Modernizacja ploterka plazmowego do przyzwoitego frezowania.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 34
No to dól bramy będzie solidny. Mam jeszcze wątpliwości czy góra bramy nie będzie miala tendencji do skręcenia. Na dole 4 wózki i śruba- to dość sztywno ale góra i te walki na przekoszenia nie mają zbytniej sztywności. Może lepiej zamknąć tą bramę od góry.
Swoją drogą mialem na początku napisać że lepiej zbudować nową maszyne niż przerabiać tą, bo z oryginalu niewiele zostanie.
Swoją drogą mialem na początku napisać że lepiej zbudować nową maszyne niż przerabiać tą, bo z oryginalu niewiele zostanie.

-
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
to chyba nie problem...IMPULS3 pisze:Mam jeszcze wątpliwości czy góra bramy nie będzie miala tendencji do skręcenia. Na dole 4 wózki i śruba- to dość sztywno ale góra i te walki na przekoszenia nie mają zbytniej sztywności. Może lepiej zamknąć tą bramę od góry.
są dwie śruby na końcach bramy (tak myślę)... jedynie w wersji z wcześniejszych zdjęć
brama może pochylać się (drgać) na boku -- jednak mam podejrzenie, że powstaną tam odpowiednie wzmocnienia ograniczające robienie się rombu z prostokąta bramy...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 126
- Kontakt:
Zostaje to co w maszynie najważniejsze - łożeIMPULS3 pisze: bo z oryginalu niewiele zostanie.

[ Dodano: 2012-04-07, 09:50 ]
A filmik widziałeś :markcomp77 pisze:[ jednak mam podejrzenie, że powstaną tam odpowiednie wzmocnienia ograniczające robienie się rombu z prostokąta bramy...

[ Dodano: 2012-04-07, 09:53 ]
Bląd w rozumowaniuIMPULS3 pisze: te walki na przekoszenia nie mają zbytniej sztywności.

[ Dodano: 2012-04-07, 10:11 ]
Jak będzie nastrój i czas to dla forumowych estetów obłoży się blachami po bokach i częściowo od góry. Stąd te spłaszczenia na oprawach łożysk bo kapkę wystawały.IMPULS3 pisze: Może lepiej zamknąć tą bramę od góry.
:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Jesli chodzi o kolumny to doskonale wiem o czym mówię, macie rozwiązanie jak na rysunku poniżej, osobiście uważam, że zaciskanie na średnicy jest lepszym rozwiązaniem.kamar pisze:Nie chce być złośliwy ale nie wiesz o czym mówisz. To o mocowaniu kolumn. Co do zderzaka podobnie. Obejżyj zdjęcia to zrozumiesz.
Gdy mówiłem o zderzaku to chodziło mi o zderzak przy frezowaniu obudów łożysk - bo robienie bazowania na oko straszliwie mi nie pasuje do waszych dotychczasowych dokonań.
Ale każdy ma własną filozofię frezowania i estetyki.
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (7.86 KiB) Przejrzano 1422 razy
-
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
a tenkamar pisze:A filmik widziałeś :markcomp77 pisze:[ jednak mam podejrzenie, że powstaną tam odpowiednie wzmocnienia ograniczające robienie się rombu z prostokąta bramy...
widziałem -- są takie trójkąciki we wnętrzu prostokąta - trochę eliminujące efekt romba.
jedna - we wnętrzu ograniczają powierzchnie stołu (szerokość)... może warto dać coś na zewnątrz?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 126
- Kontakt:
Uważać oczywiście możesz ale racji nie masz. To rozwiązanie ma jedną zasadniczą wadę, zrobić nieprzelotowe, kompatybilne otwory K6. A to już trzeba mieć i czym i kim. Nie wystarczy złożyć boczki do kupy i przelecieć na wylot żeby na pewno pasowały. A jak się i trochę przeholuje to śruba zaciśnie.Mrozik pisze: osobiście uważam, że zaciskanie na średnicy jest lepszym rozwiązaniem.
.
Za to po złożeniu moje i bez śrub trzymają lepiej niż zaciskane na średnicy.
I oczywiście
ZDROWYCH i POGODNYCH ŚWIAT DLA WSZYSTKICH