PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 10 maja 2012, 22:27

Leoo pisze: Filmiki z maszynami tnącymi, z wielkim namaszczeniem, powietrze są niezłe ale wolał bym zobaczyć też konkretny efekt pracy. Jakieś zbliżenia na krawędzie wykonanego detalu itd.
Proszę bardzo:
Obrazek

Tagi:

bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 104

Post napisał: bh91 » 11 maja 2012, 11:53

O ładnie ;) co to za materiał? :>
Jest robota - jest pinonc :wink:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 11 maja 2012, 12:05

Dibond z Alu z wierzchu?

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Leoo » 11 maja 2012, 15:55

gaspar pisze:Proszę bardzo:
Zawsze podobały mi się takie artystyczne zdjęcia, robione drogim aparatem z wysokiej jakości optyką na pełnym otwarciu przesłony. Głębia ostrości ma grubość ścianki bańki mydlanej. Niby wszystko widać a tak naprawdę widzę jedynie górny lewy róg literki "N" a i też nieostro (wydaje mi się, że są tam ząbki).
Proszę ustawić przesłonę 8 albo więcej, umieścić aparat na statywie, najlepiej z zewnętrzną lampą i zrobić serię fotek w różnych perspektywach, używając wyzwalacza czasowego.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 11 maja 2012, 21:10

Proszę ustawić przesłonę 8 albo więcej, umieścić aparat na statywie, najlepiej z zewnętrzną lampą i zrobić serię fotek w różnych perspektywach, używając wyzwalacza czasowego.
Nie no bez jaj. Toć to zdjęcie zrobione Szajsungiem L830 :lol:
Takim jak ten.
Obrazek
Jak powiesz mi jak ustawić tu przesłonę "8 albo więcej" to poproszę cosimo by kliknął Ci pomógł :twisted:
Miło, że doceniasz artyzm tego zdjęcia. Nie wiem jak Ciebie mam przekonać, ale graweruję już od 6 lat i nie ma tu żadnych ząbków. Materiał to aluminium anodowane, a grawerunek jest zalany lakierem...
Nie obraź się, ale nie traciłbym tyle czasu na piepszenie się z aparatem aby Tobie udowodnić, że moja maszyna i pikocnc potrafią troszkę więcej niż dziergać powietrze.
Zdjęcia są takie jak zrobiłem zaraz po zalaniu lakierem.

Obrazek
Obrazek

Laminat grawerski Rawmark

Obrazek
Obrazek
Obrazek
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Leoo » 11 maja 2012, 23:05

gaspar pisze:Nie obraź się, ale nie traciłbym tyle czasu na piepszenie się z aparatem aby Tobie udowodnić, że moja maszyna i pikocnc potrafią troszkę więcej niż dziergać powietrze.
Nie obrażam się. Na podstawie jednego nieostrego zdjęcia oraz filmików na Youtube nie jestem w stanie dostrzec szczegółów, które widzi Kolega trzymając w ręku wykonany detal. Można sobie nawet przez lupę popatrzeć, czego oczywiście nie widać na nowej sesji zdjęciowej. Kompletnie nie interesują mnie treści reklam, tylko detale. Maszyna z programem pracuje z rozdzielczością setnych części milimetra i o te "drobiazgi" chodzi.
Każdy aparat fotograficzny posiada regulowaną przesłonę, nawet jeśli brak opcji czy pokręteł.
Bardzo łatwo zmusić dowolny aparat do ustawienia maksymalnej przesłony i minimalnej czułości nawet w trybie auto. Wystarczy mocno oświetlić przedmiot. Najtaniej i najłatwiej zrobić fotkę w pełnym słońcu.
Dziś już słońca nie złapię ale jutro zamieszczę fotki zrobione w ten sposób.
Aparat Fuji E550 światło dzienne (aktualnie pada u mnie), doświetlenie lampą, przesłona 8.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pitsa » 12 maja 2012, 19:48

Ładne zdjęcia. :-)
Jeśli potrzebne są drobne szczegóły do pokazania, to takimi marnymi cyfrówkami można robić zdjęcia poprzez lupę.
Tutaj przykładowe zdjęcie z użyciem lupy 15x przyłożonej bezpośrednio do obiektywu:
Obrazek
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 18 maja 2012, 18:57

Zmienię trochę temat. Zamieściłem dziś małą aktualizację:

W cam-ie dodano wejście po rampie spiralnej. W ustawieniach cam-a należy wybrać rodzaj rampy „spiralnie”
Dodano konwersje do G2 G3 ścieżki z offsetów i wybierania. Niekiedy bardzo mocno zmniejsza to rozmiar g-kodu. Opcję tą można włączyć w ustawieniach cam-a. (konwersja do G2 G3)
Przebudowano zakładkę „Operacje/Kopiuj”. Teraz umożliwia wygodne mnożenie (zwielokrotnianie) elementów lub całego programu. W pole „Odległość” wpisujemy odległość między poszczególnymi elementami. W pozostałe liczbę elementów w pionie i poziomie. Tworzona jest nowa grupa (lub grupy) z multiplikowaną zawartością a oryginał jest wyłączany.

W zakładce „Operacje/Przesuń” dodano możliwość podania offsetu lub wartości absolutnej.

Konwersja na łuki. Przed: g-kod 4711 linii
Obrazek

i po g-cod 534 linie. (To ciemno-zielone to łuki G2/G3)
Obrazek

Zwielokrotnianie programu np. cztery płytki naraz.
Obrazek

I kółko po spiralnej rampie w dwóch przejściach.
Obrazek

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40

Post napisał: oprawcafotografii » 19 maja 2012, 09:17

cosimo pisze:...I kółko po spiralnej rampie w dwóch przejściach.
No prosze, wystarczy troche ponudzic ;-)

Meczy mnie ostatnio brak autmatycznej wymiany narzedzi...
Widze, ze w CAMie jest przy kazdym kolorze wybor narzedzia z menu -
dobrze sie domyslam, ze to wlasnie zalatwia obsluge automatycznej wymiany?

Oczywiscie zakladajac ze mam odpowiednie wrzeciono ;-)

q

bh91
Posty w temacie: 104

Post napisał: bh91 » 20 maja 2012, 09:49

Zdaje się, że taka opcja jest, ale maszynka się zatrzymuje i prosi o zmianę narzędzia.W manualu opisane jest makro do automatycznej wymiany z odpowiednim wrzecionem stojakiem z oprawkami

Hej a da się zmienić kierunek obróbki? Albo rampy prostej? Zawsze mi wychodzi odwrotnie rampa a odwrotnie linia frezowania. Spiralna rampa to jest strzał w 10! Ale niestety czasem nie da rady jej wykorzystać (np plexi pod koniec spirali się ułamie od minimalnych wibracji i zostanie nieładny kołnież. Chyba że pojechać spiralą 2mm a ostatni 1mm po rampie prostej i wyfrezować po całości)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”