Mini wrzeciono BLDC

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 30 maja 2012, 19:29

chodzi o wahanie napięcia przy obciążeniu żeby przypadkiem cut-off nie załapał

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Tagi:

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 48
Kontakt:

Post napisał: smouki » 30 maja 2012, 19:37

aha. Ok! Dzięki.
Płytka górna już wyfrezowana, wieczorkiem zdjęcia bo mi tel. padł,

[ Dodano: 2012-05-30, 22:41 ]
tak to wygląda, jutro na maszynę i testy:
tak miało wyglądać:
Obrazek
a tak wygląda:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: noel20 » 31 maja 2012, 13:24

Panowie a mam pytanie, bo czytam od początku i nie znalazłem tego...
Wiem jak działa silnik bldc. Przełączanie uzwojeń, w odpowiedniej sekwencji, czasie itd. Ale te sterowniki z których korzystacie zapewniają stałe obroty? Czy przy zmiennym obciążeniu wzrasta i maleje odpowiednio prąd, a obroty są zachowane czy spadają?
Poważnie rozważam budowę takiego wynalazku. Mój "dremelek" w sumie radzi sobie dobrze, ale powyżej 20krpm przy pracy ciągłej łożyska są zbyt gorące, a ma już trochę przebiegu i efekt całkowicie nie chce ustąpić.
Zacząłem już robić tak dla eksperymentu wrzeciono ze starej szlifierki kątowej, ale jeszcze najważniejszego nie kupiłem czyli uchwytu. Poza tym odchodzę od tego pomysłu, bo zaczynam testy na pcb i wizja słuchania tego wycia przez kilka godzin mi nie odpowiada. Poza tym przy frezie grawerskim zapotrzebowanie na moc jest bardzo małe, a to 500W będzie ciągnąć.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 31 maja 2012, 13:40

regle z opcją governor (do helikopterów) często mają taka możliwość (ten przedstawiony akurat np ma)

co do hałasu kosztów i tp to mokry chinczyk wychodzi taniej i ciszej. te konstrukcje na BLDC są raczej dla ludzi potrzebujących miniaturyzacji wrzeciona przy zachowaniu sporej mocy i obrotów no i dla fanatyków oczywiście :mrgreen:

smouki, ladnie to wyszło, kompaktowo.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: grg12 » 31 maja 2012, 14:00

zacharius pisze:regle z opcją governor (do helikopterów) często mają taka możliwość (ten przedstawiony akurat np ma)
Testuję właśnie silnik BLDC - na razie "ze sztucznym obciążeniem" ( w postaci palca :) ). Regler jest programowalny i ma opcje "governor" - bez niej silnik jest bardzo "miękki", obciążony (przyhamowany palcem) silnik szybko zwalnia, pobór prądu z zsilacza praktycznie nie rośnie, przy włączonym governorze jest nieco lepiej - ale zdecydowanie nie jest to skuteczna stabilizacja obrotów. Zwykły silnik DC bez żadnej elektroniki "stabilizował" znacznie lepiej. Liczę jednak na to że po podpięciu do wrzeciona (dodaniu oporów) silnik zacznie zachowywać się stabilniej - na razie jest tylko luz lub "sztuczne obciążenie".
No i niestety silnik jest dość głośny - przynajmniej w porównaniu do silniczka DC któego używam teraz (z drugiej strony - silnik DC kręci w okolicy 8000 a BLDC 20000-30000)

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 31 maja 2012, 14:13

jest jeszcze pewna istotna sprawa silnik silnikowi nie równy tak samo jak regiel reglowi. niestety markowy sprzęt kosztuje.

"stabilizacja" silnika DC polega na drastycznym wzroście prądu ponieważ przy przyduszonym silniku uzwojenia sa wolniej przełączane przez komutator, prąd w ten czas podskakuje (przez krótkotrwałe "zwarcia" na cewkach wirnika co powoduję zwiększenie siły elektrodynamicznej i odpowiednio mocniejsze "odpychanie sie" wirnika. żadna to stabilizacja, tylko większe straty na nagrzewanie druta wirnika, komutatora i szczotek. przy ciągłym nadmiernym przeciążeniu silnik DC szybko puści dymka.
poprawna regulacja obrotów silnika DC powinna sie obyć za pomocą PWM ale przy braku sprzężenia zwrotnego (np enkodera czy tachometra) to ciężko mówić o dokładnej regulacji przy zmiennym obciążeniu.

w BLDC jest "mierzone" napięcie indukowane w cewkach i na tej zasadzie szacowane jest podbicie napięcia/prądu celem powrotu na zadane obroty, działa to jak działa.

chyba że silnik ma czujniki Halla i odpowiedni regiel (samochodowa opcja) to można uzyskać lepsze efekty stabilizacji.

jakoś tak. nie wydaje mi się żebym namieszał ale jakby co to mnie poprawcie

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 31 maja 2012, 14:55

Zgadza się. Tak to wszystko działa. Liczyłem jednak, że algorytm regulujący prąd jest lepszy.
Bldc w hdd trzyma obroty idealnie. Tam się w prawdzie obciążenie nie zmienia, ale układ zna dokładne położenie wirnika i trzyma obroty idealnie. Kiedyś się bawiłem takim silniczkiem i nawet po przyłożeniu palca obroty były nie zachwiane, aż do przeciążenia, co powodowało całkowite zatrzymanie.
Silnik z regulatorem powiedzmy ok 200zł, + łożyska, ,jakiś uchwyt itd razem załóżmy 400zł.
Chińczyka za takie pieniądze się nie kupi.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 31 maja 2012, 14:59

400zl bardzo śmiałe założenie pod warunkiem że się posiada swój park maszynowy albo kolesia który za "dziękuję" zrobi to i owo ja bym tak obstawiał ze 600zl nominalnie. za te pieniądze w Polsce nie kupi w chinach owszem

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 31 maja 2012, 15:05

Znając życie coś tam na pewno dojdzie, więc się może i więcej uzbierać.
Sprawdziłem właśnie ebay i rzeczywiście za 600 już można wyrwać. Wychodzi więc na to, że dalej będę kombinował ze szlifierki to zrobić. Najwyżej się czegoś nauczę i będę miał super mocnego dremla :P

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: grg12 » 31 maja 2012, 15:32

zacharius pisze:jest jeszcze pewna istotna sprawa silnik silnikowi nie równy tak samo jak regiel reglowi. niestety markowy sprzęt kosztuje.
W moim przypadku silnik to LiPolice LPH-3026/14T-1900KV a regler LiPolice ESC 60A-S-BEC - czy to zestaw "markowy" nie jestem w stanie powiedzieć - to mój pierwszy kontakt z silnikami BLDC
zacharius pisze: "stabilizacja" silnika DC polega na drastycznym wzroście prądu ponieważ przy przyduszonym silniku uzwojenia sa wolniej przełączane przez komutator, prąd w ten czas podskakuje (przez krótkotrwałe "zwarcia" na cewkach wirnika co powoduję zwiększenie siły elektrodynamicznej i odpowiednio mocniejsze "odpychanie sie" wirnika. żadna to stabilizacja, tylko większe straty na nagrzewanie druta wirnika, komutatora i szczotek. przy ciągłym nadmiernym przeciążeniu silnik DC szybko puści dymka.
A nie chodzi o to że przy spadku obrotów maleje siła elektromotoryczna generowana na uzwojeniach więc prąd rośnie (a co za tym idzie rośnie też moment i spadek obrotów zostaje zachamowany)? Liczyłem że podobne zjawisko zajdzie też w BLDC - byłem więc "trochę" zszokowany kiedy się okazało że bez trudu zdusiłem silnik palcem a pobór prądu z zsilacza prawie się nie zmienił (test bez governera)
zacharius pisze: w BLDC jest "mierzone" napięcie indukowane w cewkach i na tej zasadzie szacowane jest podbicie napięcia/prądu celem powrotu na zadane obroty, działa to jak działa.

chyba że silnik ma czujniki Halla i odpowiedni regiel (samochodowa opcja) to można uzyskać lepsze efekty stabilizacji.

jakoś tak. nie wydaje mi się żebym namieszał ale jakby co to mnie poprawcie
Regler BLDC dokładnie wie w jakiej pozycji jest wirnik (musi wiedzieć żeby silnik nie wypadł z synchronizacji) więc teoretycznie mógłby bardzo precyzyjnie stabilizować obroty - problem w tym że algorytm zdolny szybko, precyzyjnie i, co ważne, stabilnie (bez przeregulowań i oscylacji) stabilizować obroty silnika ze zmiennym obciążeniem (reglery nie są dedykowane do konkretnego silnika, silnik może być na luzie, napędzać śmigło, koła czy wrzeciono frezarki - różne opory, różne momenty bezwładności) jest dość skomplikowane - dlatego, pomimo mało zachęcających wyników testów "na sucho", liczę że gotowe wrzeciono będzie działało, może po prostu silnik potrzebuje trochę oporu. Jeśli nie - cóż, spróbuję zbudować własny regulator PID

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”