PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 01 paź 2012, 22:26

W przerwie... filmik z grawerowania mosiądzu. Cała ścieżka narzędzia była przygotowana w PikoCAM. Czas grawerowania jednej sztuki - 37 min 35 sekund. Dwa przejścia, jedno 0,4mm a drugie 0,8mm.
Tabliczki mają wymiar 250mm x 170mm x 3mm.
[youtube][/youtube]
Załączniki
piko.jpg
piko.jpg (69.49 KiB) Przejrzano 1499 razy
mosiadz.jpg
mosiadz.jpg (43.38 KiB) Przejrzano 1501 razy

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 07 paź 2012, 14:20

Potrzeba spowodowała, że chodzi mi po głowie budowa lasera CO2 do grawerowania w laminatach i cięcia plexi. Nie chcę się pakować w chińszczyznę, a na lasery co2 znanych marek nie stać mnie.
Pracowałem ok 6 lat temu na ploterze laserowym Spirit firmy LaserPro o mocy 40Wat. (całkiem konkretne maszynki). Zastanawiam się, czy dałoby się tak piko przestawić by obsługiwał laser? Coś jak rylec w kamieniu.
W oprogramowaniu firmy LaserPro wszystkie kontury zamknięte w których występowało wypełnienie (jeden z 8 podstawowych kolorów plt) były traktowane jako powierzchnia do grawerowania z jakimś tam ustawionym z góry rastrem. (mniejszym niż średnica lasera)
W sumie wiele zmian chyba nie trzeba by robić, aby piko było w stanie obsłużyć laser CO2 home made?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 08 paź 2012, 11:24

W oprogramowaniu firmy LaserPro wszystkie kontury zamknięte w których występowało wypełnienie (jeden z 8 podstawowych kolorów plt) były traktowane jako powierzchnia do grawerowania z jakimś tam ustawionym z góry rastrem. (mniejszym niż średnica lasera)
W sumie wiele zmian chyba nie trzeba by robić, aby piko było w stanie obsłużyć laser CO2 home made?
Trzeba by do cam-a dodać tryb, który w ten sposób by ścieżkę generował. Powiedzmy przemiatanie w w osi X z lewej do prawej i wtedy przecięcie z konturem laser ON kolejne przecięcie (z jakimkolwiek konturem) laser OFF. Chyba, że jeszcze jakieś odcienie szarości wchodzą w grę to sprawa się komplikuje.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 50

Post napisał: jarekk » 08 paź 2012, 11:31

cosimo pisze:hyba, że jeszcze jakieś odcienie szarości wchodzą w grę to sprawa się komplikuje.
U mnie w sterowniku dla Piotra Rakowskiego jest to robione tak, że z każdym ruche skojarzone jest sterowanie PWM ( właśnie dla lasera). To załatawia sprawę odcieni szarości.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 08 paź 2012, 11:58

cosimo pisze: Trzeba by do cam-a dodać tryb, który w ten sposób by ścieżkę generował. Powiedzmy przemiatanie w w osi X z lewej do prawej i wtedy przecięcie z konturem laser ON kolejne przecięcie (z jakimkolwiek konturem) laser OFF. Chyba, że jeszcze jakieś odcienie szarości wchodzą w grę to sprawa się komplikuje.
Dokładnie tak mogłoby to działać.
Odcienie szarości to niejako inna bajka, gdyż ja akurat piszę o pracy z plikami generowanymi przez piko lub z plt. Czyli grawerowanie wektorówki np z Corela.
Odcienie szarości to już zabawa z plikami *.bmp

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 08 paź 2012, 12:19

Ja rozumiem - tradycja, ale moglibyście każdy nowy ficzer dyskutować w nowym temacie, gwoli czytelności i łatwości znalezienia informacji :P

piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 24

Post napisał: piotr_olbrysz » 08 paź 2012, 16:36

cosimo pisze:
Trzeba by do cam-a dodać tryb, który w ten sposób by ścieżkę generował. Powiedzmy przemiatanie w w osi X z lewej do prawej i wtedy przecięcie z konturem laser ON kolejne przecięcie (z jakimkolwiek konturem) laser OFF. Chyba, że jeszcze jakieś odcienie szarości wchodzą w grę to sprawa się komplikuje.
Witam
Przy eksporcie z corela ( wersja 12) do PLT wypełnienie generowane jest jako linijki. Niestety przy najmniej w tej wersji prostokąt czarny z wypełnieniem zielonym wyeksportowany został w jednym kolorze. Po imporcie pliku PLT można zamienić kolory konturów ręcznie i znowu wyeksportować.
Załączniki
test_plt.pdf
(9.15 KiB) Pobrany 328 razy

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 15 paź 2012, 11:14

W innym temacie już o STL była mowa a tu nie? Już mam pliki testowe przygotowane :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 15 paź 2012, 13:53

W innym temacie już o STL była mowa a tu nie? Już mam pliki testowe przygotowane :)
Mówisz - masz. Właśnie zamieściłem aktualizację (mam nadzieję, że nie będzie katastrofy bo jak zwykle wszystko w dzikim pędzie.)

Cytat z news-ów:

Dodano import plików STL (binarnych). Moduł importu umożliwia zmianę wielkości obiektu z pliku STL a także ewentualne przycięcie go na jakiejś wysokości „Z”. Należy natomiast zwrócić uwagę aby obiekt był odpowiednio obrócony względem osi XYZ tak jak ma być wykonany na maszynie. Program (na dziś) nie umożliwia obrotu figury można natomiast to zrobić w programie Blender (darmowy). Samo położenie obiektu w przestrzeni nie gra roli plik jest zawsze „ściągany do zera”. W podglądzie 3D czerwona płaszczyzna obrazuje płaszczyznę równoległą do stołu maszyny. Jeżeli w pole „Z ogr.”(ograniczające) wpiszemy wartość mniejszą niż 1 to czerwona płaszczyzna pokazuje także punkt przecięcia obiektu. Parametry dotyczące obróbki są takie same jak w przypadku plików BMP.

Jeszcze dodam linki do stron z przykładowymi plikami STL z których korzystałem.

Skany, niektóre wymagają „obrócenia” w blenderze:
http://www.3d3solutions.com/resources/?arts

Darmowe reliefy min. ten z wisienkami:
http://www.vectorclip3d.com/?ses=pub_Mj ... 4OjE4&id=5

Tutaj można znaleźć Porsche:
http://www.eng.nus.edu.sg/LCEL/RP/u21/w ... ibrary.htm

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 15 paź 2012, 14:51

fajowo to wygląda. :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”