Tokarka CNC ze złomu już toczy :)

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 154
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 11 cze 2012, 21:26

Ja na razie bardziej szukam kawałka mela na płytę posuwu poprzecznego. Najlepiej z t-rowkami. Szerokość ok 15 cm, długość 60 cm, grubość 30 mm lub więcej.

Obrazek

A na fotce wiercenie otworów pod mocowania wózków tego posuwu - osiem sztuk tam pójdzie, 32 razy na wylot przez 40 mm żeliwa wiertłem fi 3,5 mm.

Obrazek

Poprzeczka usunięta, trasuję otwory pod kolejne cztery wózki. Muszę jeszcze wywiercić 4 otwory mocujące wózki posuwu wzdłużnego. Nie chce mi się zwalać posuwu poprzecznego z działającej tokarynki, a bez tego nie zrobię tych otworów na niej - przeszkadza ściana, nie podejdę materiałem. Ale cztery sztuki zrobię i z ręki bez problemu.

Przy okazji porównanie masywności obu konstrukcji - nowy suport jest przykręcony do poprzedniego do wycinania tej niepotrzebnej poprzeczki. Stary opierał się na płaskowniku 20x50x400 mm przykręconym do dwóch 8 cm długości tulei ślizgowych, poruszających się po wałkach fi 30 mm. Z tego najbardziej wiotkie były wałki. Ten nowy element z obciążnika ciągnika rolniczego będzie pełnił tę samą funkcję, co tamten płaskownik. Wymiar żeliwnej belki to 110x40x450mm, szerokość w podstawach posuwu wzdłużnego 200 mm

Całość oparta na czterech wózkach dwurzędowych 20 Rexrotha jest bardzo stabilna. Od początku planowałem taki kształt tego elementu, i jak mi ten obciążnik rzucił się w oczy na złomowisku, od razu wiedziałem, że to jest to.

Nawiązując do wypowiedzi tuxcnc - ten element jest aż nadto profesjonalny do moich celów. Mnie potrzeba tokarki o parametrach mechanicznych Nutola, ale z większym przelotem i rozstawem. Nie będę na tym obrabiał wielkich detali, a jak będę potrzebował większej sztywności, to dookoła płyty podstawy dokręcę w dół ścianki z dwucentymetrowej blachy tak ze dwadzieścia cm szerokie i dodam takie samo dno. Pustą przestrzeń wypełnię piaskiem - i bedę miał sztywną ważącą ponad tonę obrabiarkę, którą będzie można rozebrać i wynieść po kawałku.

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 cze 2012, 21:57

Tak patrze na kolegi poczynania złomiarsko/konstruktorskie i podziwiam za odwagę. Wielu ma COŚ do powiedzenia, a mało komu przychodzi pokazać cokolwiek, nawet taki "złomek". Fajnie to wygląda. Taki recykling pełną gębą:P
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 13 cze 2012, 22:35

Obrazek

Pomalutku z poczwarki wykluwa się motyl. No, raczej bura ćma ;) Szyny przykręcone, suport jeździ swobodnie, faktycznie jednym palcem można go bez problemu przesuwać. Fajnie wygląda w tej chwili - nowa tokarka wyrasta dookoła starej - a stara wciąż toczy.

Jak na razie wydatki były niewielkie - najwięcej kosztował wrzeciennik. Szyny, wózki, mel na suport kosztowały w sumie około stu złotych.

Do tych pięciu tysięcy tuxcnc jak widać daleko :)

Ale wszystko, co dobre, kiedyś się kończy - co nieco wydać jednak przyjdzie. Muszę kupić dwa metry śruby kulowej i dwie nakrętki. Parę kółek pod paski zębate. Frez do robienia t-rowków. Wyspawać podstawę pod wrzeciennik, słowem - pracowite wakacje przede mną.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: kamar » 13 cze 2012, 23:11

MlKl pisze: Pustą przestrzeń wypełnię piaskiem - i bedę miał sztywną ważącą ponad tonę obrabiarkę, którą będzie można rozebrać i wynieść po kawałku.
Dołożysz jeszcze pare kilo i przeleci do piwnicy :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 13 cze 2012, 23:33

To taka futurystyka bardziej - to co widać, waży ok 300 kilo w sumie, i raczej będzie oscylować wokół tej wagi.

Co prawda robię to tak, żeby móc w razie czego zapiąć między uchwyt a konik metrowy wałek fi 150, ale nie przewiduję takiej obróbki w dającej się przewidzieć przyszłości.

95% moich robót to drobnica uchwytowa, o średnicach do 35 mm. Potrzebuję takiego przelotu wrzeciona, a nie pozostałych parametrów fabrycznej tokarki z takim uchwytem.

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 13 cze 2012, 23:47

A wytrzymałość stropu to 200kg/m kw, o ile pamiętam :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 14 cze 2012, 00:09

To nie oznacza, że każde 200 kg w jednym miejscu wpadnie do sąsiada piętro niżej - gdyby tak było, nie mógłbym podejść do żony bliżej niż na metr :P

Tokarka stoi przy ścianie nośnej - nie ma żadnej szansy na zarwanie, nawet jakby ważyła tonę. Co innego, jakby ta tona stanęła na środku dużego pokoju.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoczek » 14 cze 2012, 00:16

MlKl pisze:To nie oznacza, że każde 200 kg w jednym miejscu wpadnie do sąsiada piętro niżej - gdyby tak było, nie mógłbym podejść do żony bliżej niż na metr :P
Chyba dobrze że tego forum nie przeglądają żony ;) :D

"- Ja Ci dam 200 kilo!!! Jutro stołujesz się na mieście i śpisz na kozetce!!!"
"- Kruszynko Ty moja, to nie tak jak myślisz, ja miałem co innego na myśli..."

:D
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 14 cze 2012, 00:21

Wystarczy, że nad morze jeżdzić nie możemy, bo zaraz jakiś Greenpeace nas chce do wody spychać... :P

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 cze 2012, 05:48

MlKl pisze: Pomalutku z poczwarki wykluwa się motyl. .
No , zaczyna to być do czegoś podobne, Bylebyś nie stwierdził, że trapezy Ci wystarczą, to coś z tego będzie :)

[ Dodano: 2012-06-14, 05:50 ]
MlKl pisze:Wystarczy, że nad morze jeżdzić nie możemy, bo zaraz jakiś Greenpeace nas chce do wody spychać... :P
Nie znam Twojej żony, ale Ty to "foczki" nie przypominasz :)
Chociaż :)
http://www.cda.pl/video/1078459/Piekne- ... dla-Ciebie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”