kroku(pod gniazdo 10pin) spod oprogramowania ale to zrobię najwyżej zamiast przełącznika dam piny które można będzie zamykać kluczem tranzystorowym
W automatyce przemysłowej używa się głównie 24V. Mały rezystor SMD musi mieć rozmiar 2512 ( dla 48v) bo musi wytrzymać >500mW przy stałym załączeniuRyba2 pisze:napięcia 48V
Aby lutować SMD potrzebne są oczy , albo lupa i fantazja. Ja już nie lutuję co najwyżej innych uczę jak to robic. Przede wszytkim to potrzebny jest patyczek najlepiej taki bambusowy z szaszłyka. Robimy cięzarek na 3 nogach gdzie jedna noga to ten patyczek i tym patyczkiem dociskamy element lutowany. W ten sposób mamy jedną rekę do trzymania cyny ( 0.38 ) drugą do trzymania lutownicy.Ryba2 pisze:Rezystory dam SMD rozmiar 1206 powinno