Wolę BMWpabloid pisze: Tak samo jestem za mercedesem a nie za maluchem. Ale jak kolega wybrał malucha to mu mówię który lepszy
OUS1 CNC (katowicki)
-
tomcat65
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 74
- Kontakt:
Ładnie, czysto, estetycznie. Tylko mało dokładnie widać szczegóły. No i to wątek o maszynie OUS, a nie Zuch
. Oczywiście, że odtłuściłem. A taśma dwustronna z filcu trzyma się blachy dobrze, tylko filc po godzinie w oleju sobie zszedł,. Taśma została i trzeba było zeskrobywać. Na szczęście zostało trochę blaszek z firmy pocztowej, to przestaną zalegać szuflady. Do kompletu filce na śruby przyjdą, bo też owiórowane być potrafią.
Tagi:
-
tomcat65

- Kontakt:
Do czego służy trzpień wiertarski, każdy chyba wie. Ale może też przeobrazić się w uchwyt do tulejek ER11.

Uploaded with ImageShack.us

Bicie na wewn. stożku po szlifowaniu uzyskałem poniżej 1/100, a frez mierzony wg. normy, czyli 18mm od czoła bije 2-3 setki. Sama tulejka jest w 1 klasie dokł. i powinna bić max 1/100. I nie wiem, czy cieszyć się z uzyskanego wyniku, czy jeszcze poprawiać.

Bicie na wewn. stożku po szlifowaniu uzyskałem poniżej 1/100, a frez mierzony wg. normy, czyli 18mm od czoła bije 2-3 setki. Sama tulejka jest w 1 klasie dokł. i powinna bić max 1/100. I nie wiem, czy cieszyć się z uzyskanego wyniku, czy jeszcze poprawiać.
-
tomcat65

- Kontakt:
No to się cieszę
i niezadługo pewnie użyję.
. Nakrętka i tulejki dostępne w kraju, zostało tylko trzpień przerobić. Skoro oni mogą, to ja też. Większy problem był z wystruganiem tak małego noża
. Niecałe 20 zł za trzpień i 30 kilka za nakrętkę i też 50, ale złotych.
Najciekawsze było gwintowanie: pół cnc - gitarowe.
No mam tylko jedną na stanie. Na pomysł wpadłem przy robieniu kół zębatych, bo duża oprawka ER32 jest za długa niekiedy. Ale później zaglądałem po coś na e-bay'a i tam takie coś jest. Aż po 50 ojro. Z wrodzonej skromności i poczucia patriotyzmu, postanowiłem zasilić polski przemysł i dziurawy budżet. Nie będę pchał kasy zgniłemu zachodniemu kapitaliścieZbych07 pisze:Na jakiej maszynce to było robione ?
Najciekawsze było gwintowanie: pół cnc - gitarowe.
-
Zbych07
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 23
Czyli mamy ładny Owoc patriotyzmu i finansowej ekonomi. 
Owoc którego matką jest ...OUS
a Ojcem ... Kolega z forum
OUS na pewno ma słabe strony , ale jak widać ma też mocne.
Udało się Koledze przekroczyć fajny etap - skończyło się mozolne dłubanie
a zaczęło dopieszczanie maszynki przy jej wydatnej pomocy.
Ciekawy wątek.

Owoc którego matką jest ...OUS
OUS na pewno ma słabe strony , ale jak widać ma też mocne.
Udało się Koledze przekroczyć fajny etap - skończyło się mozolne dłubanie
a zaczęło dopieszczanie maszynki przy jej wydatnej pomocy.
Ciekawy wątek.
-
tomcat65

- Kontakt:
Żeby nie było, że nic nie robię i nie słucham słusznych uwag
.Filcowe zgarniacze już zabezpieczone blaszkami. Po kilku przejazdach, suporty zaczynają się błyszczeć.

Tu tylny zgarniacz z jęzorem, który przy okazji chroni śrubę poprzeczną . Ideał to nie jest, ale się sprawdza, na razie.

Na umocowanie filcu na śrubach na razie pomysłu nie mam.

Tu tylny zgarniacz z jęzorem, który przy okazji chroni śrubę poprzeczną . Ideał to nie jest, ale się sprawdza, na razie.

Na umocowanie filcu na śrubach na razie pomysłu nie mam.
-
Andrzej 40
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
-
tomcat65

- Kontakt:
Rozumiem o jakie rozwiązanie Ci chodzi. Wówczas osłaniałoby całość. Ale filc to tak średnio da się zagiąć i utrzymać w zadanym kształcie. Ten jęzor mogłem zostawić szerszy. Ale w tej chwili on tylko śrubę osłania, a cały suport - górna i dolna część prowadnic - jest zgarniana, aż po ostre wcięcia jaskółek. Poza tym kilka kropel oleju w filc i oprócz czyszczenia mam też smarowanie.