OUS 1 - wersja katowicka

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 13 kwie 2012, 12:34

Z tego co wiem, Mach ma możliwość wciągnięcia wyłącznie indeksu, czyli jednego impulsu na obrót. W dodatku nie w każdej wersji Macha to w ogóle działa. Ale to wnioski z lektury tego forum, a nie z autopsji, zapytaj w dziale Macha, może ktoś będzie wiedział coś więcej.

To, co we wkrętarce klekoce, to się wyrzuca, zostaje samo dobro :)

Z moich obserwacji - jeżeli nie idzie się w wymianę śrub na kulowe, to suma oporów jaskółki, śruby i materiału jest spora, i potrzeba sporego silnika, albo sporego przełożenia, żeby ustrojstwo nie traciło kroków i działało z sensowną prędkością. Jaskółka nie może mieć luzów, bo nóż skacze, a jak się ją dociśnie na regulacji, to ma opory. A w małej tokarynce masa suportu jest zbyt mała, żeby sama kasowała ew luzy. U mnie na zetce ledwo się wyrabia silnik 6,9 Nm podpięty bezpośrednio. Fakt, że z nieco za małego sterownika i napięcia, powinien dostać 6 A i 80 V, dostaje w tej chwili 4,5 A i 50 V. Ale to akurat nie problem, bo ogranicza tylko przejazdy na pusto, a tych jest w toczeniu niewiele.

W OUS problem może być tylko z osią X - posuw z zetce można zrobić bez żadnego problemu z silnikiem po lewej, albo po prawej stronie - do wyboru do koloru.

Tagi:

GSM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: GSM » 13 kwie 2012, 14:54

Kolego tomcat65,
jeden imp/obr wystarczy, określa się prędkość obrotową wrzeciona a później jego pozycję sobie można interpolować. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, szczególnie jeśli np. występują zmienne opory podczas obróbki wtedy prędkość obrotowa wrzeciona nie jest stała w trakcie całego obrotu.

Pozdrawiam,
GSM

Awatar użytkownika

oswiecimskie
Posty w temacie: 86

Post napisał: oswiecimskie » 13 kwie 2012, 23:58

Na alledrogo jest konik w dobrym stanie, uchwyt do dlutowania, suport do naszego ous-ka zainteresowani - licytowac;)
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 125
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 14 kwie 2012, 01:34

Dzień walki z materią nieożywioną muszę uznać za stracony. O ile komp z programem chodzi ok, to jest problem z wysterowaniem zasilacza. Na razie podejrzewam kabel D-sub bo robiłem go sam :).
Czy on jest jakoś 'krosowany" ?, bo na początku miałem stale włączony przekaźnik1, mimo braku sygnału, po przelutowaniu kabelków odwrotnie, ten problem znika. Za to nie mogę włączyć przekaźnika(ów) żadnym sposobem. I silniki - jeden działa, drugi niechętnie. Kręcąc pierwszym, czasem włącza się drugi. Pierwszy dopóki chodzi w jedną stronę, jest ok, ale zmieniając kierunek, najpierw rusza, zatrzymuje się i z drgawkami startuje. Sterowniki to M542, silniki 3Nm (FL24STH1830). Niezależnie od podawanego prądu, ilości kroków i regulacji szybkości i przyspieszenia w programie, efekt jest ten sam. Silniki są wpięte równolegle(parallel). Jutro je wepnę szeregowo. bardziej mnie jednak denerwuje brak sygnałów lub błędnie podawanych na płytę.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 14 kwie 2012, 01:46

Kabel LPT jest jeden do jednego - też lutowałem swój. Co do przekaźników - pod Linuxem to one mogą być w czasie startu programu powłączane, powyłączane, albo jeden włączony, drugi wyłączony - pełna dowolność konfiguracji.

Posprawdzaj sobie to na spokojnie, przedzwoń kabelki, spróbuj w kompie pozmieniać ustawienia portu LPT. Mnie też to na początku wydawało się czarną magią :)

W płycie Chaosa pierwszy przekaźnik jest pod pinem 1, drugi pod pinem 16 - trzeba to skonfigurować w programie

Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 125
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 14 kwie 2012, 23:46

Trochę niewyraźnie, ale coś tam widać.
Dziś już trochę lepiej poszło, ale nie do końca. Jeden silnik działa, ale też ma problem przy zmianie kierunku, co widać po koniec filmu. Startuje, zwalnia i rusza dalej. Przy ruchu w jedną stronę, ok.
Drugiego nie udało się odpalić, wygląda, jakby nie otrzymywał sygnału startu z płyty. Może ją zepsułem przez źle podłączonego D-sub'a. Sam program sygnał wysyła. Krańcówki 'home' działają, e-stop też, przekaźniki również. Tylko osie X,Y i A nie chcą.
Poczekam na mocniejszego kompa, ale płyta raczej do wymiany. Nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej, choć wolałbym lepiej.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 15 kwie 2012, 01:25

Spokojnie próbuj, zmieniaj ustawienia, aż dojdziesz do najlepszych. Podobne objawy obserwowałem, jak przesadziłem z wartością przyspieszenia.

Awatar użytkownika

oswiecimskie
Posty w temacie: 86

Post napisał: oswiecimskie » 16 kwie 2012, 23:20

http://allegro.pl/konik-do-tokarki-toka ... 35482.html hmmmm a to przypadkiem nie jest konik z OUS-a?
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 103

Post napisał: panzmiasta » 17 kwie 2012, 09:05

No kto jak kto ale ty nie powinieneś zadawać takiego pytania ; , facet jest niespełna rozumu 300zł za konia , chyba musiał by być czystej krwi arabem :twisted: - no ale jak ktoś sprzedaje stare żyletki z okresu peerelu i tablicę rejestracyjną to można mu wybaczyć wypaczanie rzeczywistości .
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Awatar użytkownika

tomek_skocz
Posty w temacie: 3

Post napisał: tomek_skocz » 20 kwie 2012, 11:37

Czołem Panowie!

Widzę, że polska maszynka w końcu doczekała się poważnego tematu.
Zastanawiam się, czy OUS-1 jest dla mnie. W sumie fajna obrabiarka, mała, do piwnicy się zmieści (przy mrozach z tego roku w garażu nie dało się siedzieć), tylko zastanawia mnie czy jest ona dla mnie, gdyż chciałbym na niej toczyć głównie mosiądz albo jakieś tworzywa, ale nie wykluczam, że czasem byłaby to stal nierdzewna i damasceńska (do fi 25mm) Dałaby ta maszynka radę? Można by do niej wrzucić w jakiś mało inwazyjny sposób śruby kulowe miast niedokładnych trapezówek?

Pozdrawiam:
Tomek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”