Garażowe CNC plazma + wrzecionko A.D.2011 - 2013
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Zwiększy kolega przyśpieszenie, bo za długo się rozpędza. Następnie bym sprawdził, przy jakiej prędkości maksymalnej zaczyna gubić kroki i zmniejszył ją o 5% dla bezpieczeństwa. U mnie dla przykładu to ok. 1400mm/min, gubi kroki, a założyłem że przy 1350 będzie jeździć i nie ma problemów. A mam silniki ok 1.4 Nm bez przełożenia na śrubie tr14x4.
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 142
To fakt, zauważyłem że te sprzęgiełka nie są najszczęśliwsze. Kupiłem bo wydawały mi się stosunkowo uniwersalne, nie wymagają pełnej współosiowości silnika i śruby, ale niestety trzeba je będzie wymienić na kłowe albo przejść na paski
Trochę podkręciłem parametry, kroki gubiły mi się wyraźnie przy 7800mm/min, tak mniej więcej, bez większej przymiarki ustawiłem na 6600 i chyba chodzi. Finalnie zrobię pełne testy po zmontowaniu całości. Tutaj filmik z moich ostatnich prób: http://youtu.be/IYqqof_59G0 chyba nie najgorzej ? Wskaźnik pokazuje rozrzut 3 setek, ale to chyba błąd pomiaru, bo cały czas mieści się w zakresie (?)
Czas spać, bo zaczęła się niedziela, dzięki
Trochę podkręciłem parametry, kroki gubiły mi się wyraźnie przy 7800mm/min, tak mniej więcej, bez większej przymiarki ustawiłem na 6600 i chyba chodzi. Finalnie zrobię pełne testy po zmontowaniu całości. Tutaj filmik z moich ostatnich prób: http://youtu.be/IYqqof_59G0 chyba nie najgorzej ? Wskaźnik pokazuje rozrzut 3 setek, ale to chyba błąd pomiaru, bo cały czas mieści się w zakresie (?)
Czas spać, bo zaczęła się niedziela, dzięki

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
-
Ha ! Mogłem Kamarowi dać 100-nego punkcika
. Nie bardzo rozumiem co to jest max_velocity=300 - u mnie jest 6600 i to jest 6.6m/min więc 300 to mi wychodzi 0.3m/min ? Chyba że zamiast 300 miało być 3000 ?
Pokombinuję jutro trochę z przyspieszeniem, spróbuję dać to 600 -bo póki co mam chyba 160- ale nie chcę ustalać ostatecznej wersji, bo na bramie póki co mam sam suport. Wolę poczekać aż założę Z-kę (a to jeszcze potrwa), bo tak na oko będzie ważyć dobre 15kg a może i trochę lepiej (o ile moja brama to przeżyje) i na pewno znacząco wpłynie na przyspieszenia

Pokombinuję jutro trochę z przyspieszeniem, spróbuję dać to 600 -bo póki co mam chyba 160- ale nie chcę ustalać ostatecznej wersji, bo na bramie póki co mam sam suport. Wolę poczekać aż założę Z-kę (a to jeszcze potrwa), bo tak na oko będzie ważyć dobre 15kg a może i trochę lepiej (o ile moja brama to przeżyje) i na pewno znacząco wpłynie na przyspieszenia

-
- Posty w temacie: 41
- Kontakt:
Wycofaj ten punkcikjacek-1210 pisze: . Nie bardzo rozumiem co to jest max_velocity=300 - u mnie jest 6600 i to jest 6.6m/min więc 300 to mi wychodzi 0.3m/min ? Chyba że zamiast 300 miało być 3000 ?

-
Małymi kroczkami, powoli ale do przodu - Z-ka praktycznie złożona:

pierwsze przymiarki na łożyskach:

a tu: szlifierka kątowa, ręczna wiertarka ( do dziś nie dorobiłem się choćby stojaka do wiertarki - wszystko wiercone "z ręki" ) i kawałek pilnika, czyli 100% amatorszczyzna:

ale działać, t.j. trzymać nakrętkę z Z-ką raczej powinno
A tu już zamontowany na gotowo uchwyt nakrętki:

Luzów żadnych nie zauważam - suport z Z-ką wydają się sztywno zamocowane. Nie wierciłem otworów w łożyskach do kasowania luzów - po prostu dokładnie przyjrzałem się tym poltechowskim obudowom i okazało się, że to co cały czas brałem za dziurkę do smarowania łożyska:

to jest fabryczny kasowacz luzów, czyli dziurka z robaczkiem.... Ładnie się toto dokręca i kasuje wszelakie luzy. To tak dla potomności

pierwsze przymiarki na łożyskach:

a tu: szlifierka kątowa, ręczna wiertarka ( do dziś nie dorobiłem się choćby stojaka do wiertarki - wszystko wiercone "z ręki" ) i kawałek pilnika, czyli 100% amatorszczyzna:

ale działać, t.j. trzymać nakrętkę z Z-ką raczej powinno

A tu już zamontowany na gotowo uchwyt nakrętki:

Luzów żadnych nie zauważam - suport z Z-ką wydają się sztywno zamocowane. Nie wierciłem otworów w łożyskach do kasowania luzów - po prostu dokładnie przyjrzałem się tym poltechowskim obudowom i okazało się, że to co cały czas brałem za dziurkę do smarowania łożyska:

to jest fabryczny kasowacz luzów, czyli dziurka z robaczkiem.... Ładnie się toto dokręca i kasuje wszelakie luzy. To tak dla potomności

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Witam.
Tak na oko to tam 6m/min nie ma, przyspieszenie bez problemu daj większe, silnik dopiero przubuczeć moze jak dojdzie do za dużych obrotów pod większym obciążeniem, Kolega z tego co widziałem linuxacnc używa więc wystarczy wpisać odpowiedni mikrokrok i pomnożyć mm/s*60 i mamy prędkość danej osi. Bo tak jak mówię coś te 6m za dużo sie wydaje.
Pozdrawiam.
Tak na oko to tam 6m/min nie ma, przyspieszenie bez problemu daj większe, silnik dopiero przubuczeć moze jak dojdzie do za dużych obrotów pod większym obciążeniem, Kolega z tego co widziałem linuxacnc używa więc wystarczy wpisać odpowiedni mikrokrok i pomnożyć mm/s*60 i mamy prędkość danej osi. Bo tak jak mówię coś te 6m za dużo sie wydaje.
Pozdrawiam.
-
Wszystko jest poustawiane, na pierwszym filmie nie ma 6.6 m/s, ale na drugim jest, choć faktycznie wydaje się że tak szybko suport nie jeździ. Ale cały przejazd to 1000mm, na razie ograniczone do 800mm i te 800mm przejeżdża w niecałe 7 sek., więc z wyliczeń wychodzi to 6.6 m/min
Dziś kombinowałem nad mocowaniem silnika Z-ki, prowadnika przewodów itp. W końcu wymodziłem coś takiego - tu przed samym malowaniem:

Niestety, trochę sknociłem, co okazało się po malowaniu, jak sobie z tym poradzić myślał będę przez "łikend"
Tutaj próby Z-ki z podkręconym programem:
http://youtu.be/ibnfllyFpfc
próbowałem jeszcze podkręcać X - zostawiłem ostatecznie na 7200mm/min, może dałoby się jeszcze troszkę, ale nie chcę się za bardzo zbliżać do prędkości nadświetlnej 7800mm/min przy której zrywa na 100%
Dziś kombinowałem nad mocowaniem silnika Z-ki, prowadnika przewodów itp. W końcu wymodziłem coś takiego - tu przed samym malowaniem:

Niestety, trochę sknociłem, co okazało się po malowaniu, jak sobie z tym poradzić myślał będę przez "łikend"

Tutaj próby Z-ki z podkręconym programem:
http://youtu.be/ibnfllyFpfc
próbowałem jeszcze podkręcać X - zostawiłem ostatecznie na 7200mm/min, może dałoby się jeszcze troszkę, ale nie chcę się za bardzo zbliżać do prędkości nadświetlnej 7800mm/min przy której zrywa na 100%