Mini tokaraka

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: panzmiasta » 23 mar 2012, 01:44

Posiadam tokareczkę zegarmistrzowską i jak sama nazwa wskazuje tokarka owa służy do naprawy i produkcji elementów zegarków , nie ma możliwości zrobienia takich elementów na niej , chyba że z plastiku. Jeśli dobrze poszukasz na all , to się okaże że stołowa tokarka jest w podobnej cenie co zegarmistrzowska, przy szybkiej reakcji da się kupić coś poniżej tysiąca zł .

PS: Zazwyczaj pasjonaci-tokarze-amatorzy mają setki niedokończonych swoich projektów i praca na rachunek za energię elektryczną nie zawsze może przynosić satysfakcję ;

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 23 mar 2012, 02:01

Jeżeli chcesz za robotę godziwie zapłacić, to mogę to zrobić - ino nie w godzinę, a powiedzmy w miesiąc. I tak wyjdzie taniej, i szybciej, niż budowa własnej tokarki jedynie w tym celu.

Yogi 75
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: Yogi 75 » 23 mar 2012, 14:36

Sam się zorientowałem, że trochę z tym zegarmistrzostwem przesadziłem, ale było już za późno. Nie dało się tego usunąć. Miałem na myśli tokarkę stołową, a zasugerowałem się bo oglądałem tokarkę zegarmistrzowską na allegro, która miała uchwyt wiertarski . Dlatego myślałem, że można by do niej dorobić tarczę zabierakową i spokojnie toczyć proste wałki do średnicy fi 20. bo do takiej średnicy chcę toczyć stal. Co do tematu toczenia , to co rozumiesz Miki pod pojęciem godziwej zapłaty? I dlaczego tak długo ? Czekam na meila od Ciebie z sugestią ceny. Targować się możemy poza forum. A jeżeli współpraca się ułoży, to będzie trochę więcej tego toczenia.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 23 mar 2012, 15:31

Po prostu moja tokarka jest w tej chwili na etapie cncowania - rozmiar detali akurat na nią, ale na każdy trzeba napisać procedurę, dużym wiórem też nie pojadę, więc się trochę z tym toczeniem zejdzie.

Yogi 75
Posty w temacie: 6

Post napisał: Yogi 75 » 23 mar 2012, 21:34

Miki, wysłałem Ci prywatną wiadomość z moim e-mailem , napisz propozycję ceny za tą robotę.

Bart_Q
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bart_Q » 27 mar 2012, 19:58

MIKI a propos, ile wynosi mniej więcej koszt "cncowania" tokarki? Czy te chinole się do tego nadają? Za pomocą czego do sterowania podawane są obroty wrzeciona (bo silnik wrzeciona zostaje chyba ten sam) ?
W planach ploterek z MDFu ;)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 27 mar 2012, 21:27

Trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu trzech-czterech tysięcy, do zliczania obrotów wrzeciona służy encoder.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukadyop » 27 mar 2012, 22:01

To dość sporo kasy wydałeś MIKI na tak małą tokareczkę, kiedyś miałem w planach zrobić z TSB cnc ale...... nie kończę bo znowu mi ciśnienie skoczy.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 28 mar 2012, 03:50

Ja do tej pory wydałem ok 1500 zł - 700 zł dwa komplety silnik 3,1 Nm i sterownik M545, 400 zł płyta główna, moduł zasilający i softstart, 150 zł trafo, reszta to rozmaite duperelki typu kable, krańcówki etc. Czasu i własnej pracy nie liczę.

Jednak ewidentnie wypadało by nabyć silniki i sterowniki większe - a to podwaja przynajmniej koszt nabycia, i śruby kulowe, żeby to było profesjonalnie i działało jak trzeba. Słowem - jesteśmy już na poziomie 3 tysięcy. Jak jeszcze przyjdzie dokupić jakieś do przeróbki niezbędne ustrojstwa, zamiast je dorabiać z byle czego, to spokojnie o cztery tysie zahaczy.

Jednak przy absolutnym planie minimum da się w tym półtora tysiąca zamknąć - ale trzeba się liczyć z tym, że tokarynka będzie w losowych momentach radośnie gubić kroki, czasem zamiast posuwu roboczego usłyszymy radosny terkot zatrzymanego w miejscu krokowca.

Ja tak czy siak jestem zmuszony do inwestowania w swoją tokarynkę, bo nabyłem ją za machniom w śmiesznych pieniądzach, zarobiła już na siebie wielokrotnie, i każde zwiększenie jej możliwości przekłada się na kolejne zarobki. W tej chwili mam zamontowany w osi X malutki suporcik, ledwie 8 cm skoku, jaskółeczka wąziutka, i albo mi się blokuje albo chwieje przy pracy jak wierzba na wietrze. Ale wcześniej miałem tam sporo większy, i w tej chwili dostosowuję go do napędzania krokowcem - i to nie wiem, czy nie będzie to już silnik większy, niż 3,1 Nm.

G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: G3d » 28 mar 2012, 18:01

Troche mnie zaskoczyles.
3niutki malo do malutkiej tokarki ?
Ja chyba sie skusze na ta z pierwszej strony watku z opcja zCNCowania - zostalo troche gratow po poprzedniej maszynce.
Tylko ze nawet nie 3nm :/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”