PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 30 sie 2012, 13:37

Bardzo dobry pomysł, ale proponuję aby były nazwy domyślne HOME1, HOME2, HOME3 itd. i tak jak Kolega napisał z możliwością nadania nazwy.

Tagi:

airjack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14

Post napisał: airjack » 30 sie 2012, 23:22

Przy czterech przyciskach Home można dotychczasowe podzielić na pół i nazwać H1, H2 itd. Dodając dodatkowy wiersz byłoby ich w sumie 5 przy dotychczasowych rozmiarach. Miejsce można zyskać usuwając napis "Program", bo okienka są intuicyjne i wydaje mi się, że nie trzeba całości podpisywać. Możesz także zmniejszyć o kilka pikseli zielone okienka i powinno się zmieścić.

Czasami w pośpiechu nawet przy tych dwóch zastanawiam się który home jest przypisany do którego koloru i sprawdzam w ustawieniach. Mógłbyś klawisze podświetlić pod kolor tak jak to widać na stole definiując jakieś jasne odcienie, żeby napis był widoczny i nie trzebe będzie ich podpisywać.

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 31 sie 2012, 08:58

Hej hej żadnych zbędnych kolorów chcesz choinki poczekaj do świąt! Niech to wygląda profesjonalnie a nie tandetnie.

Do mnie natomiast powraca temat zagłębiania dzielonego a nie wg podanej wartości.
Taki mały przykład mam mdf 20mm frez do wycinania diamentowy płytki dolna z kątem zabierającym ( nie wyrywa) a górne odwrotnie i zdarza się że trzeba coś na dwa razy jak podzielę na połowę nie jestem w stanie ustawić która płytka ma co zbierać...

Zmieńmy proszę to na zagłębianie bym można było podać o ile ma opadać frez a nie ile razy. a przynajmniej by można było ustawić np 1,6 "raza..."
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 04 wrz 2012, 10:59

Zamieściłem małą aktualizację:

Przebudowano moduł importu obrazów BMP. Dodano pełną korekcję dla danego typu i rozmiaru frezu. Także rozmiar wiersza nie musi już być tak sam jak rozmiar narzędzia.

Dodano możliwość zdefiniowana dodatkowych pozycji HOME. W zakładce „STEROWANIE/posuw ręczny” jest przycisk DEF który otwiera okno z przyciskami pozycji dojazdowych. (okno można otworzyć także klawiszem HOME). Naciśnięcie któregoś przycisku powoduje zamknięcie okna i przejazd do pozycji. Jeżeli chcemy zapamiętać nową pozycję należy najpierw maszyną pojechać w to miejsce następnie po otwarciu omawianego okna zaznaczyć „zmień pozycję” i kliknąć w któryś przycisk. Program poprosi jeszcze o podanie nazwy dla pozycji.
Gdy okienko jest otwarte pozycje można wybierać także z klawiatury klawiszami F1- F6. Jeżeli pozostawimy myszkę chwilę nad danym przyciskiem wyświetli się pozycja X,Y dojazdu. Dojazd do pozycji odbywa się zawsze na wysokości krańcówki „Z”

Punkt drugi nie wymaga już komentarza za to punkt pierwszy owszem. Zmieniłem moduł importu BMP gdyż „wołał o pomstę do nieba” ;-) – co widać na poniższym obrazku przykładowym. Myślę, że wszystko tam jest w miarę czytelne ale można pytać jakby co. Ptaszek „usuń przy ostatnim przejściu” dotyczy naddatku (trochę materiału pod frezem) jeśli jest zaznaczony to ostatnie przejście (zakładając że rzeźbimy w kilku przejściach) będzie zrobione „na gotowo” czyli bez naddatku.
Zmieńmy proszę to na zagłębianie bym można było podać o ile ma opadać frez a nie ile razy. a przynajmniej by można było ustawić np 1,6 "raza..."
Teraz pomyślę.

Dotychczasowy moduł - "żenła" ;-)
Obrazek

To samo po nowemu... frez 4mm kulka (praca 300x300mm) wiersz co 1mm
Obrazek

Zabawa frezem V...
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 25 wrz 2012, 08:00

Straszenie długa cisza :) wszystkim tak świetnie wszystko działa że nic nowego nikt nie wymyśla :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 25 wrz 2012, 09:56

Dajemy czas na prototypowanie czwartej osi ;)

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 25 wrz 2012, 10:20

Czwarta oś już jest co prawda nie do wszystkiego ale jest :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 25 wrz 2012, 13:51

Straszenie długa cisza wszystkim tak świetnie wszystko działa że nic nowego nikt nie wymyśla
Całe szczęście ;-) Ostatnio nie mam za wiele czasu na pisanie ale chyba wkrótce dojdę do „normy”. Tłucze mi się po głowie import plików STL i chyba za to się wezmę.
Wprowadziłem za to małe zmiany w projekcie płytki. Wyprowadzone są dodatkowe wyjścia: OUT4 do 7 a także sygnał ENABLE którym można np. wentylator włączać. Sygnały wyprowadzone są na złącze IDC za listwą zaciskową. Reszta po staremu.

Obrazek

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 25 wrz 2012, 14:34

Ładnie teraz będzie coś migać w maszynie :)

stl się przyda :) jeszcze obj... :) choć wole stl

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: KAJOS » 25 wrz 2012, 17:43

STL - o tak Panie :)
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”