gdy metodą prób i błędów ustawiłem tak by obraz nie wychodził jak odbicie lustrzane to strzałki działamy na odwrót.... strzałka do przodu a stolik jechał do tyło ... po przeszukaniu sieci znalazłem jakieś komendy które gdzieś tam trzeba było wpisać i owszem zmieniło kierunki ale i sprawia że maszyna sama jeździ podaje X potem nacisnę Z- a maszyna w Y sama jedzie aż wpadnie na krańcówkę (myślałem ze to klawiatura lub zakłócenia ale po odłączeniu sterownika i wymianie klawiatury z PS2 na USB ten sam efekt )hmmm dziś może przyjeść kompa i zrobić format bo w ogóle całkiem głupieje ta maszynaIMPULS3 pisze:Mam jeszcze inny problem, bo jeżdząc strzalkami to kierunki ruchów sie zgadzają a jak frezuje (na niby) napis LINUXEMC2 to stoly poruszaja się na odwrót, czyli stól przesuwa sie od prawej do lewej.
PRZERÓBKA FREZARKI KONWENCJONALNEJ NA CNC. Od strony 10.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 107
No tak, tylko jak by mi dzialalo wszystko odwrotnie to zamienilbym fazy w silniczkach, a tu jest tak 50/50, w polowie dobrze w polowie żle. Sam sterownik od Markcompa dziala idealnie, wiec to coś w ustawieniach. Jeszcze mam troche czasu do próby generalnej ale patrząc jak to wszystko jeżdzi to jutro atakuje zetke bo strasznie mnie to zaczyna kręcić. 

-
- Posty w temacie: 83
- Kontakt:
Wszystko się da ustawić bez machania kabelkamiIMPULS3 pisze:No tak, tylko jak by mi dzialalo wszystko odwrotnie to zamienilbym fazy w silniczkach, a tu jest tak 50/50, w polowie dobrze w polowie żle..

P.S. Nie łatwiej zrobić zrzut ekranu niż robić zdjęcie monitora ?

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
A czy błąd nie tkwi w tym, że na ekranie narzędzie jedzie np. w prawo, a przy Twojej maszynie stół musi jechać w lewo, aby przemieszczenie narzędzia względem stołu (materiału) było właściwe ? Dotyczy to zarówno X jak i Y. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem...IMPULS3 pisze:w polowie dobrze w polowie żle
Trzeba patrzeć nieco inaczej niż na maszynę z ruchomą bramą...
Pozdrawiam.
Tomek.
-
- Kontakt:
Kolega pixes2 dotyka dość istotnego problemu, mało poruszanego. Przy jednej maszynce to jeszcze nie klopot ale przy kilku ,z róznie usytuowanymi wrzecionami, trzeba sie na coś zdecydować. Dlatego pisałem wyzej " jak będziesz wiedział czego chcesz "pixes2 pisze:[ Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem...
Trzeba patrzeć nieco inaczej niż na maszynę z ruchomą bramą...
.

My założyliśmy na początku, że strzalki pokazują kierunek ruchu narzędzia i tego staramy sie trzymać.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 107
Ja rozumiem o co wam chodzi, ale jak chcę przesunąć stól w prawo to przyciskam prawą strzalkę. To bez zastanawiania się , czyli odruchowo, i tak ma być. Natomiast ten napis gdyby byl frez to by wyszlo coś takiego: XUNIL . Oczywiście mogę pozamieniać kabelki ale strzalki będą nie po mojej myśli, i zamiast odjechać z materialem od freza to ja w niego wjadę. Albo inaczej, jak bazyje oś X to stól jedzie w lewo max. bazuje oś i gdy stól jedzie w prawo to skala rośnie, a to jest odwrotnie niż jest w książkach.
Zeby bylo jeszcze jaśniej to chcialbym sterować tym co się porusza, gdyby to byla stala brama to chcialbym poruszać kierunkiem narzędzia, a tutaj interesuje mnie kierunek stolu zgodny ze strzalkami.
A tak z innej beczki to podgonilem dziś zetkę więc jutro po poludniu powinna zawisnąć.
Zeby bylo jeszcze jaśniej to chcialbym sterować tym co się porusza, gdyby to byla stala brama to chcialbym poruszać kierunkiem narzędzia, a tutaj interesuje mnie kierunek stolu zgodny ze strzalkami.
A tak z innej beczki to podgonilem dziś zetkę więc jutro po poludniu powinna zawisnąć.

-
- Kontakt:
To zacznij się przyzwyczajaćIMPULS3 pisze: To bez zastanawiania się , czyli odruchowo, i tak ma być. Natomiast ten napis gdyby byl frez to by wyszlo coś takiego: XUNIL . Oczywiście mogę pozamieniać kabelki ale strzalki będą nie po mojej myśli,