-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
nie wiem kak, co to VC jest i gdzie to w machu jest, ale nic z tym nie robiłem. na tej układance nie są klocki za ładne bo przy dwupunktowym zamocowaniu przy tak wiotkim materiale czasem uciekało, ale robiłem w twardszym pcv, inna układanke, to wszystko spasowało pięknie na offsecie -0.1mm. (zdjęcie dam jak mi się telefon naładuje). Teraz wycinam literki w sklejce 9mm. na raz i pięknie wychodzi, jak na sklejkę
(frez 2mm. 600mm/min 30000obr/min)

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 83
To może dlatego dobrze wychodzi bo nic nie zmieniałeś:-)
Chodzi o to, że krzywa składa się z krótkich prostych kresek. Jakbyś ustawił na Exact Stop, to by jeździła od kreski do kreski i strasznie się przy tym trzęsła.
W Constant Velocity próbuje utrzymać stałą prędkość. Żeby to zrobić musi zaokrąglić łączenia pomiędzy wszystkimi prostymi kreskami z których krzywa się składa, czyli nie wycina na wymiar.
Zaznaczyłem te pola na czerwono. Tam się ustawia na ile niedokładności można sobie pozwolić. Ta druga cyfra decyduje kiedy ma jeździć CV a kiedy Exact stop. Jakoś nie mogę tego rozgryźć, żeby pasowało do jak najwięej kształtów.
9mm na raz - nie źle. Żeby nie ryk wrzeciona też bym z chęcią podkręcił obroty.

Chodzi o to, że krzywa składa się z krótkich prostych kresek. Jakbyś ustawił na Exact Stop, to by jeździła od kreski do kreski i strasznie się przy tym trzęsła.
W Constant Velocity próbuje utrzymać stałą prędkość. Żeby to zrobić musi zaokrąglić łączenia pomiędzy wszystkimi prostymi kreskami z których krzywa się składa, czyli nie wycina na wymiar.
Zaznaczyłem te pola na czerwono. Tam się ustawia na ile niedokładności można sobie pozwolić. Ta druga cyfra decyduje kiedy ma jeździć CV a kiedy Exact stop. Jakoś nie mogę tego rozgryźć, żeby pasowało do jak najwięej kształtów.
9mm na raz - nie źle. Żeby nie ryk wrzeciona też bym z chęcią podkręcił obroty.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Patrzę na to i sobie myślę, że świat Macha 3 zatrzymał się w latach 70. Składanie krzywej z prostych, tylko fragmenty okręgu (tutaj idiotyczny G-code)... Normalnie powrót do czterobitowego kalkulatora. Toż nawet moja maszyna umie po sześciennych bezierach lecieć i robi to dokładnie - znaczy z dokładnością do 1 mikrokroku....
-
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 7
Kolega tak mówi, bo
a) nie ma doświadczenia w CADach ani w CAMach
b) jest informatykiem
...i w G-Code widzę pozostałości niedojrzałej myśli technicznej - z punktu widzenia technik komputerowych. Pierwsza wersja G-Code powstawała w latach '50, kiedy w ogóle sterowanie komputerowe czymkolwiek było wielkim "wow!" i możliwość produkowania powtarzalnych, parametrycznych linii i łuków była ogromnym sukcesem.
G-Code jednak nie został rozbudowany o elementarne struktury geometrycne takie, jak chociażby elipsa. Próżno szukać w nim krzywych parametrycznych wyższego rzędu czy płynnej kontroli prędkości - dlatego uważam, że jest przestarzały i tyle.
Dlatego też w mojej maszynie G-Code nie jest na razie obsługiwany i jeżeli kiedykolwiek będę go obsługiwał to tylko dlatego, że programy CAD/CAM go produkują.
a) nie ma doświadczenia w CADach ani w CAMach
b) jest informatykiem
...i w G-Code widzę pozostałości niedojrzałej myśli technicznej - z punktu widzenia technik komputerowych. Pierwsza wersja G-Code powstawała w latach '50, kiedy w ogóle sterowanie komputerowe czymkolwiek było wielkim "wow!" i możliwość produkowania powtarzalnych, parametrycznych linii i łuków była ogromnym sukcesem.
G-Code jednak nie został rozbudowany o elementarne struktury geometrycne takie, jak chociażby elipsa. Próżno szukać w nim krzywych parametrycznych wyższego rzędu czy płynnej kontroli prędkości - dlatego uważam, że jest przestarzały i tyle.
Dlatego też w mojej maszynie G-Code nie jest na razie obsługiwany i jeżeli kiedykolwiek będę go obsługiwał to tylko dlatego, że programy CAD/CAM go produkują.