Mam to aktualnie i dziś wydumałem wsadzić prowadnice x i y w niedomknięty profil od bram przesuwnychjacek-1210 pisze:na gwałt trzeba by robić jakąś plazmę i że to już na pewno, na 100% byłoby urządzenie poskładane z kawałków złomu
Garażowe CNC plazma + wrzecionko A.D.2011 - 2013
-
jacek-1210
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 142
Popatrz sobie na tę "plazmę": wygląda jak z epoki kamienia łupanego a śmiga aż miło. Nie strach tam młotkiem w coś walnąć, a wystarczy solidniejszy stół zrobić i wejdą grubsze blachy
Żebym nie musiał chodzić w niedzielę do maszyny, niedawno z pomocą instrukcji MIKIego zainstalowałem sobie na laptopie dualcorowym Virtualboxa. I muszę przyznać, że o ile moje doświadczenia z wirtualizacją sprzed kilku lat nie były najlepsze to w tej chwili chodzi to naprawdę ładnie i co dla mnie najważniejsze, mogę -jeśli mam taką potrzebę- mieć dostęp do fizycznej partycji na dysku. W każdym razie zainstalowałem testowo Linuxcnc i w symulatorze Zetka bez problemu jeździ z klawiatury w plusach i minusach - czyli coś pokopałem w konfigu na maszynie - ot, pierwsza korzyść z symulacji
Żebym nie musiał chodzić w niedzielę do maszyny, niedawno z pomocą instrukcji MIKIego zainstalowałem sobie na laptopie dualcorowym Virtualboxa. I muszę przyznać, że o ile moje doświadczenia z wirtualizacją sprzed kilku lat nie były najlepsze to w tej chwili chodzi to naprawdę ładnie i co dla mnie najważniejsze, mogę -jeśli mam taką potrzebę- mieć dostęp do fizycznej partycji na dysku. W każdym razie zainstalowałem testowo Linuxcnc i w symulatorze Zetka bez problemu jeździ z klawiatury w plusach i minusach - czyli coś pokopałem w konfigu na maszynie - ot, pierwsza korzyść z symulacji
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 
-
jacek-1210

Minął tydzień a u mnie wiele się nie zmieniło. Trochę kosmetyki tu:

i tam:

Dziś wziąłem się za akwarium dla mojego wrzecionka. Wrzeciono z nierdzewki to i takie samo akwarium wypadałoby zrobić
. Blacha "oszczędnościowa" czyli 1mm, ale ciśnienia w tym nie będzie to wytrzyma spokojnie, tyle że wystarczy chwila nieuwagi i gnie się przy spawaniu jak dżdżownica na gorącym piasku
. Tutaj moje "fachowe" ustawienie do hefnięcia rurkowej końcówki
:

a tu już trochę pospawane i trochę poszczepiane:

gdzie się blachy jakoś złożyły (były cięte na gilotynie a nie laserze) to jeszcze jako tako to spawanie wyszło:

ale były też i gorsze spawy - najmniejszy drut mam 1.6, blachy 1mm to dla amatora niełatwe proporcje
A tu już mały wgląd do środeczka:

Jutro trzebaby działać dalej, przyszły krańcówki, mam co robić na najbliższe dni - a i wyjechać na majówkę też by się przydało
[ Dodano: 2012-05-01, 21:33 ]
Próba szczelności zakończona pozytywnie:

czas pomyśleć o przykrywce. Zastanawiam się czy robić zwykłą pokrywę czy też coś bardziej szczelnego żeby zabezpieczyć się przed nadmiernym parowaniem cieczy chłodzącej ? Gdyby to był zwykły zbiornik to zaspawałbym i zostawił mały wlew, ale od góry musi być wkładana pompka więc mam problem

i tam:

Dziś wziąłem się za akwarium dla mojego wrzecionka. Wrzeciono z nierdzewki to i takie samo akwarium wypadałoby zrobić

a tu już trochę pospawane i trochę poszczepiane:

gdzie się blachy jakoś złożyły (były cięte na gilotynie a nie laserze) to jeszcze jako tako to spawanie wyszło:

ale były też i gorsze spawy - najmniejszy drut mam 1.6, blachy 1mm to dla amatora niełatwe proporcje
A tu już mały wgląd do środeczka:

Jutro trzebaby działać dalej, przyszły krańcówki, mam co robić na najbliższe dni - a i wyjechać na majówkę też by się przydało
[ Dodano: 2012-05-01, 21:33 ]
Próba szczelności zakończona pozytywnie:

czas pomyśleć o przykrywce. Zastanawiam się czy robić zwykłą pokrywę czy też coś bardziej szczelnego żeby zabezpieczyć się przed nadmiernym parowaniem cieczy chłodzącej ? Gdyby to był zwykły zbiornik to zaspawałbym i zostawił mały wlew, ale od góry musi być wkładana pompka więc mam problem
-
jacek-1210

Ok 60/20 A. Blachy były cięte na sklepowej gilotynie i nie dało się ich porządnie złożyć. Tam gdzie było najlepiej, szło bez drutu, ale gdzieniegdzie były szpary po 1 mm
. Zastanawiam się czy nie wziąć tego do chłodnicy TIG, a tu zrobić nową z aluminium - skrzynka sterownicza jest z al 4 mm, była cieta na tej samej gilotynie i wyszła dużo lepiej bo blacha grubsza
Co do rurek: wylot, powrót i wskaźnik poziomu płynu
Co do rurek: wylot, powrót i wskaźnik poziomu płynu
-
jacek-1210

Trochę postępów - falownik przykręcony do maszyny, przymocowałem go poprzez grube gumowe podkładki - powinno to trochę wytłumić ewentualne drgania z maszyny na falownik:

Stwierdziłem że zbiornik z nierdzewki pójdzie jednak do chłodnicy TIG, gdzie będzie zabudowany, a do maszyny zacząłem robić nowy, z blachy Al. Tu trochę pospawane, pierwsze przymiarki mocowania pompki:

Tu już zbiornik pospawany:

Jak to w TIGu, najładniejsze spawy gdy materiału dodatkowego brak:

A tutaj kolejny sposób mocowania detalu do spawania
:

Tutaj zbiornik już zamocowany i zalany. Póki co zalałem zwykła wodą, sprawdzę szczelność układu, docelowo chcę uszczelnić pokrywę i zalać Dynagelem. Pompka 35W a śmiga tak, że bez problemu przepompowała wodę do góry, przez wrzeciono i odpowietrzyła układ:

A tu małe centrum sterownicze
:

Tu przymiarka czy pokrywa akwarium mniej wiecej pasuje:

Póki co, na tym przerwa

Stwierdziłem że zbiornik z nierdzewki pójdzie jednak do chłodnicy TIG, gdzie będzie zabudowany, a do maszyny zacząłem robić nowy, z blachy Al. Tu trochę pospawane, pierwsze przymiarki mocowania pompki:

Tu już zbiornik pospawany:

Jak to w TIGu, najładniejsze spawy gdy materiału dodatkowego brak:

A tutaj kolejny sposób mocowania detalu do spawania

Tutaj zbiornik już zamocowany i zalany. Póki co zalałem zwykła wodą, sprawdzę szczelność układu, docelowo chcę uszczelnić pokrywę i zalać Dynagelem. Pompka 35W a śmiga tak, że bez problemu przepompowała wodę do góry, przez wrzeciono i odpowietrzyła układ:

A tu małe centrum sterownicze

Tu przymiarka czy pokrywa akwarium mniej wiecej pasuje:

Póki co, na tym przerwa
-
jacek-1210

Kolejne prace, montaż krańcówek, montaż przewodów na Z-ce:

chciałem zaoszczędzić na tokarzu, więc redukcje robiłem za pomocą spawarki, wyszło jak widać, ale działać bedzie
:

ech, przydałaby się jeszcze mała tokarka
kolejne prace

większe porządki w kabelkach:

A tutaj, choć mocno wstępne, bo sporo jeszcze do skończenia maszyny zostało, ale TO JUŻ NAPRAWDĘ, czyli tzw. pierwsze rżnięcie
. Chwała Kamarowi, bo bez jego procedurki nieprędko bym chyba coś na maszynie zdziałał. Jak widać mocowanie detalu godne moich wcześniejszych dokonań
http://youtu.be/Wx-bH5tfaPY
frezowane zwykłym dwupiórowym frezem 6mm do ręcznej frezarki górnowrzecionowej

chciałem zaoszczędzić na tokarzu, więc redukcje robiłem za pomocą spawarki, wyszło jak widać, ale działać bedzie

ech, przydałaby się jeszcze mała tokarka
kolejne prace

większe porządki w kabelkach:

A tutaj, choć mocno wstępne, bo sporo jeszcze do skończenia maszyny zostało, ale TO JUŻ NAPRAWDĘ, czyli tzw. pierwsze rżnięcie
http://youtu.be/Wx-bH5tfaPY
frezowane zwykłym dwupiórowym frezem 6mm do ręcznej frezarki górnowrzecionowej