OUS1 CNC (katowicki)

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Moderatorzy: pitsa, Piotrjub, pukury, kamar, easy2002, IMPULS3, 251mz, WZÓR, gmaro, MODERATORZY


Autor tematu
tomcat65
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65
Posty: 986
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

OUS1 CNC (katowicki)

#1

Post napisał: tomcat65 » 18 kwie 2012, 23:13

Nowy wątek, bo nowa wersja maszyny :). Nie wiem, czy pierwszy to OUS CNC w Polsce, ale pewnie pierwszy opisany :).
Wygląga to na razie tak.
https://lh3.googleusercontent.com/-Olni ... GE_503.jpg
Silniki 3Nm dają redę ciągnąć bezpośrednio, ale nie za szybko.
Problemem okazała się walnięta płyta główna, albo fabrycznie albo przeze mnie. Na nowej wszystko działa. Przy okazji sterownik wzbogacił się o moduł kontroli szpadla :), ale jeszcze niepodłączone.
Film kiepski, ale coś dojrzeć można.

http://www.youtube.com/watch?v=hCy94q12 ... 6eznkLOlw=

Zostało trochę do zrobienia jeszcze. Zwłaszcza przełożenie do silników, będzie 1:4. I inaczej umocowane.
Relację zdawać będę :).
Na wersję frezarki cnc też przyjdzie pora.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, 19:41 przez tomcat65, łącznie zmieniany 1 raz.



Tags:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 12:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#2

Post napisał: MlKl » 18 kwie 2012, 23:35

No i brawo :)

U mnie się całkiem dobrze spisuje przekładnia planetarna z wkrętarki - 1 do 8 na jednym stopniu.

Obrazek


Autor tematu
tomcat65
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65
Posty: 986
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

#3

Post napisał: tomcat65 » 19 kwie 2012, 20:51

U mnie będą koła pasowe, 15/60 zębów. Wtedy silniki nie będą tak wystawać. Kółeczka i paski doszły wczoraj, więc niedługo zamontuję. Gdybym w przyszłości zechciał wymienić śruby na tr12/3, wtedy kółko 15z zamienię na 20z, i mam przełożenie 1/3, w efekcie skok 1mm/ na obrót silnika i łatwe do przeliczania.
Dziś zainstalowałem moduł spindle, i wszystko podpiąłem pod falownik. Działa świetnie, tylko jeszcze z miernikiem dokładnie wyregulować.
Wraz z tym podpięte też zostało zasilanie pompki chłodziwa, włączać się będzie razem z wrzecionem.


Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 23
Posty: 1479
Rejestracja: 21 cze 2006, 22:26
Lokalizacja: Pruszków

#4

Post napisał: Zbych07 » 19 kwie 2012, 21:27

Przyjemnie patrzeć jak OUS1 wkracza w erę CNC. Palmy pierwszeństwa już nikt Koledze w tym obszarze nie odbierze.
Tokarka CNC to fajna sprawa, frezarka CNC też, ale tokarko- frezarka CNC to marzenie wielu modelarzy i majsterkowiczów.
Strach pomyśleć co stanie się z cenami OUS-ów na Alledrogo. Szczęśliwie mam dwie :razz:.
:grin:


Autor tematu
tomcat65
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65
Posty: 986
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

#5

Post napisał: tomcat65 » 22 kwie 2012, 00:27

http://www.youtube.com/watch?v=Aqx-g67a ... e=youtu.be
Po zmianie kompa na 3x szybszy, wgraniu Mach'a na Win2k, wszystko chodzi bez zacięć. Zniknął poprzedni efekt dławienia się krokowców przy zmianie kierunku. Po wyczyszczeniu systemu z fajerwerków i wodotrysków, których i tak tu mniej niż w XP, częstotliwość pracy Mach'a można było ustalić na 75kHz.
Teraz mogę się zabrać za docelowe mocowanie silników i przymierzać się do enkodera.

Awatar użytkownika

tomek_skocz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 197
Rejestracja: 07 lut 2012, 08:51
Lokalizacja: okolice Rzeszowa

#6

Post napisał: tomek_skocz » 22 kwie 2012, 07:21

Można wiedzieć ile mniej więcej wyniesie kolegę zCNCowienie OUS'a? Pytam gdyż sam myślę go kupić między innymi pod ten cel, a że to będzie pierwsza próba, to jeszcze zapytam.
Jakie konkretnie podzespoły zostały użyte?

Pozdrawiam:
Tomek


Autor tematu
tomcat65
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65
Posty: 986
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

#7

Post napisał: tomcat65 » 22 kwie 2012, 11:11

Cen nie podam, bo rok temu kupiłem składowe elementy i z kilku różnych miejsc.
Sterowniki to M542, silniki 3Nm (FL24STH1830), MB2, zasilacz 2x7A/35V i pozostałe rzeczy do wyboru, np. softstart. Plus drobnica jak wyłączniki, przewody, gniazda, a to już wedle potrzeb i uznania.

Edit.
http://www.youtube.com/watch?v=tiVMCvMB ... e=youtu.be

płyta plexi 5mm, s500, f150, bez korbkowania :).

[ Dodano: 2012-04-25, 01:50 ]
http://www.youtube.com/watch?v=I0J6h4Tt ... e=youtu.be
Tak to ma wyglądać. Niestety to co jest teraz, nie spełnia zadania. Płyta plexi (2x5mm + epoxy) wygina się. No i mocowanie na śrubkach (M5) od "łożyskowania" śruby, nie jest zbyt pewne. Trzeba będzie jakiś kątownik dla sztywności użyć i naruszyć integralność struktury suportu pod trzy śruby M6.
Kolejne rozczarowanie - koło pasowe 15z po wywierceniu otworu na oś, rozpadło się na dwie części. I zonk.Nici z mocowania na wale silnika. Nie sądziłem, że ono z dwóch kawałków jest :).

https://lh4.googleusercontent.com/-hEWM ... GE_515.jpg

Na szczęście otwór wyszedł o 0,05mm mniejszy niż oś, na gorąco wcisnęło się ładnie. Tylko czy wytrzyma bez poślizgu. Jak nie, użyję większego - 30z - koła. Tylko założenia konstrukcyjne szlag trafi :).

[ Dodano: 2012-05-01, 22:53 ]
Tak to wygląda teraz:
https://lh6.googleusercontent.com/-Whe6 ... GE_517.jpg
Z braku czasu zostały plastiki, kilka poprawek i działa. Ale przynajmniej znam już pułapki i wymiary oraz kształt przyszłych mocowań metalowych.
Problemem są tylko kółeczka 15z, chyba będę musiał sam sobie takowe wyrzeźbić. Tylko żadnego skilla w tym nie mam, i jakiego freza trzeba by użyć, żeby na podzielnicy móc to zrobić.


Autor tematu
tomcat65
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65
Posty: 986
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

#8

Post napisał: tomcat65 » 07 maja 2012, 23:13

W końcu znalazłem trochę czasu i zacząłem dłubać metalowe mocowania silników. A że rączkami to się nie daje za bardzo, przezbroiłem na frezarkę półcnc, gdzie posów Z-tki jest jeszcze ręczny :). Ale frezowanie kółek i rowków pod silnik szło bez problemu.

https://lh5.googleusercontent.com/-lLo6 ... GE_533.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=HgIdTdwa ... e=youtu.be

Zdecydowałem się jednak na większe - 30z - koła pasowe na silnik. Sam na razie nie podejmuję się zrobienia takowych wg moich potrzeb. Kiedyś może się za to zabiorę.


Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 23
Posty: 1479
Rejestracja: 21 cze 2006, 22:26
Lokalizacja: Pruszków

#9

Post napisał: Zbych07 » 08 maja 2012, 08:23

Dawno tu nie zaglądałem a tu :shock: TYLE NOWOŚCI :grin: przyjemnie popatrzeć :mrgreen: .
Zdecydowałeś się na przełożenie i paski zamiast sprzęgieł, czy z przełożeniem maszynka pracuje lepiej niż na sprzęgłach ?
Zastosowałeś programowe kasowanie luzu ? , jak to się sprawdza ?.
Silniki 3Nm - OK czy wskazane większe ?.
Docelowo warto by zastosować małe śruby kulowe :grin: tyle że w suporcie poprzecznym jest bardzo mało miejsca :???:

Filmiki robią wrażenie - pierwsza w Polsce OUS-1-CNC made tomcat65 w akcji.
Życzę dalszych sukcesów.

:grin:

Ja ze swoją muszę poczekać do końca ... sesji :cry:
W moim interesie jest zaliczyć wszystko w pierwszym terminie, a wtedy ....
TYLKO..... OUS :grin: i .... Żonka :mrgreen:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4184
Rejestracja: 28 wrz 2007, 08:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

#10

Post napisał: BYDGOST » 08 maja 2012, 16:57

TYLKO..... OUS :grin: i .... Żonka :mrgreen:
Zmień kolejność .Lepiej na tym wyjdziesz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”